NATO: 'S-400 Türkiye'nin Ulusal Kararıdır!'

NATO: 'S-400 Türkiye'nin Ulusal Kararıdır!'

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 alımına ilişkin, “Askeri kapasitelerini geliştirme ülkelerin kendi ulusal kararıdır. NATO için önemli olan farklı sistemlerin müşterek bir şekilde çalışabilmesidir.” dedi.

 

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alımına ilişkin yaptığı açıklamada, “Askeri kapasitelerini geliştirme ülkelerin kendi ulusal kararıdır. NATO için önemli olan farklı sistemlerin müşterek bir şekilde çalışabilmesidir.” dedi.

Stoltenberg, ABD'nin başkenti Washington merkezli düşünce kuruluşu Heritage Vakfı'nda “21. Yüzyıl'da NATO’nun Önemi” başlıklı oturumda konuştu.

'A.B.D.'nin S-400 Anlaşmazlığı Çok İyi Biliniyor'

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini almasına ilişkin kendisine bir soru yöneltildi. Stoltenberg, “Türkiye ve ABD’nin bu konudaki anlaşmazlığı çok iyi biliniyor, bu zor bir durum.” değerlendirmesini yaptı.

Stoltenberg, “Bu konuyu defalarca Ankara ve Washington’la görüştüm.Umarım,bir çözüm yolu bulunabilir. Türkiye’nin almaya karar verdiği Rus hava savunma sistemi ve Türkiye’nin de parçası olduğu F-35 programı üzerinden ABD’yle yaşadığı anlaşmazlık hepimiz için zor bir durum. ABD ve Türkiye’nin bu konudaki sorunları ikili görüşmelerle ele alıyor.Memnuniyetle karşılıyorum.” diye konuştu.

Türkiye’nin coğrafi önemine ve NATO müttefikliğine de  vurgu yapan Stoltenberg, “Haritaya bakarsanız, Türkiye’nin ne kadar büyük bir ülke olduğunu görürsünüz. Irak ve Suriye’yle komşu olduğunu, DEAŞ’la mücadeledeki önemini anlarsınız.” ifadesini kullandı.

Türkiye, Mültecileri Tutarak  Avrupa Birliği'ni Koruyor

Türkiye'nin, Suriyeliler konusunda gösterdiği hassasiyete de işaret eden NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, şunları söyledi:

"Türkiye mülteciler krizi konusunda da çok önemli bir müttefiktir. Milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Ege denizinden düzensiz göç akınını önlemek için Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki anlaşmanın uygulanması önemli.

'S-400 Alımı Bir Yana, Türkiye Diyalogta Kritik Bir Müttefik'

'Karşılaştırma olmaksızın Türkiye en fazla terör saldırısına maruz kalan müttefiktir. Evet, S-400 ve F-35 konusunda problem ve zorluk var. Diyaloğu memnuniyetle karşılıyorum fakat aynı zamanda Türkiye’nin bütün müttefikler için rolünü de anlamamız önemlidir." şeklinde sözlerine son veren Genel Sekreter, S-400 alımında NATO tutumunun yumuşayacağı sinyallerini verdi. 

Tahran Zirvesi'nden  'bölgedeki her türlü terörizme karşı mücadele edilmesi' kararı çıktığı ve A.B.D.'nin İdlib'e müdahaleye karşı olduğu gerçeklerinin üzerine, Erdoğan'ın Wall Street Journal'deki makalesi ile A.B.D.'yi İdlib'e çağırması, 'Türkiye'nin A.B.D. yolunda attığı adım' olarak görülmüştü. Bu hamle, Türkiye'yi yeniden NATO'ya çekme hamlesi olarak yorumlanıyor. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler