Doğan Satmış

Doğan Satmış

Meral Akşener bıraktıysa, ‘Anlayanlara’ ağır ders olur

 


Bizde koltuğu terk etmemek esastır.

Bir zamanlar, 50 küsür yıl ticaret borsası başkanlığı yapan vardı.

Sendika başkanları da “asırlık” seçilirler ve ölene kadar bırakmamak için ne gerekiyorsa yaparlar.

Meslek kuruluşlarında da öyledir. “Ben 60 yıldır buradayım” diyerek pişkin pişkin övünenler vardır ve 60 yıldır oturduğu koltukta incir çekirdeğini dolduracak tek bir icraatı olmadığını herkes bilir.

İngiltere’de İşçi Partisi, Tony Blair başbakanken 10 yıl iktidarda kaldı. Çünkü Blair başarılıydı ve seçimleri kazanıyordu. Rakip muhafazakar parti, bu 10 yıl içinde 6 lider değiştirdi. Her gelen yenilince gitti, taa ki Blair’i devirecek birini bulana kadar.

Bizde öyle olmaz. Eskiden Süleyman Demirel de gitmezdi, Turgut Özal da gitmemek için çok direndi.

Şimdi Erdoğan da 16 yıldır parti lideri ama girdiği her seçimi kazandığı için “Git” diyen yok.  Kazanınca sorun yok çünkü.

***

CHP’deki tartışmaları biliyorsunuz. Kemal Kılıçdaroğlu döneminde 8-9 seçim kaybedildi. Muharrem İnce partisinden fazla oy aldı, milyonlar topladı meydanlara. Bunu gören parti delegeleri liderlerini değiştirmek istiyor ama yönetim direniyor. Bugünkü gazetelere bakılırsa, Kurultay’ı toplamak için imza verenleri tehdit ediyorlarmış.

Kemal Kılıçdaroğlu da, “Dertleri koltuk” diyerek  “sirkatin” söylüyor.

Önceki lider Deniz Baykal da böyleydi ve bırakmamak için çok direndi, hala da politikada kalmak için direniyor.

İşte bu koşullarda Meral Akşener gerçekten İyi Parti’yi bırakacaksa, bence bu tüm politikacılara, ve koltuğuna yapışan herkese “Kapak” olur.

Meral Akşener, ciddi iddialarla geldi, partiyi kurdu, seçime girilmesi için CHP kendisine yardım etti, yüzbinlerce insan cumhurbaşkanlığı adaylığı için kendisini aday gösterdi. Gül’ün adaylığının önünü keserek, önemli bir ‘politik hamle’ bile yaptı. Rakibi MHP’nin oylarını düşüreceği sanılıyordu, düşüremedi tersine MHP’nin oyları arttı.

Akşener büyük bir rüzgar estirdi ama istediği hiç bir sonucu alamadı, kaybetti. Böyle bir durumda gitmesi zaten normal. Demokratik batı ülkelerinde zaten bunu yapıyorlar. Siz hiç seçimi kaybeden birinin ABD’de ikinci kez aday seçildiğini duydunuz mu? Yapmazlar. Kimse de bunu aklından geçirmez.

Dolayısıyla Meral Akşener, eğer dediğini yaparsa, ve liderlikten ayrılırsa, tüm Türk politikacılarına ağır bir ders vermiş olacak.

Tabii ki anlayana...

Ama eminim ki bizim kurt politikacılar, “Seçim kaybetmekle koltuk bırakılır mı?” diye bıyık altından kıs kıs gülüyorlardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar