Kredi kartı borçlusu yandı

Kredi kartı borçlusu yandı

Gecikme faizi yıllık yüzde 30'u aştı


Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, kredi kartı facialarının, intiharların, boşanmaların artacağını belirtti

Yürürlüğe giren son düzenleme ile Türk lirasında gecikme faizi yüzde 30’u aştı. Aydınlık'a konuşan, Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, faiz oranlarının enflasyonun çok üzerinde olduğunu, bankaların tüketicileri soyduğunu vurguladı

Kredi kartı kullananlar için belirlenen faiz oranları artırıldı. Gecikme faizi yıllık yüzde 30’u aştı. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turan Çakar, yoksulluğun herkesi kredi kartı bağımlısı yaptığını belirterek, kredi kartı facialarının, intiharlarının, boşanmalarının artacağını bildirdi.

Merkez Bankasının kredi kartlarına uygulanacak faiz oranlarını artırması sonrasında kredi kartlarıyla ilgili yeni faiz oranları yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayınlanan Merkez bankası tebliğinde Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2,02, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,62 olarak değiştirildi.



ÖDEMEYİ GECİKTİREN YANDI

Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faizi oranları da yükseltildi. Yeni gecikme faizi Türk lirasında yüzde 2,52, yabancı paralarda yüzde 2,12 oldu. Yürürlüğe giren son düzenleme ile Türk lirasında gecikme faizi yüzde 30’u aşarken, yabancı paralardaki gecikme faizi oranı da yüzde 25’e ulaştı.

Türkiye’de mart ayı itibariyle 63 milyondan fazla kredi kartı kullanıldığını, bunun çok az bir kısmının kredi kartı borcunu tam ve zamanında ödediğini kaydeden Bankalar Birliği yetkileri, “63 milyon kredi kartından en az 50 milyonu borcunu faizle ödüyor” değerlendirmesinde bulundular.



TÜKETİCİ SOYULUYOR

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, kredi kartlarında uygulanan faiz oranlarının enflasyonun çok üzerinde olduğunu kaydederek, “Bankalar tüketicileri soyuyor. Devlet de buna alet oluyor. Milyonlarca kişi faiz ödüyor. Ama borç azalmıyor artıyor” dedi.

Tüketicilerin “asgari ödeme” tuzağına düşürüldüğünü vurgulayan Çakar şöyle devam etti: Tüketiciler bankalar tarafından ‘asgari ödeme’ tuzağına düşürülüyor. Bankaların en iyi müşterisi de bunlar. Dar gelirli işçi, memur, emekli, öğrenci, borcunun sadece asgari ödeme tutarını ödeyerek günü kurtarıyor. Ama geri kalan bölüme büyük miktarda faiz ödüyor. Bankaların yeni doğan çocuğa bile kredi kartı vermek için uğraşması da yapılan soygunun göstergesi.


YOKSUL KREDİ KARTI BAĞIMLISI

Yoksulun parasızlıktan kredi kartı bağımlısı yapıldığını ifade eden Çakar şu görüşleri savundu: “Vatandaş geçim sıkıntısı içinde. Ekmeği bile kredi kartı ile alıyor. Çünkü nakit parası yok. Sabit gelirlilerin maaşı ayın başında bitiyor. Sonra kredi kartına yükleniyorlar. Yoksullar uyuşturucu bağımlısı gibi kredi kartı bağımlısı oldu. Çaresizlik onları bu yola sürükledi ancak bu durum sürdürülemez. Şimdi kredi kartlarına uygulanan faizler daha da artırıldı. Bu kredi kartı faizlerinin daha da artacağının işaretidir. Önümüzdeki dönemde kredi kartı yüzünden yaşanan intiharlara, boşanmalara, aile facialarına daha çok rastlayacağımızın göstergesidir.

Kredi kartı sahipleri faiz artırımına tepki göstererek bankaların tefeci faizi uyguladığını öne sürdüler. Emekli Şemsi Akkoç, emeklilerin büyük çoğunluğunun kredi kartı borçlarının ancak ‘asgari tutarını’ ödeyebildiklerini belirterek, “Bankalar geri kalan borçlar için yılda yüzde 30’un üzerinde faiz alıyor. Emeklinin borcu ödedikçe artıyor. Dar gelirlilerin zor durumundan yararlanıyorlar” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler