'Mucize Bebek' Göktuğ 2 Yaşında

'Mucize Bebek' Göktuğ 2 Yaşında

Dünyaya gözlerini açtığında henüz 24 haftalık olan 770 gram ağırlığındaki Göktuğ Kip, aylar süren yoğun bakım tedavisinin ardından sağlığına kavuşarak ailesini ve doktorları şaşırttı

ANKARA (AA) - Annesinin hamileliğinin 24'üncü haftasında 770 gram ağırlığında dünyaya gelen ve aylarca yoğun bakımda yaşam savaşı veren Göktuğ Kip, yaşadığı sağlık sorunlarını geride bırakarak yaşıtlarıyla aynı seviyeye ulaştı.

Gökçen ve Berkant Kip çiftinin bebekleri Göktuğ, minik bedeniyle verdiği mücadeleyle herkesi kendisine hayran bıraktı.

Anne Gökçen Kip, AA muhabirine, aylarca hastanede geçen anlarını göz yaşları içinde anlattı.

Bebeğini ancak 1 kilogram ağırlığa ulaştığında kucağına alabildiğini ifade eden Kip, "Kilo alması için her gün camın önünde dua ederek bekledim." dedi.

Doğum sonrasında bebeğinin kilo kaybı yaşayarak 640 grama düştüğünü aktaran Kip, "Uzun süre kilo alamadı. Kilo almaya başladı bu kez de ödem şeklinde kilo alıyordu. Çok zor günlerdi. Bebeğimi 50 gün kucağıma alamadım. Tam 95 gün yoğun bakımda kaldı. Her gün sadece bir saat temasımız oluyordu." şeklinde konuştu.

"Ameliyat için gittiğimizde her defasında gerek kalmadı"

Göktuğ'un doğuştan kalbindeki delik nedeniyle de tedavi gördüğünü anlatan anne Kip, ilaç tedavisine yanıt alınamayınca ameliyat kararı verildiğini söyledi.

Hastaneye ameliyat için gittiklerinde Göktuğ'un kalbindeki deliğin kapandığının tespit edildiğini dile getiren Kip, şöyle konuştu:

"Tam ameliyat olacak 'kalbindeki delik kapandı' dediler. Daha sonra kalp kapağında açıklık çıktı. Onun için de ameliyat kararı verildi. Ameliyat için gittiğimizde bu sefer de kalp kapağındaki açıklığın kapandığını ilettiler. Kuvözde oksijene fazla maruz kaldığı için göz rahatsızlığı başladı. Bir süre takip edildi yine ameliyat kararı verildi. Ameliyat için gittiğimizde tekrar ameliyata gerek olmadığı belirlendi. Şu an hiçbir sıkıntısı yok. Rutin kontrollerine gidiyor. Çok zor günler yaşasak da hepsini geride bıraktık."

Göktuğ'un tedavisi nedeniyle doktorlarıyla yakın iş birliği içerisinde olduklarını anlatan Kip, "Prematüre bebekler geç yürüyor. Sürekli fizik tedaviye götürüyorduk, yürümeyi daha kolay öğrenmesi için eve büyük bir havuz aldık. Her gün havuzda 1 saat kalıyordu, bu sayede tam 11 aylıkken yürümeye başladı. Doktorumuzun önerilerini eksiksiz yerine getirdik." diye konuştu.

"Her gün sadece 5 dakika görüyordum"

Baba Berkant Kip de oğlunu hastanede kaldığı sürede her gün sadece 5 dakika görebildiğini söyledi.

"Onu her gördüğümüzde ağlıyorduk. Bu süreci eşim daha ağır geçiriyordu. Anne için daha da zor bir durum. İlk zamanlar kucağına alamıyordu. Şu an bakıyoruz 2 yıl geçmiş. Göktuğ, yerinde duramıyor." diyen Kip, prematüre bebek sahibi olanların neler yaşadıklarını çok iyi anladıklarını, doktorların tavsiyelerine uyulması halinde zorlukların daha kolay aşılabileceğini dile getirdi.

"Göktuğ yaşıtlarından daha önde"

Yüksek İhtisas Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Kıymet İkbal Karadavut da Göktuğ'un doğum sonrası riskli bir dönem geçirdiği bilgisini verdi.

Kalıcı bir hasar olmaması adına hem hekim hem de aile odaklı bir yaklaşımla Göktuğ'un yaşıtlarından önde sağlıklı bir hayata kavuştuğuna değinen Karadavut, sözlerini şöyle tamamladı:

"Prematüre bebeklerde akciğer ve beyin gelişimi ile sağlık problemleri yaşanabiliyor. Bütün dünyada şu anda gidilen odak nokta, anne ve aile odaklı rehabilitasyon yaparak bir tedaviyi şekillendirmek. Aileyi ne kadar rehabilite edersek, bu işin içerisine ne kadar katarsak bebekle ilgili olumsuzluklar da o kadar düşüyor. Bu açıdan Göktuğ'un ailesi de bizimle bu süreci çok güzel yönetti."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler