NASA, KIZIL GEZEGEN MARS YÜZEYİNDE YÜKSEK SEVİYEDE METAN VARLIĞI TESPİT ETTİ, BUNUN YAŞAMA DAİR BİR SİNYAL OLABİLECEĞİ DUYURULDU

NASA, KIZIL GEZEGEN MARS YÜZEYİNDE YÜKSEK SEVİYEDE METAN VARLIĞI TESPİT ETTİ, BUNUN YAŞAMA DAİR BİR SİNYAL OLABİLECEĞİ DUYURULDU

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi’ne (NASA) ait Curiosity uzay aracının Mars’ın yüzeyinde yüksek seviyede metan varlığını tespit ettiği, bu buluşun Kızıl Gezegen’de yaşama dair bir sinyal olabileceği duyuruldu.

Curiosity uzay aracı, Mars'ın yüzeyinde yüksek seviyede metan tespit etti, bu buluşun Kızıl Gezegen!de yaşam varlığına dair bir sinyal olabileceği şeklinde değerlendiriliyor.

NASA uzmanları bu verileri geçen hafta içi elde ederek, gözlemlerini teyit etmeye yönelik testleri yapmak için Curiosity’den ek veriler talep etti. Uzay aracından yeni verilerin yarın bilimcilerin eline geçmesi bekleniyor.

Mars’ın ince tabakalı atmosferinde metan moleküllerinin, güneş ışınlarının etkisiyle ve kimyasal reaksiyonlar sürecinde birkaç asır içinde tamamen parçalanabileceği için, tespit edilen metan gazının yakın zamanlarda yayılmış olabileceği ifade ediliyor.

Araştırmacılar ayrıca tespit edilen metanın milyonlarca yıl boyunca gezegenin derinliklerinde  kalabildiği ve şimdi çatlakların içinden atmosfere sızmış olabileceği ihtimalini de değerlendiriyor.

Bilim insanlarına göre metan, düşük oksijenli ortamda yaşayan yeryüzündeki bakteriler tarafından üretilebiliyor, ancak bu gazın biyolojik süreçlerle alakası olmayan jeotermal reaksiyonların sonucunda da oluşabiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler