Merkez Bankası rezerv sorularına yanıt verdi: Net değil, brüt rezerv dikkate alınmalı

Merkez Bankası rezerv sorularına yanıt verdi: Net değil, brüt rezerv dikkate alınmalı

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, son dönemde Merkez Bankası’nın rezervlerini güçlü tutabilmek adına kısa vadeli borçlanma ve SWAP piyasası işlemlerine başvurduğu iddialarına yanıt verdi.

Çetinkaya, Merkez Bankası’nın şeffaf bir biçimde rezerv verilerini yayınladığını ifade etderek "SWAP piyasası işlemleri rezervleri destekleme amacıyla kullanılmıyor" dedi.

Çetinkaya konuşmasına şöyle devam etti:

Rezervin bileşenleri önemli. Biz diğer merkez bankaları gibi rezervle ilgili iletişimimizi bugüne kadar hep brüt rezerv üzerinden gerçekleştirdik. Bu yaygın bir pratik. Net rezervin üzerinde mutabık kalınmış bir tanımlaması yok. Bizim ülkemiz gibi dolarizasyonun yüksek olduğu ülkelerde rezerv tartışmalarının brüt rezervler üzerinden yapılması en uygun olan yöntem.

Rezerv tartışılırken rezerv yeterliliğini tartışıyoruz aslında. Bu da brüt rezervler üzerinden tartışılmalı. Rezerv dalgalanmalarında en belirleyici unsurlardan birisi, istikrar hedeflerimizle birlikte döviz piyasası işleyişini etkin bir şekilde işleyişini sağlamak için sunduğumuz imkânların bankaların farklı yoğunluklarda kullanılması. SWAP işlemleri Merkez Bankası rezervlerini desteklemek için kullanılmıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler