Küresel Piyasalar: Hisseler "aşı" endişesiyle düştü, dolar yükseldi

Küresel Piyasalar: Hisseler "aşı" endişesiyle düştü, dolar yükseldi

Uluslararası piyasalarda hisse senetleri Kovid-19 aşısına ilişkin endişelerin etkisiyle düşerken, dolar önemli piyasa paraları karşısında yükseldi.

Asya hisse senetleri ve Avrupa hisse vadelileri Kovid-19 aşısının ertelenebileceğine ilişkin endişelerin etkisiyle dalgalandı. Hisse senetlerinin değerlemelerine yönelik endişeler de dalgalı seyirde etkili oldu. Dolar ve ABD Hazine tahvilleri kazançlarını artırdı.

Asya hisseleri bölge boyunca geri çekildi. Yine de kayıplar önceki seansta ABD hisselerinde görülen kayıplar kadar sert olmadı. AstraZeneca Plc'nin aşı deneylerine ara verme kararı algıyı olumsuz etkiledi. S&P 500 ve Nasdaq endeks vadelileri ilk düşüşlerinin ardından yükseldi.

Teknoloji hisselerindeki kayıpların hızlanmasıyla birlikte ABD'de ana hisse endeksi Salı gününü yüzde 3'e yakın bir düşüşle kapattı. Nasdaq'a neredeyse yüzde 5 satış geldi. Yatırımcılar tarihi yükselişi tetikleyen çok yükselmiş şirketlerden çıktı. Tesla, bugüne kadar olan en sert düşüşünü yaşadı. Brent petrol 40 doların altında kayıplarını artırarak pek iç açısı olmayan kısa vadeli bir görünümü işaret etti. Yeni Zelanda'nın 3 yıl vadeli gösterge tahvilinin faizi ilk kez negatif bölgeye geçti.

Yatırımcılar piyasada yaşanan son çalkantı ile mücadele ediyor. Hisse senetlerindeki çekilmenin piyasa sağlığına ilişkin bir gösterge mi yoksa geniş çaplı bir çekilmenin başlangıcı mı olduğunu değerlendiriyorlar. Şimdilik güvenli varlıklara yönelen traderlar ABD Hazine tahvili faizlerini aşağı çekti ve doları güçlendirdi.

Pence Wealth Management'ın başkanı Laila Pence, Bloomberg TV'de yaptığı değerlendirmede "Bunun dip olup olmadığını tam olarak bilmiyoruz. Daha fazla volatilite olabilir. Piyasadaki köpüğü alıyoruz." dedi.

Yatırımcılar pandemiyle mücadelede kaydedilen ilerlemeye odaklandı. AstraZeneca bir deney katılımcısının hastalanmasının ardından Kovid-19 test çalışmasına ara verdi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13:39'da yüzde 0.2 yükseldi. Endeks Salı günü yüzde 2.8 düştü. Nasdaq 100 Endeksi yüzde 4.8 geriledi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.1 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 azaldı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.7 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 2.5 geriledi.
Euro Stoxx 50 vadelileri fazla değişmedi.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1'den daha az yükseldi.
Yen dolar karşısında yüzde 0.1 artıda 105.91'den işlem gördü.
Offshore yuan 6.8521'den alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1781 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek yüzde 0.67'ye geriledi.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi 7 bp düşüşle yüzde 0.90 oldu.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.6 düşerek varili 36.54 dolara indi.
Altın yüzde 0.1 değer kaybederek onsu 1,930.36 dolardan alıcı buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler