MANİSA SOKAKLARI NE DİYOR?

NURAY BAŞARAN

Şehzadeler şehri Manisa’dayız.

Manisa’nın Osmanlı dönemindeki adı Saruhan .

 Adını Saruhan Beyliği’nden aldığı bilinen kent, dönemin en parlak kentleri arasında yer alır. Bunun nedeni Manisa Sancağı’nın, Osmanlı dönemi adıyla Saruhan Beylerbeyliği’nin,  geleceğin padişahlarının ilk görev yeri olması olarak açıklanır.

Padişah tarafından atanan şehzadelerin yönetiminde söz sahibi olup idarecilik yeteneklerini geliştirdikleri yer Manisa Sancağı’dır.

Bu nedenle midir bilinmez ama yerel seçimler öncesinde Manisa yine çok önemli.

Çünkü Ak Parti ve MHP’nin Manisa’da ittifak yapıp yapmayacağı , bu kez Manisalının da kaderini çok etkileyecek.

Neden?

MHP’nin halihazırda adayı olan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün,  son zamanlarda tabanda bir ittifakın mümkün olmadığı ve olmayacağı itirazları ile Manisa’ya sesleniyor da ondan. Bu nedenle de , MHP-Ak Parti ittifakı Manisa’da mümkün görünmüyor. Hatta çatırdıyor diyebiliriz.

Manisa sokakları,  bırakın ittifakı her an her şeyin yaşanacağı gerginliğe sahip. MHP’li Başkan Cengiz Ergün’e karşı Ak Partililer adeta  ‘ düşman’ dersek yanlış olmaz.

Son seçimlerde 383 bin oy alan Ak Partililer,  Selçuk Özdağ’ın aday olarak açıklanmasını beklerken; halihazırda Manisa’da İyi Parti’nin aldığı oy 130 bin, MHP’nin 110 bin, CHP’nin 253 bin, SP’nin 9 bin, BBP’nin 5 bin .

Sorunlar bununla da sınırlı değil. Kentin sokaklarına ve caddelerine  adını veren Cengiz Ergün,  Manisalılar ile 24 saatin tamamını geçirmeyi tercih etmiyor.  Ergün, Manisa yerine ,  İzmir- Karşıyaka Bostanlı’da ikamet ediyor.  Ama bu seçimlerde tekrar Manisa’dan aday!  Üstelik Ak Parti yönetimi onaylarsa,  Ak Partililerinde mecburen tercih edeceği aday olacak. Tüm bunların Manisa sokaklarını ne kadar rahatsız ettiğine tanıklık ederken,  Manisa tarihinin nelere tanıklık ettiğini de düşünmeden edemiyor insan:

Medeniyetler, krallıklar, devletler, beylikler, eyaletler ve vilâyetler... Manisa’dan kimler geldi kimler geçmiş... Taht uğruna Manisa sarayında doğan nice şehzade bir gül goncası dahi olamadan soldurulup giderken,  geride Niobe gibi acıdan taşlaşmış analar olmuş. Yunan baştan aşağı Manisa’yı yakıp yıkıp öldürürken, bebeleri ana karnında katlederken, İstiklâl Savaşına gidip de dönmeyen nice evlâtların ardından geriye ne analar kalmış ve  acıdan tunçlaşmış. Acılarını susup uzaklara bakarak, sorulduğunda “Vatan sağolsun” diyerek, tütün kırıp üzüm şırası çiğneyerek yüreklerine basmışlar.

Bakalım bu seçimde de Manisalılar yüreklerine ‘mecburiyeti’ mi basacaklar,  yoksa sokağın itirazı Ankara’dan duyulacak mı? Zira Manisa sokaklarındaki itirazın tonu , oldukça yüksek. Görünen o ki Ankara bu sesi duymazsa da  sandıktan CHP çıkacak!

AYDIN’DA CHP’Lİ VEKİLLERİN RAPOR SKANDALI

Bu arada bir başka EGE ili Aydın’da CHP’li vekillerin hazırladıkları  ‘ÇOK GİZLİ RAPOR’ dün elden ele gezdi.  

Aydın’da aday belirleme çalışması için görevlendiren 6 isim bir rapor düzenlendi. Raporda il ve ilçe belediye başkanları hakkında STK temsilcileri ve bölgelerinin kanaat önderlerinin görüşleri alındı. Yerel medya haberi skandal olarak verirken, Raporda öne çıkan isimler “Olumlu” olarak işaretlendi.  Bu isimlerin birçoğunun aday yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Raporda;

Söke’de yaşayan eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, mevcut belediye başkanı Çerçioğlu’nu yeniden aday görmek istiyor.

ÇÇYD Aydın Şubesi Başkanı Nurten Atalay ise, “Büyükşehirden memnun değiliz” diyor.

Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Büyükşehir ve Efeler’le ilişkimiz sıfır, ne arıyor ne soruyorlar” diyor.

Eski CHP Aydın İl Başkanı Altan Güney, Mesut Özakçan için “Belediyeyi aile şirketine çevirdi” diyor.

Eski CHP Aydın İl Başkanı Hulusi Şahinci, Efeler’de Mesut Özakçan’dan yana tavır koyuyor. Muhtarların yüzde 90’ının memnun olduğunu ve köylere iyi hizmet götürdüğünü söylüyor.

Yine eski CHP Aydın İl Başkanlarından biri olan Burhan Kalınomuz, Özakçan için; “oğlunun akçeli işleri halk arasında konuşuluyor, belediyeyi aile şirketine çevirdi” diyor.

ÇYDD Aydın Başkanı Atalay ise, Mesut Özakçan’dan memnun ve derneklerine çok yardımcı olunduğunu söylüyor.

Efeler Kent Konseyi ise Özakçan’a destek veriyor.

Aydın Barosu Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt ise, Mesut Özakçan insan iletişiminde çok başarılı olduğunu başka bir adayla seçime girilmesi halinde CHP’nin Efeler’i kaybedebileceğini düşünüyor.

ÇÇYD Aydın Şubesi Başkanı Nurten Atalay, Efeler Belediye Başkan aday adayı Mehmet Fatih Atay’ın, Özlem Çerçioğlu’nun adayı olduğunu düşünüyor ve bunu doğru bulmadığını belirtiyor.

KİMLERE OLUMLU NOTU DÜŞÜLDÜ?

DİDİM

Başak Kamacı (Öncelikli)

Mustafa Bekar

EFELER

Mesut Özakçan

Mehmet Fatih Atay (Öncelikli)

GERMENCİK

Ahmet Sümen Germen (Öncelikli)

Fuat Öndeş

İNCİROVA

Burhan Altuğ (Öncelikli)

Osman Gökmen

KUŞADASI

Ömer Günel

NAZİLLİ

Cavit Yenipazar

YENİPAZAR

Aytekin Sözer

SÖKE

Erkan Polat (Öncelikli)

Levent Tuncel

Efkan Ceylan

 EGE’deki haller bugünlük bu kadar. Yarın devam edeceğiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.