Mehmetçik Menbiç'te devriyeye başladı

Mehmetçik Menbiç'te devriyeye başladı

Amerika Birleşik Devletleri ile varılan mutabakat sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), dün itibarıyla Menbiç çevresinde görev yapmaya başladı.

TSK unsurlarının Menbiç’in dış mahallelerine girerek, ABD unsurları ile birlikte yapılacak devriye göreviyle ilgili tatbikat yaptığı bildirildi.

TSK ve ABD askeri unsurlarının Menbiç’in dış mahallerinde birlikte hareket etmeye başladığı haberi önce yerel kaynaklardan geldi. Ardından Başbakan Binali Yıldırım, TSK’nın Menbiç’te görev yapmaya başladığını duyurdu. Yıldırım’ın açıklamasından kısa süre sonra TSK resmi Twitter hesabından, TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarının “bağımsız devriye faaliyetlerine başladığını” duyurdu.

TSK’nın kısa açıklamasında, “Daha önce mutabık kalınmış Münbiç (Menbiç) Yol Haritası ve Güvenlik Prensipleri doğrultusunda, Fırat Kalkanı Harekât alanı ile Münbiç (Menbiç) arasında kalan hatta TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından 18 Haziran 2018 tarihinden itibaren bağımsız devriye faaliyetlerine başlanılmıştır” denildi.
TSK’nın açıklamasından sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, devriye yapılmaya başlandığını söyledi. Türk bayrağı çekili, üzerlerinde araç içinden kumanda edilen makineli tüfek monteli zırhlı personel taşıyıcıları “Kirpi” ve “Kobra”lar Cerablus ile Menbiç cephe hattını ayıran Sacur Çayı’nın bulunduğu çevreye indi. TSK unsurları burada ABD askerleriyle birlikte buluşup,  ABD üssünün de olduğu Dadat ilçesi karşısında ortak devriye görevine başladı. Bu faaliyet yaklaşık 3 saat sürdü.  Bu arada ABD’ye ait helikopterler de ortak devriye görevini havadan takip etti.

Devriye görevinin iki taraf arasında belirlenecek zaman dilimleri içinde düzenli yapılacağı belirtildi. Bölgede bulunan Türk ve ABD komutanları da ortak görev içinde kendi aralarında irtibat mekanizmasının nasıl sağlanacağına dair fikir alışverişinde bulundu.

Devriye görevinin YPG’li teröristlerin bölgeden çekilmesini izlemek amacıyla yapıldığı öne sürüldü.


Pentagon'dan 'Menbiç' açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Eric Pahon, Suriye'nin Münbiç beldesinde Amerikan ve Türk askerlerinin "koordine halinde, ancak bağımsız şekilde" devriye nöbetlerine başladığını açıkladı.

Pahon, açıklamasında, "Türk ve Amerikan birlikleri, Münbiç Yol Haritası ve Münbiç Güvenlik Prensipleri uyarınca, koordineli ancak bağımsız şekilde 18 Haziran'da devriye faaliyetlerine başlamıştır. Her iki ülke de sahadaki duruma göre işbirliğini artırma amacına bağlı olarak ortak devriye faaliyetleri için çalışmalarını sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler