NATO üyeleri savunmaya ne kadar harcıyor? GSYİH'nin ne kadarı savunmaya ayrılıyor?

NATO üyeleri savunmaya ne kadar harcıyor? GSYİH'nin ne kadarı savunmaya ayrılıyor?

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen NATO Zirvesi'nde IŞİD, Suriye ve Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemi gündem oldu.

Üyelerin pakta yaptıkları askeri katkı da tartışılan ana konulardan biri.

Avrupa'nın savunma harcamalarını artırmayıp, NATO'nun büyük yükünü ülkesinin çektiğini ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, tüm üyelerden gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 2'sini savunmaya ayırmalarını istiyor.

NATO'nun 28 üyesinden 5'i, 2017 yılında Trump'ın yüzde 2 hedefini tutturdu, 2019 yılında bu sayı yüzde 9'a yükseldi. GSYİH'nın yüzde 3,42'sini savunmaya ayıran ABD, 730 milyon doların üzerinde savunma bütçesi ile NATO'ya en fazla katkıda bulunan ülke konumunda. GSYİH'ya oranla ABD'yi yüzde 3,25 ile Bulgaristan ve yüzde 2,28 ile Yunanistan takip ediyor. Harcama miktarında ise 60 milyon dolar ile İngiltere listenin ikinci sırasında yer alıyor.

screenshot-2019-12-04-nato-uyeleri-savunmaya-ne-kadar-harciyor.png

Türkiye'nin 14 milyar dolara yakın askeri harcamaları GSYİH'nın yüzde 1,89'una tekabül ediyor. Savunmaya en az bütçeyi 92 milyon dolarla Karadağ'ın ayırmasına rağmen bu rakam ülkenin GSYİH'nın yüzde 1,66'sı oranında. GSYİH'nin savunmaya ayrılan yüzdesi sıralamasının en sonunda ise yüzde 0,56 ile Lüksemburg yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya