‘Küçük’ Ekonomileri Yatırım Krizi Bekliyor

‘Küçük’ Ekonomileri Yatırım Krizi Bekliyor

Dünya ekonomileri, Trump’ın daha fazla cezalandırıcı yaptırım uygulamasını ‘dünya ekonomisi için felaket’ olarak nitelendiriyor.

Trump’ın, Çin’den ithal edilecek ürünlere 200 milyar dolar değerinde yüzde on ek gümrük vergisi koyması, dünyanın en büyük iki ekonomisinin ticari ayrılıklarını ve anlaşmazlıklarını arttırdı. Dünya ekonomileri ise, Trump’ın daha fazla cezalandırıcı yaptırım uygulamasını ‘dünya ekonomisi için felaket’ olarak nitelendiriyor.

ABD, önce yüzde yirmi beş vergi koymakla tehdit etmiş, daha sonra ‘ancak iki ülke arasındaki ilişkilerde ilerleme kaydedilmezse’ bu oranın uygulanacağını açıklamıştı. ABD Ticaret Temsilcisi, internet sitesinden ‘tehditkar açıklamayı’ yapmıştı.

Çin'den gelen 60 milyar dolar değerinde yüzde on ve yüzde beş ek gümrük vergisi, ‘karşı ve çoklu ticaret piyasası için gerekli bir önlem’ olarak nitelendirilmişti.

Ancak Japan Times’ın haberine göre, dünyadaki diğer ekonomilerin zararı daha büyük olacak.

Yatırımcıların, ‘belirsiz bir iş dünyasında’ yatırım yapmaktan kaçındıkları belirtildi.

Itochu Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nden Atsushi Takeda, “ABD’nin uyguladığı oran yüzde 25 olsaydı, ekonomik kriz geliyor diyebilirdik. Ancak yüzde on oranı bir kriz getirmeyecek. Uzun dönemde, vergilerin artacağına yönelik bir beklenti, artan bir belirsizlik getirecek. Yatırım anlamında bir ekonomik büyüme göremeyeceğiz. ” dedi.

Toyota Dahi Bulanık (!) Görüyor

Keio Üniversitesi Ekonomi Profesörü Kimura, “En büyük malvarlığı sahibi Toyota dahi tam tabloyu göremiyor. Ticari savaş tansiyonu yüksek seyrederse,Japon firmalarına yatırım olağanüstü şekilde azalır.” şeklinde görüşlerini belirtti.

Yatırım bekleyen ülkelerin önüne, ‘hukuk devleti olma’ ve ‘şeffaf Merkez Bankası’ gerekçeleri sürülüyor ve küresel yatırımcılar bu ülkelerden paralarını çekiyor, ABD ve Çin’e aktarıyorlardı. Şimdi ise ABD ve Çin'in yarattığı ‘iş dünyasındaki belirsizlik’, küçük ekonomiler üzerinde yatırım alma konusunda yeni bir engel olacak.

Bir ekonomik kriz gündemde olmadığı için, ABD ve Çin dışındaki ekonomilerin yatırım hacminin küçüleceği, birbirlerine yaptırım uygulayan ülkelerin ise yatırım sıkıntısı çekmeyeceği, ekonomi dünyasından yansıyanlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler