N GAZETE DOSYA HABER: YEŞİL AĞ:ABDULLAH TİVNİKLİ

N GAZETE DOSYA HABER: YEŞİL AĞ:ABDULLAH TİVNİKLİ

Bugün hayatını kaybeden ünlü iş adamı Abdullah Tivnikli sıradan bir iş adamı mıydı,yoksa çarpıcı ve girift bir ilişkiler ağının ortasındaki isim miydi? Tivinkli Erdoğan'dan Gül'ü,Kurtulmuş'tan,Yıldırım'ı hangi ilişkileri ile cenazesinde bir araya getirdi?

C.EREN ÇELİK

Bugün ajanslara düşen bir haber AKP'ye ve özellikle de Abdullah Gül'e yakın iş adamı Abdullah Tivnikli'nin hayata gözlerini yumduğunu söylüyordu.

Pek çok önemli AKP'li resmi Twitter hesaplarından Abdullah Tivnikli'nin ölümü sonrası üzüntülerini ve başsağlığı dileklerini dile getiren paylaşımlar yaparken,iş dünyasının pek çok önemli isiminden de ardı ardına Tivnikli için taziye mesajları geldi...

Peki kimdi bu Abdullah Tivnikli ve özellikle muhafazakar siyasal çevreler ve sermaye grupları üzerindeki bu etkisi ile önemli bağlantıları nereden kaynaklanmaktaydı? Sıradan bir "iktidara yakın iş adamı mıydı" yoksa çok daha derin bağlantılara sahip bir isim mi?

İşte ngazete.com olarak özel dosya haberimizde Abdullah Tivnikli ile ilgili merak edilen tüm  soruların yanıtlarını ve Tivnikli'nin girift ve çarpıcı ilişkiler ağını sizler için yazacağız...
Önce AA'nın verdiği "resmi" öz geçmişine şöyle bir bakalım Abdullah Tivnikli'nin...

AA'daki özgeçmişe göre Abdullah Tivnikli, 1959'da Erzurum'da doğdu.
1981'de İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Tivnikli, bu üniversitede İşletme yüksek lisansını tamamladı.

Yüksek lisans eğitiminin ardından akademik çalışmalar için İngiltere'ye giden Tivnikli, burada katılım bankacılığı modelinin dünyadaki işleyişi, hukuki altyapısı ve uygulamaları hakkında eğitim aldı.
Tivnikli, Türkiye'de 1980'lerin başında serbest piyasa ekonomisine geçilmesiyle 1983'te aldığı bir davet üzerine katılım bankacılığının hukuki altyapısının hazırlanmasında görev yapmak üzere ülkesine döndü ve Albaraka Türk'ün kuruluş sürecinde yer aldı.

1986'da aile şirketi olan Eksim kurulurken, enerji yatırımlarıyla büyüyen holdingin elektrik dağıtım ve satış hizmetlerinde Abdullah Tivnikli'nin önderliğinde önemli yatırımlar gerçekleştirildi.
Abdullah Tivnikli, 1988'de Kuveyt Türk Katılım Bankası Yönetim Kurulu Üyesi, 2001'de aynı bankada Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve 2005'te Türk Telekomünikasyon AŞ Yönetim Kurulu Üyesi görevlerini yürüttü.
Vakıf faaliyetlerine daha fazla zaman ayırmak için 2015'te Kuveyt Türk'teki başkan yardımcılığı görevinden ayrılan Tivnikli, İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı ve SETA gibi birçok vakfın ve kuruluşun kurucuları arasında yer almasının yanı sıra, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve Bahreyn Krallığı Fahri Konsolosu olarak da görev yürüttü.

Dediğimiz gibi bu başta AA olmak üzere tüm basın yayın orgtanlarında yer alan Tivnikli'nin "resmi" biyografisi...
Ama Tivnikli bu biyografide belirtilenlerin çok çok ötesinde öneme sahip girft ve çarpıcı ilişkiler ağına sahip bir isim...
O zaman şimdi Abdullah Tivnikli'yi ngazete.com farkı ile daha detaylı biçimde,derinlemesine inceleyelim...
Abdullah Tivnikli isminin bu denli önemli olmasını,hayatının büyük bölümünde edindiği nüfuzu ve gücü ise aslında  siyasal islamcı ve yeşil sermaye olarak adlandırılan çevreler ile ilk kez bir araya geldiği İlim Yayma Vakfı sağlıyor.. Tivnikli vakfın kurucu üyelerinden bir tanesi...

O nedenle bugünün siyasal ve sermaye sınıfı aktörlerini daha iyi anlayabilmek ve Abdullah Tivnikli'nin tam ortasında bulunduğu "YEŞİL AĞI" daha net kavrayabilmek için bu İlim Yayma Vakfı'na yakından bakmamız gerekiyor.
İlim Yayma Vakfı 31.03.1973 tarihinde  kurulan bir vakıf... Ama kurucular listesine şöyle bir baktığımızda hiç de sıradan bir vakıf olmadığını anlamamız uzun sürmüyor.

Zira vakfın kurucuları arasında Korkut Özal (Eski İçişleri Bakanı,Turgut Özal'ın Ağabeyi),Turgut Özal (Eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı), Nevzat Yalçıntaş (AKP Kurucusu,21.Dönem FP, 23.Dönem AKP Milletvekili,TRT Eski Genel Müdürü ve Türkiye Gazetesi eski Başyazarı) Abidin Topbaş,Ahmet Afif Topbaş, Ahmet Yahya Kiğilı (Hayat Holding'in sahibi),Sebahattin Zaim (Ünlü iktisatçı ) Burhanettin Zaim (Ünlü itisatçi Sebahattin Zaim'in ağabeyi ve Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Ali Coşkun'un damadı),Eymen Topbaş( Erenköy Cemaati lideri Musa Topbaş'ın ağabeyi,sanayici,AK GIDA'nın sahibi),Sabri Ülker (Yıldız Holding ve Ülker'in sahibi),İbrahim Bodur (KALE GRUBU'nun sahibi),İbrahim Halit Çizmeci (BİM MARKETLER ZİNCİRİ oftaklarından,Al Baraka Türk'ün kurucu ortağı),İsmail Niyazi Kurtulmuş (Numan Kurtulmuş'un babası), Mehmet Asım Taşer (Numan Kurtulmuş'un eniştesi),Mustafa Latif Topbaş (BİM A.Ş ortağı ve en büyük bireysel hisse sahibi)

Ve daha niceleri... Ve sene henüz 1973... Bu isimlerin bugün bulundukları konuma bakıldığında İlim Yayma Vakfı'nın ne kadar "stratejik" bir vakıf olarak o tarihlerden aslında bu günler için hayata geçirildiği de daha net ortaya çıkıyor.
Vakfın tüm kurucu üyeleri özellikle 1980 askeri darbesi sonrasında Türkiye'de uygulamaya sokulan "Ilımlı İslam" projesi dahilinde Türk siyasetinde ve sermaye sınıfı içerisinde son derece önemli konumlara geliyorlar.

Bu vakıf ve "öncülü" olan İlim Yayma Cemiyeti vasıtası ile kurulan büyük bir "YEŞİL AĞ" var ve bu "YEŞİL AĞ" içerisinde Abdullah Tivnikli girift ilişkiler ağının uzun süre tam da ortasında bulunan bir isim...

Bu arada vefat eden Abdullah Tivnikli'nin ağabeyi ise Fahrettin Tivnikli v e Fahrettin Tivnikli kardeş Abdullah Tivnikli'nin kurduğu girift ilişkiler ağına vesile olan isim aslında...

Peki kimdir bu Fahrettin Tivnikli?

Kamuoyunda Eksim Yatırım Holding'in Yönetim Kurulu ve hayırsever işadamı kimlikleri ile bilinen Fahrettin Tivnikli aslında çok önemli ilişkiler ağına sahip bir isim.

Fahrettin Tivnikli,Nakşibendi Tarikatı'nın Türkiye'de ekonomik alandaki en önemli kolıu olan Topbaş Cemaati'nin  lideri Osman Nuri Topbaş'ın damadı...

İşte Abdullah Tivnikli'nin ağabeyi'nin damadı olduğu bu Erenköy Cemaati'nin liderliğini yapan Topbaş Ailesi'nin bir diğer önemli ismi ve İlim Yayma Vakfı'nın az önce de bahsettiğimiz kurucu üyelerinden bir tanesi olan İbrahim Lütfü Topbaş'ın kızı Fatma Topbaş ise Yıldız Holding ve ÜLKER'in kurucusu Sabri Ülker'in torunu Ali Ülker ile evli...
2006 yılında kurulan bir vakıf dikkatimizi çekmekte bu esnada... Vakfın adı Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı.AKP'ye en yakın stratejik düşünce kuruluşu olarak da bilinen SETA'nın kurucuları arasında Yeni Şafak Gazetesi'nin sahibi Ahmet Albayrak ve Yusuf Aksu ile birlikte ağabeyb Fahrettin Tivnikli de yer alıyordu. Yine Boğaziçi Vakfı'nın da kurucularından olan Fahrettin Tivnikli burada Ahmet Davutoğlu,Korkut Özal,Eymen Topbaş,Sabri ÜlkerTurgut Özal,Orof.Dr.Sabahattin Zaim ve İbrahim Bodur ile birlikte kurucular kurulu listesine adını yazdırıyordu.

Ağabeyinden devraldığı ve İlim Yayma Vakfı kanalı ile daha da geliştiren Abdullah Tivnikli ise özellikle AKP iktidarı döneminde gücünün doruğuna çıktı...

Tivnikli Suudi Kraliyet Ailesi ile yakın ilişkileri olan bir isimddi.Aynı Zamanda Hariri ailesi ile de sağlam bağlantıları vardı.Ve Türk Telekom'un özelleşme sürecinde ihalenin Haririri ailesine ait Oger Telecom'da kalmasında aktif rol oynadı. İhale sonrasında Abdullah Tivnikli'yi Türk Telekom Yönetim Kurulu üyesi olarak gördük.
Ayrıca Türk Telekom'a bağımsız yönetim Kurulu Üyesi olarak atanan bir isim daha vardı: Metin Ercan... Peki Metin Ercan kimdi? Abdullah Tivnikli'nin üst düzey yöneticilik ve yönetim kurulu başkan yardımcılığı yaptığı dönemde Kuveyt Türk'ün danışmanı...

Bu arada Telekom ihalesini kazanan Hariri Ailesi'ne ait Oger Telecom'un bu ihaledeki ortağı Telecom İtalia olmuştu.İşte Abdullah Tivnikli'nin bu italyan kominikasyon devi ile de çok sıkı bağlantıları vardı.Ve AVEA'nın Telecom İtalia üzerinden %40 hissesinin el değiştirmesi sürecinde en aktif rollerden birisini oynadığı iddiası uzun süre gündemi meşgul edecekti.

Bu arada 2012 yılında Abdullah Tivnikli ile Sabri Ülker'in akrabası olan Erenköy Cemaati'nin kurucusu Topbaş Ailesinin 2 numaralı ismi Mustafa Latif Topbaş -Mustafa Latif Topbal Al Baraka Türk ve BİM'in ortağı- Rusya'dan doğalgaz ithali için BATI HATTI A.Ş isimli bir şirket kuararak Rusya'dan 1 milyar metreküp doğalgaz ithal ettiler.
Bu arada Tivnikli DİCLE ELEKTRİK (DEDAŞ) ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun en büyük elektirik dağıtıcılarından birisi haline de geliyordu.

17-25 Aralık soruşturmalarında ismi geçen ve , “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, ihaleye fesat karıştırmak ve kamu malına zarar vermek” iddialarıyla suçlanarak ifade veren Tivnikli,ifadesi esnasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o dönemki başdanışmanı olan İbrahim Kalın'ın kızının okul taksitlerini ödediğini de kabul etmişti.

17-25 Aralık süreci sonrası AKP içerisinde Erdoğan ve yakın ekibi tarafından "üzeri çizilen" Abdullah Tivnikli gücünde azalma yaşasa da parti içerisinde ve serrmaye dünyasında halen ciddi bir ağırlığı olan Abdullah Gül ile olan yakınlığı ise ölünceye dek devam etti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler