Lavrov: Rusya, ABD'nin Venezeela'ya müdahale planlarına karşı koymak için bir grup kuracak

Lavrov: Rusya, ABD'nin Venezeela'ya müdahale planlarına karşı koymak için bir grup kuracak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın, ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahale planlarına karşı koymak için bir dizi ülkenin yer alacağı bir grup kurulacağını söyledi.

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrov, "Söz konusu grup BM'de kuruluyor, gruba BM içinde ciddi bir destek verileceğini umuyorum. Çünkü ortada çok basit bir konu var, BM Tüzüğü'nde tanımlandığı haliyle uluslararası hukuk norm ve ilkelerinin korunması söz konusu" dedi.

'DİYALOĞA HAZIRIZ'

Lavrov, Moskova ve Washington'un Latin Amerika ülkesindeki krize ilişkin tutumunun birbiriyle örtüşmediğini ancak Rusya'nın diyaloğa hazır olduğunu belirtti.  

'POMPEO'NUN ÇAĞRISI SÜRREALİST'

Bu arada Lavrov, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo'nun telefon görüşmesi sırasında Venezuela konusunda Rusya'ya yaptığı çağrıları 'sürrealist' olarak niteledi. Lavrov, "Pompeo aradı ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya desteğimizi çekme çağrısı yaptı, Küba ve Rusya'yı Venezuela'nın iç işlerine müdahale etmemeye çağırdı. Tüm bunlar kulağa çok sürrealist geliyor. Pompeo'ya ilkesel olarak başkaların işlerine hiçbir zaman karışmadığımız ve başkalarını da aynısını yapmaya çağırdığımız yanıtını verdim" ifadelerini kullandı.

ABD'yi Monroe Doktrini'ne dönmeme uyarısında bulunan Lavrov, "Bu anlayışla çok fazla ilerleyemezsiniz" diye ekledi. ABD, 19. yüzyılda kabul edilen 'Amerika Amerikalılar için' sloganlı Monroe Doktrini temelinde geleneksel olarak Güney Amerika'yı münhasır çıkar alanı olarak görüyor.

'ORTAK NOKTADA NASIL BULUŞACAĞIMIZI BİLMİYORUM'

Pompeo'yla Venezuela konusundaki temasları sürdürme konusunda mutabık kaldıklarını da anlatan Lavrov, Moskova ve Washington'u ortak noktada nasıl buluşturacaklarını bilmediklerini ancak konuşmaya hazır olduklarını söyledi.

'MADURO'NUN KAÇMAYI PLANLADIĞI DOĞRU DEĞİL'

Lavrov, Pompeo'nun Maduro hakkında sarf ettiği 'Darbe girişimi sırasında ülkeden kaçacaktı' açıklamasına yanıt verdi. Lavrov, ABD'de bu konuda yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığının altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler