NASA, ilk kadın astronot ile Ay’a dönüyor!

NASA, ilk kadın astronot ile Ay’a dönüyor!

NASA, 1972 yılından sonra ilk kez 2024'te 28 milyar dolarlık Artemis programı ile Ay'a biri kadın, diğeri erkek olmak üzere astronotlar göndermeyi hedefliyor.

NASA, “Ay’a geri dönme planını” açıkladı. NASA, 28 milyar dolarlık Artemis programı ile 2024’te Ay’a astronotlar göndermeyi hedefliyor.

ASTRONOTLAR KAPSÜLLERLE SEYAHAT EDECEK

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Astronotlar Apollo benzeri Orion kapsülleriyle seyahat edecek. Bu kapsülleri yörüngeye NASA’nın 2011 yılından beri geliştirmekte olduğu Space Launch System (Uzay Fırlatma Sistemi, SLS) adlı güçlü roketler taşıyacak.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, “Dört yıl sonara Ay’da olmamız için Artemiz programının 28 milyar dolara ihtiyacı var. SLS fonu, Orion fonu, insanlı iniş sistemi fonu ve tabii ki uzay kıyafetleri – bütün bunlar Artemis programının fona ihtiyaç duyan öğeleri” dedi ve ekledi:

“Şu an onay için başvurduğumuz fon, 2021’de geliştirilecek olan insanlı iniş sistemi için ihtiyaç duyduğumuz 3,2 milyar doları sağlayacak.”

FOTO: SHUTTERSTOCK / 20 Temmuz 1969 günü Amerikalı astronot Neil Armstrong, Ay’a ayak basan ilk insan olarak tarihe geçti.

TEST UÇUSU 2021’DE

ABD Temsilciler Meclisi daha önce de iniş sistemi için 600 milyon dolarlık bir fon sağlamıştı.

Yeni planda 2021’de Ay’ın etrafında Artemis-1 adlı bir insansız test uçuşu gerçekleştirilecek.

 

NASA’nın insanlı uzay uçuşları şefi Kathy Lueders, Artemis-1’in bir aylık uçuşu sayesinde tüm kritik sistemlerin test edileceğini söyledi.
Bunun ardından da Ay’ın etrafında astronotlarla tur attıracak Artemis-2 uçuşu gerçekleştirilecek. Artemis-1’den elde edilen tecrübeler Artemis-2’nin daha düşük riskli bir uçuş olmasına yardımcı olacak.

Artemis-3 uçuşunda ise astronotlar 1972’den sonra ilk defa Ay’a ayak basacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler