Lavrov: ABD, petrolü kontrol etmek için sözde devlet kurmak istiyor

Lavrov: ABD, petrolü kontrol etmek için sözde devlet kurmak istiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Suriye'nin doğusundaki petrol yataklarını kontrol etmek için bu bölgeyi koparmak ve orada Basra Körfezi'ndeki ülkelerin katılımıyla bir sözde devlet kurmak istediğini söyledi.

Paris Barış Forumu'nda konuşan Lavrov, ABD'nin Suriye'nin doğusundaki petrol yataklarını kontrol etmek adına gerçekleştirmek istediği planları anlattı.

Lavrov, ABD'nin Suriye'nin doğusundaki petrol yataklarını kontrol etmek için ülkenin doğu bölümünü koparmak ve orada bir sözde devlet kurulması amacıyla Basra Körfezi ülkelerini sürece dahil etmek istediğini vurguladı.

Lavrov, "ABD, Fırat'ın doğu kıyısında bir sözde devlet kurmak için her şeyi yapıyor ve Suriye'nin bu bölümünü koparma ve oradaki petrol yataklarını kontrol altına alma amacıyla orada Demokratik Suriye Güçleri (DSG), YPG ve diğer Kürt güçler eliyle bir yerel yönetim kurulması için Körfez ülkelerinden büyük yatırımlar yapmalarını talep ediyor" dedi.

'ABD müttefiklerinin Suriye'nin yeniden inşasına yatırım yapmalarını yasakladı'

Bu arada Lavrov, Rusya'nın Suriye hükümetiyle birlikte, sığınmacıların dönmesi ve ülkenin normal yaşama yeniden geçmesi amacıyla ülkenin yeniden inşası için gerekli koşulları sağlamaya çalıştığını ve tüm tarafları buna davet ettiğini belirtti ve ABD'nin müttefiklerinin yeniden inşa çalışmalarına yatırım yapmalarını yasakladığını vurguladı.

Lavrov, Washington yönetiminin yeniden inşa çalışmalarına kesinlikle karşı çıktığını ve NATO, AB ve bölgedeki müttefiklerinin Suriye hükümetinin kontrol ettiği bölgelerdeki yeniden inşa projelerine yatırım yapmalarını yasakladığını kaydetti.

'Kürtler siyasi diyalogda yer almalı ve tutarlı olmalı'

Lavrov, Şam ile Kürtler arasında diyalog kurulması ve Kürtlerin bu diyalogda tutarlı olması gerektiğini söyledi.

Lavrov sözlerini şöyle sürdürdü: "Suriyeli Kürtler bu ülkedeki siyasi diyalogda yer almalı ancak tutarlı olmalıdır. Kürtler, krizin başında ABD'nin desteğiyle hareket edebileceklerine karar verdi. ABD'nin kendilerini bu ayrılıkçı harekette destekleyeceğini düşünerek Rojava Federasyonu'nun kurulduğunu açıkladılar. Bu onların kararıydı. Ancak ABD'nin onlara olan ilgisi sona erdi ve Kürtler, Şam'la diyalog kurulması için bizden yardım istedi. ABD, petrol yataklarını kontrol etmek için Suriye'ye geri döndüğünü açıklayınca Kürtler diyalogdan tekrar vazgeçti. Tutarlı olmak gerekiyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya