Mesut Barzani'den PKK'ya 'çekilme' çağrısı

Mesut Barzani'den PKK'ya 'çekilme' çağrısı

Mesut Barzani, PKK'ya Erbil ile Bağdat arasında yapılan Şengal Anlaşması çerçevesinde Irak'ın kuzeyinden çekilme çağrısı yaptı.

 Barzani, "Kürdistan bölgesi halkına karşı tehlike unsuru olarak silah ve güç zoruyla işgal ettikleri bölgeleri boşaltmalılar" dedi.

Barzani, Rudaw'ın aktardığı yazılı açıklamasında "Tarih şahittir ki, Kürt'ün Kürt'e karşı savaşını haram kıldığımız için gurur duyuyoruz. Çünkü Kürdistan halkı ve tüm taraflar bu savaştan çok büyük zararlar gördü. Fakat bu tavrımızın yanlış yorumlanması, suistimal edilerek Kürdistan halkına silahlı bir irade dayatılması ve Kürdistan Bölgesi'nin yasal yönetiminin yok sayılması da kabul edilemez" dedi.

Barzani, "Kürt'ün Kürt'e karşı savaşını haram kılan tavrımız, istikrarımıza, kent, ilçe ve köylerimizin güvenliğine, vatandaşlarımızın kendi yurtlarından zorla çıkarılmasına, kurban edilmelerine ve haksız yere şehit edilmelerine karşı sessiz kalacağız şeklinde yorumlanmamalıdır" ifadelerini kullandı.

"Kendilerini hükümetin alternatifi olarak dayattılar"

Iraklı Kürt lider açıklamasında, "IŞİD'nin canice terör saldırılarından sonra kahraman Peşmergeler savaş cephelerinde teröristlere karşı savaştılar ve sınır bölgelerinin çoğu boşaltıldı. Ama malesef, PKK'liler o süreçte Kürdistan Bölgesi'nin kazanımlarına destek olacaklarına, söz konusu sınır bölgeleriyle bazı bölgeleri işgal ederek, kendilerini hükümetin alternatifi olarak dayatarak, insanların kendi köy ve yerleşim yerlerini yeniden inşa etmelerine engel oldu. Kendi bölgelerine gitmek isteyen insanlardan da haraç ve vergi almaya başladılar. Kuşkusuz bu davranışlar kabul edilemez. Vatanseverlik icraatla belli olur sözle ve konuşmakla değil."

Rudaw'ın aktardığına göre 'geçmişte PKK'ya yardım ettiklerini' söyleyen Barzani, "Fakat onlar aksine yakışıksız bir tutum sergileyerek birçok kez bizi savaşa sürükledi en nihayetinde bütün taraflar zarar gördü" dedi.

"En iyi tutum, Erbil yönetimine saygı göstermek"

Barzani, açıklamasına çekilme çağrısıyla son verdi:

"Bu süreçte sergileyecekleri en iyi tutum yasal ve meşru Kürdistan Bölgesi yönetimine saygı göstermeliler. Kürdistan Bölgesi halkına karşı tehlike unsuru olarak silah ve güç zoruyla işgal ettikleri bölgeleri boşaltmalılar. Şu ana kadar PKK'nin varlığından dolayı yüzlerce köy huzura kavuşamadığı gibi savaş ve çatışma sahası haline geldi."

"Buradan bütün taraflara sesleniyorum" diyen Barzani, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizin daha fazla kargaşaya sahne olmaması, harap olan bölgelerin yeninde huzura kavuşması ve tansiyonu yükseltecek istenmeyen olayların önüne geçilmesi için hiçbir tarafın yasa dışı dayatmalarına müsaade edilmemelidir. Peşmerge Güçleri'yle mazlum halkımızın mücadelesine ve ödediği bedellere destek olmalıdır. Bu süreçte böyle bir sorumluluk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler