Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu

Mısır’ın başkenti Kahire'nin güneyindeki geniş bir Firavun nekropolünde, bazılarının içinde mumyalar bulunan en az 100 antik tabut ile 40 heykel gün yüzüne çıkarıldı.

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 1

2 BİN 500 YIL ÖNCESİNE UZANIYOR

Mısır Eski Eserler Bakanlığı, yaptıkları kazıların sonucunda 2 bin 500 yıldan önce gömüldüğü düşünülen en az 100 antik tabutu ve 40 heykeli ortaya çıkardıklarını duyurdu.

 

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 2

Kahire’nin güneyindeki geniş bir Firavun nekropolünde yapılan keşif ile açığa çıkan tabut ve haykeller Djoser Piramidi’nin eteklerinde sergilendi.

 

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 3

LAHİTLERİN İÇİNDEKİ MUMYALAR ARAŞTIRILIYOR

Arkeologlar, Mısır'ın eski başkenti Memphis’te yer alan 12 metre derinliğinde üç mezar kuyusu bulunmasının ardından bölgeyi kazmaya karar verdiklerini söyledi. Bununla birlikte açılan bir tabutta iyi korunmuş bir mumyanın bulunduğu aktarıldı. Araştırmacılar, tabutlar açıldıkça bulunan mumyaların sayısının artabileceğini kaydetti.

 

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 4

Bununla birlikte, söz konusu mumyanın kimliğini ve nasıl korunduğuu belirleyebilmek amacıyla X ışınlarıyla tarandığı ifade edildi.

 

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 5

ANTİK MISIR'IN GEÇ DÖNEMİNE KADAR UZANIYOR

Turizm ve Eski Eserler Bakanı Khaled el-Anany konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, keşfedilen mezar ve heykellerin antik Mısır’ın son dönemine ve Ptolemaios hanedanlığına kadar uzandığını söyledi.

 

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 6

Ptolemaios Hanedanlığı Mısır’ı milattan önce 320’den, millattan önce 30 yılına kadar yaklaşık 30 yıl boyunca yönetti. Antik Mısır’ın geç dönemi ise, Mısır’ın Persler tarafından fethine kadar süren nilaattan önce 664 ile 332 yılları arasında yaşandığı kabul ediliyor.

 

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 7

MISIR'DA KEŞİFLER ART ARDA GELİYOR

Öte yandan El-Anany keşfin tüm içeriğini açıklamayarak, “Bu bir hazine. Kazılar hala devam ediyor. Bir lahit şaftını boşalttığımızda, farklı bir diğerini keşfediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 8

Öte yandan, ünlü nekropoldeki bulunan tabutlar, Mısır’da son aylarda yapılan bir dizi arkeolojilk keşfin sonuncusunu oluşturuyor. 

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 9

Yeni keşif,  bölgedeki arkeologların 2 bin 500  yıldan daha eski bir tarihe ait, iyi korunmuş ve mühürlenmiş 59 başka ahşap tabut bulmasından bir ay sonra geldi.

 

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 10

Eylül ayından bu yana, arkeologlar, Giza Piramitleri’nin güneydoğusundaki Saqqara'nın aynı bölgesinde, çoğunun içinde mumyalar bulunan en az 140 adet kapalı lahiti daha  ortaya çıkardı.

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 11

BULUNAN ESERLER KAHİRE'DEKİ 3 MÜZEDE SERGİLENECEK

El-Anany, Saqqara'daki keşiflerin hızını son yıllarda yapılan kapsamlı kazı çalışmalarına bağlayarak, eserleri  Büyük Mısır Müzesi de dahil olmak üzere en az üç Kahire müzesine taşıyacaklarını söyledi.

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 12

Bununla birlikte Bakan, bu yıl Saqqara nekropolünde başka bir keşfi duyuracaklarını da sözlerine ekledi.

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 13

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 14

Mısır’da 100’den fazla antik mezar bulundu - 15

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler