Malezya Premieri,Devlet Fonunu Yağmaladı,Yargı Karşısında

Malezya Premieri,Devlet Fonunu Yağmaladı,Yargı Karşısında

Malezya Eski Premieri Najib Razak ve bir ortağı,Salı günü $1.6 milyar dolar kamuya ait parayı yağmalamakla suçlandılar.

Malezya Eski Premieri Najib Razak ve bir ortağı,Salı günü $1.6 milyar dolar kamuya ait parayı yağmalamakla suçlandılar.

Najib'in iktidarını kaybetmesinden bu yana çoğu 2009 yılında kendisinin kurduğu 1MDB adındaki devlet varlık fonundan geniş miktarlar yağmaladığına ilişkin 38 suçla yargılandığı bildirildi.

Najib,Maliye Bakanlığı görevlisi Mohamad Irwan Serigar Abdullah ile birlikte Kuala Lumpur Mahkemesi'nde 6 adet 'kriminal yollardan güven suistimali suçu'ndan yargılandı.İkisi de bütün suçlamaları reddetti. 

Ancak ikilinin 50 yaşın üzerinde olması sebebiyle hapis cezasından muaf tutulacağının altı çizildi.

Eski Premier'in eşi Rosmah Mansor ve siyasi partisinin yeni lideri Ahmad Zahid Hamidi'nin de tutuklandığı belirtildi.

Suçlamalara,Aralık 2016 ve Aralık 2017 arasında gerçekleştirildiği iddia edilen $1.6 milyar kamuya ait parayı çalma suçu da dahildi.Her suçun ayrı ayrı 20 yıl hapis cezası ile cezalandırılabilme ihtimalinin olduğu bildirildi.

Hakim ise,bugünkü mahkemede,Najib ve Irwan'ı 1 milyon ringgit (Malezya para birimi) kefalet ödemek şartıyla serbest bıraktı. 10 gün içerisinde ödenmesi kararını verdi.Nijab,önümüzdeki sene,32 suçtan tekrar mahkeme karşısına çıkacak.

Suçlamalar Devam Edecek,4.5 Milyar Dolar Daha Yolsuzluk Yapılmış!

Malezya fonunun ise çalındığı iddia edilen para ile devasa bir borç boşluğuna itilmiş bulunduğu ve öncesinde bir süper yattan son model gayrimenkul ve değerli sanat eserlerine dek her şeyi satın aldığı belirtildi.

1MDB fonunun Amerika'daki varlığını hesaplamakla görevli ABD Adalet Bakanlığı'nın,fondan $4.5 milyar doların 'kötüye kullanıldığını' söylemesi şok etkisi yarattı.Devamında,'Nijab'ın şahsi hesaplarına bu fondan 700 milyon dolar aktarıldı' denildi. Analistler suçlamaların devam edeceği ve geniş bir çevreye yayılacağı yorumunu yaptı.

Yerel medya,paranın bir kısmının 1MDB'nin bir kısım parasının Abu Dhabi refah fonu IPIC'ın borcunu ödemek üzere oraya aktarıldığını ifade etti.

Skandalın,Mayıs ayındaki seçimlerde Nijab'ın 6 yıldır iktidar olan koalisyonunu deviren muhalefete büyük oranda oy kazandırdığı ve Mahathir Mohamad liderliğindeki reformist ittifakı seçtirdiği ifade edildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler