MODEL DEDİĞİN BÖYLE OLUR

MODEL DEDİĞİN BÖYLE OLUR

MODEL DEDİĞİN BÖYLE OLUR

MODEL DEDİĞİN BÖYLE OLUR

 

Ortaya bir model koymak kolay onu çizmek,tasarlamak,hayata geçirmek kolay değil. “İzmir Modeli”diye çok sayıda bilim adamının imzası olan ciltlerce kitap yayınlandı şimdi sadece kütüphanenin raflarını süslüyor. Turizmin sadece güneş, deniz, kum, devasa oteller, daracık sokaklarda kuru kalabalıklar olmadığı üzerine de sayısız köşe yazısı yazıldı. Turizmin çeşitlendirilmesi gerekliliği dillendirildi. Alınan mesafeyi biliyorsunuz. Özellikle ülkemizin her yöresine ait geniş bir yemek çeşitliliği var. Gastronomi amaçlı yurdumuza gelen turist sayısı devede kulak. Coğrafi,tarihi ve çevre koşulları ile Kuzey Ege bölgesinin yeri de bir başka.

Çok sayıda turistin gastronomi amacıyla seyahat ettiği, yerel yiyecek ve içeceklerin destinasyon seçiminde etkili olduğu belirtiliyor. Gastronomi destinasyonların pazarlanmasında belki en önemli etken.Destinasyonların turizm gelirleri içinde gastronominin payının yaklaşık % 40 olduğu tahmin ediliyor. Turistlerin harcamalarının üçte biri yeme içmeye gidiyor. Belki çoğunuzun bilmediği Amerika’nın şarabı ve mutfağıyla ünlü Charleston kenti yerel ekonomiye 7.3 milyon dolar dolar ekonomik katkı sağlamış.

Gastronomi imajıyla ortaya koyduğunuz bir model kentinizin marka olmasını da beraberinde getiriyor .Açıklanmasına tanık olduğum “Model Ayvalık” projesini o nedenle çok önemsiyorum.”Rakı Balık Ayvalık”a takılıp kalmış bu güzel kente çok sayıda yerli ve yabancı turist çekecek “Model Ayvalık”ın başarılı olacağına hiç kuşkum yok. Neden derseniz ? Paydaşlar iyi belirlenmiş. Zaten Belediye Başkanı Mesut Ergin’in “adama iş” değil “işe adam “yaklaşımına, ekip çalışmasına hayranım. Belediye başkanlarının nasıl atamalar yaptığını görüyoruz.Sen ben bizim oğlan ,liyakat hak getire. Oysa Ergin yardımcısından, kültür müdürüne, basın danışmanına kadar doğru adamlarla çalışan bir başkan.

İlk etapta Uluslararası Gourmet Destinasyonlar Derneği’ne öncülük eden başkan yanına da yılların turizmcisi Hüseyin Baraner’i almış. “Covid 19 sonrası turizmin alfabesini yeniden yazmalıyız”diyen Baraner yurt dışında destinasyonlar arasına girememiş Ayvalık’ı uçurmakta kararlı. Prof.Dr.Ayhan Gökdeniz gibi bilim insanları da projenin içinde. Yöredeki başta Ümit Özgültekinolmak üzere turizmciler ve esnaf da taşın altına elini koymakta kararlı. Proje adım adım ilerleyecek. Önce tüm dünyada  varlıklı  kültür, sanat  ve tat amacıyla seyahat edenler için “Antiqueroutes&Gourmetline” kapsamında  önemli etkinlikler düzenlenecek ve de çok  ses getirecek olan dünyanın ilk  “Gourmetkids” buluşması Ayvalık’ta başlatılacak.

Başkan Ergin,” Çok farklı yeni  bir davetkar destinasyonu yaratacağız.Ayvalık'ta korana sonrası “Model Ayvalık” zihniyetinin anayasası olan katılımcı, geliştirici ve koruyucu bir çizgide yaşamın tüm zenginliklerini ve renklerini sayıları her yıl büyüyen ziyaretçilerimize sunacağız.Küresel dünyada yeni oluşumlar ve dönüşümler sağlıklı yaşamı şart kılıyor. Zinde ve sağlıklı yaşamın altyapısı oluşturan sağlıklı beslenme yeni yaşam tarzının önemli bir parçası haline dönüşüyor.” diyor.

Dünya Kültürel Miras Listesi’ne de gireceğine inandığım Ayvalık pandemi sonrası “ne olacak halimiz” diye ağlayan turizm sektörüne de , kentlere de örnek olacak.

Yöresel yemekleri tattığımız restoran çıkışı “Başkan nasıl ?” soruma verilen cevap bu projenin masa üstünde kalmayacağının sinyali

“Abi Mesut Başkan 15 yıl önce gelseydi şimdi Ayvalık 30 yıl ilerdeydi”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler