Köşe Yazarlarımız Doç. Dr. Ali Poyraz Gürson ve Nevzat Bingöl “Barış Pınarı Harekatı”nı RS FM'e değerlendirdi

Köşe Yazarlarımız Doç. Dr. Ali Poyraz Gürson ve Nevzat Bingöl “Barış Pınarı Harekatı”nı RS FM'e değerlendirdi

Köşe yazarlarımız Doç. Dr. Ali Poyraz Gürson ve Nevzat Bingöl, RS FM'de Ahu Özyurt’un "Anlatılmayanları Anlatıyoruz" programında Suriye'deki güncel konjonktür üzerine konuştu.

Yazarlarımız Doç. Dr. Ali Poyraz Gürson ve Nevzat Bingöl, Ahu Özyurt’un Anlatılmayanları Anlatıyoruz programında Suriye'deki güncel konjonktür üzerine konuştu.

Doç. Dr. Ali Poyraz Gürson'un değerlendirmesinden satır başları: 

Ortadoğu Rus Ağırlığı Artık Daha Fazla

Pompeo ve Pence'in Ankara ziyareti sonucu verilen "ara" Kıbrıs Barış Harekatı'na verilen araya benzediğini belirten Gürson  “Bu yüzden böyle bir şey bekliyordum. Tabi burada verilen 5 günün sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'in daveti üzerin Soçi'ye gidecek olması da manidar.  Bu görüşmeyi çok önemsiyorum. Çünkü gerek Münbiç, gerek Ayn El Arap, gerek Kamışlı'da sözü Rusya belirleyecek. Bundan sonraki Ortadoğu'da Rusya'yı daha ağırlıklı göreceğiz” dedi. 

Bırakılan silahların ne olacağına ilişkin olarak Ahu Özyurt'la Fotoğrafın Tamamı programında cevap veren Gürson  “Ortadoğu’da tek bir terör örgütü yok, DEAŞ gibi İŞİD gibi bir terör örgütü de var. Bu silahların onların eline geçmemesi gerekiyor. Bu nedenle operasyon süresince ele geçirilen, ABD’nin PYD’ye teslim ettiği silahların da kontrol altına alınması gerekiyor.  

Suriye Rejimi, Hizbullah ve İran'ı Birlikte Algılamalıyız

"Bizler Barış Pınarı Harekâtını konuşuyoruz ancak bir yanda Doğu Akdeniz, diğer yanda İran’da sular ısınıyor bunun kimse farkında değil diyen Gürson “Lübnan, Ürdün ve Mısır’ı da etkileyebilecek şekilde, domino etkisi yaratabilecek bir bölgedeyiz. ABD İsrail’den yeni anti tanksavar silah sistemi satın alıyor. Ayrıca bir diğer uçak gemisi filosunu da körfeze doğru hareket ettirdi. Bu nedenle Ortadoğu coğrafyasında Suriye rejimi, Lübnan bölgesindeki Hizbullah ve İran’ı birlikte algılamak zorundayız” şeklinde konuştu. 

Büyük aktörlerin devreye girmesi ile Türkiye’nin PKK sorunundan çok Büyük güçlerin ve bütün dünyanın olayın içine girdiği bir olaya döndü bundan sonrasında PYD ile orta doğuda bir masaya oturma beklenebilir mi sorusuna cevap veren Poyraz Gürson “Terör örgütlerini devletler muhatap almazlar. Ortadoğu için karanlık bir geleceğe bakıyoruz. Bir an evvel barışı getirecekler işler yapılmalı. Bölgede gücünü hissettirecek bir Rusya varlığını bundan sonra izleyeceğiz. Türkiye bu operasyonla bölgede siyasi bir üstünlük kazandı ancak Ortadoğu'da kilit taşı Rusya” dedi. 

Nevzat Bingöl'ün değerlendirmesinin satır başları:

Ortadoğuda kartlar yine, yeniden karılıyor

Amerikalıların YPG’yi direkt muhatap olarak aldığı bu pazarlık açısından, bunlar bölgede nasıl değerlendiriyor sorusuna  Nevzat Bingöl:

“Bölge halkı atılacak adımları bekliyor. 120 saatin sonunda neler olacak. Şu an kartlar Ortadoğu'da yeniden karılıyor” diye konuştu. 

"Kürtler PKK ile anılmak istemiyorlar YPG’nin PKK ile ilişiğinin kesilmesini istiyor." diyen Bingöl, “Suriye Özgürlük Ordusu gösterdiği imajla Türkiye’yi maalesef sıkıntıya sokmakta. Şu anda tüm dünya operasyonları konuşuyor. Kürt sorunu artık küreselleşti bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Sorunun uluslararası platformuna taşınması ve Halepçe Katliamında Kürtler edinemedikleri desteği Suriye operasyonunda edindiler” ifade etti. 

YPG yi bundan sonraki süreçte masada görebilir miyiz diye soran Özyurt’a cevap veren Bingöl “Doğarken ölü doğmuş bir anlaşma yapılmış durumda. Gazeteci kimliğimle şunu söyleyebilirim bu anlaşma durup dururken neden oluştu, acaba yerler mi değişti? Bana göre Suriye’nin Kuzeyinde özerk bir devlet veya federal bir devlet kurulabilir. Suriye’de yarın bir gün yapılacak seçimlerde Esad’ın karşısına çıkacak bir sunni aday Esad’ı devirebilir, bu durumda Suriye’de varlığını bölgede yitirebilir. Bunun için yarın 3’lü özerk bir devlet kurulursa kimse şaşırmasın” diye konuştu. 

Programın Videosu: 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler