Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefini yükseltti

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefini yükseltti

Merkez Bankası Başkanı Erkan, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 65 olarak açıkladı. 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 36 olarak açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 65 olarak açıkladı. 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 36 olarak açıkladı.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Gaye Erkan, yılın son enflasyon raporunu bugün açıkladı.

Banka, enflasyon tahminlerini 2023 sonu için yüzde 58’den yüzde 65’e, 2024 sonu için yüzde 33’ten yüzde 36’ya yükseltti. 2025 sonu tahmini ise yüzde 15’ten yüzde 14’e düşürüldü.

Erkan, gelecek yıl mayısta enflasyonun yüzde 70-75 arasında tepe noktasını görmesini öngördüklerini, mayıstan sonra zirveden hızlı düşüş beklediklerini söyledi.

Erkan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

* Merkez Bankası olarak toplumsal refaha en büyük katkıyı fiyat istikrarını sağlayarak sunacağımızın bilincindeyiz.

* Haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma ile enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz.

* Bir süredir yüksek ve oynak seyreden enflasyonu kontrol altına almanın uzun ve zorlu bir süreç olacağı bilinciyle enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanıncaya kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

Pause
Unmute
Remaining Time -0:14
Fullscreen

* Banka olarak görevimiz enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek.

* İç talepten dengelenmeye ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz.

* Dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını hedefliyoruz. Parasal sıkılaştırmanın geniş çaplı etkileri zamana yayılmaktadır.

* Son dönemde gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışı gözlenmektedir.

* Haziran-eylül döneminde yıllık enflasyonda 23,3 puanlık artış görüldü. Enflasyon artışında akaryakıt fiyatlarındaki artışın 4,8 puanlık, döviz kurlarındaki artışın 4,3 puanlık, akaryakıt hariç vergi artışlarının 2,5 puanlık katkısı olmuştur.

* Eylül enflasyonu Ekim’deki yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir.


* Talepteki aşırılık cari dengeye olumsuz yansımıştır.

* Hizmetlerdeki fiyat katılığı enflasyonu etkilemeyi sürdürecektir.

* Talepteki güçlü seyir, devam etmekle birlikte ivme kaybetmektedir. Arz-talep dengesinde normalleşme kademeli şekilde başlamıştır.

* Enflasyon beklentilerindeki bozulma aydan aya yavaşlamıştır. Parasal sıkılaştırma süreci beklentilerin yeniden çıpalanmasını başlatacaktır.

* Tüketim talebinin dengelenmesi, parasal sıkılaştırma sürecinde TL tasarruf araçlarına olan talebin artırılmasıyla desteklenmektedir.

* Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir.

* Ekim ayı öncü göstergeleri de aylık enflasyondaki gerilemenin devam edeceğine işaret etmektedir.

* Parasal sıkılaştırma süreci bütünsel bir anlayışla güçlendirilmektedir. Bugünkü kararlarla ilave 350 milyar TL likiditenin daha sistemden çekilmesiyle toplam sterilizasyon 1 trilyon TL’nin üzerine çıkacaktır.


* Son 5 ayda makroihtiyati çerçevede belirgin bir sadeleştirme yapılmıştır. Piyasa faizleri, politika kararlarımız doğrultusunda gelişim göstermektedir.

* Reeskont ve yatırım taahhütlü avans kredileri son 3 ayda ticari kredi kompozisyonuna önemli bir katkı sundu.

* Bireysel kredi büyümesinde normalleşme başlamıştır. Risk primi ve imal edilen kur oynaklığı belirgin iyileşme gösterdi.


* Enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 65,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 58,0)

* Enflasyonun 2024 yıl sonunda yüzde 36,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 33,0)

* Enflasyonun 2025 yıl sonunda yüzde 14,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 15,0)

* Tahminlerimizi yukarı yönlü güncellemiş olsak da, dezenflasyonun başlama zamanı, hızı ve seyrinde bir değişiklik olmayacağını değerlendirmekteyiz.

* Gelecek yıl mayısta enflasyonun tepe noktasını yüzde 70-75 arasında, mayıstan sonra zirveden hızlı düşüş bekliyoruz.


* 2024 yılının ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörüyoruz.

* Daha önceki politika metinlerimizde de belirttiğimiz üzere halen öngördüğümüz dezenflasyon ve istikrar sürecinden önceki geçiş dönemini yaşıyoruz. Geçiş döneminde enflasyonda geçici bir yükselişe şahit oluyoruz.

* Bu süreçte enflasyondaki düşüşün sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini özenle hazırlıyoruz.

* Kasım ayında doğal gaz tüketiminin artması ile birlikte hanelerin bedelsiz kullanım sınırını aşacağını düşünüyoruz. Bu durum enflasyonda yukarı yönlü mekanik bir etki oluşturarak aylık enflasyonun kasım ayında geçici olarak yükselmesine sebep olacaktır.

* 2024 yılı ocak ayında ise asgari ücret ayarlaması, fiyatları zaman bağlı belirlenen hizmet kalemlerindeki gelişmelerin ve otomatik vergi güncellemelerinin devreye girmesini bekliyoruz.

* 2024 Mayıs ayında ise doğalgaz kaynaklı baz etkileri ile yıllık enflasyonda tepe noktasının gerçekleşeceğini göreceğiz.

* Kripto düzenlemesi konusunda SPK ile birlikte çalışıyoruz, çalışmalar devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler