Koronavirüs Sinema ve Dizi Sektörünüde Vurdu... Birçok Film ve dizinin Yayın Tarihi Ertelendi

Koronavirüs Sinema ve Dizi Sektörünüde Vurdu... Birçok Film ve dizinin Yayın Tarihi Ertelendi

Korona virüsü salgını nedeniyle A Quiet Place Part II, Fast & Furious 9, No Time to Die gibi filmlerin vizyon tarihleri ertelenirken; Cannes Film Festivali ve CinemaCon gibi pek çok sinema etkinliği de iptal edilmek veya ertelenmek zorunda kaldı.

Sanattan spora, eğitimden ulaşıma hayatın her alanını etkileyen Korona virüsü salgını, sinema dünyasında da planları alt üst etti. Korona virüsünün daha hızlı bir şekilde yayılmasına neden olacağından endişe duyulduğu için Çin, İtalya, Hindistan, Polonya gibi ülkelerde sinema salonlarının tamamı kapatılırken, sinemaların kapatılmadığı ülkelerde de insanların sinema salonlarına gitmekten çekinmesi gişe rakamlarında büyük düşüş yaşanmasına neden oldu. Durum böyle olunca da gişe beklentisi yüksek olan pek çok film ertelenmek zorunda kaldı.

Elbette erteleme kararları sadece filmlerle sınırlı kalmadı. Çok sayıda kişinin aynı anda tek bir mekânda toplandığı film festivalleri ve etkinlikler de bu salgından nasibini aldı. Üstelik filmlerin sadece ertelenmesi gerekirken, söz konusu festivaller ve etkinlikler olduğunda doğrudan iptal kararları da alınmak zorunda kaldı.

Öte yandan prodüksiyonu devam eden film ve diziler de Korona virüsü salgını nedeniyle sekteye uğradı. Çin, İtalya, Hindistan gibi salgının ciddi bir boyuta ulaştığı ülkelerde tüm prodüksiyonlar durma noktasına gelirken, başta ABD olmak üzere diğer ülkelerde de birçok yapımın prodüksiyonuna ara verildi.

Şu ana kadar Korona virüsü nedeniyle ertelenen veya iptal edilen başlıca filmleri ve etkinlikleri aşağıda bulabilirsiniz.

Korona Virüsü Nedeniyle İptal Edilen veya Ertelenen Tüm Filmler ve Sinema Etkinlikleri

73. Cannes Film Festivali

Bu yıl 12-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 73. Cannes Film Festivali, tüm dünyada korku yaratan Korona virüsü salgını nedeniyle ertelendi. Festival yönetimi, festivalin haziran sonuna ya da temmuz başına ertelenmesi de dâhil olmak üzere birçok seçeneği göz önünde bulundurduğunu söyledi. Korona virüsü salgınının tüm dünyadaki seyrine paralel olarak 73. Cannes Film Festivali’nin yeni tarihi önümüzdeki aylarda öğreneceğiz.

Wong Kar-Wai’nin Blossoms’tan Uyarlanacak Yeni Film ve Dizisi

Korona virüsü salgını ilk olarak Çin’de ortaya çıktığı için, ilk erteleme ve iptal haberleri de bu bölgeden geldi. Usta yönetmen Wong Kar-wai’nin Blossoms adlı romandan uyarlayacağı film ve dizinin prodüksiyonu salgın nedeniyle ertelendi.

44. Hong Kong Uluslararası Film Festivali ve 24. Hong Kong Filmart

Bu yıl 25-28 Mart tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Hong Kong Filmart, diğer bir deyişle 24. Hong Kong Uluslararası Film & Televizyon Marketi, korona virüsünün ortaya çıkmasının ardından 27-29 Ağustos’a ertelenirken, 24 Mayıs-6 Nisan tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 44. Hong Kong Uluslararası Film Festivali de belirsiz bir tarihe kadar ertelendi.

No Time to Die

Daniel Craig’in James Bond’a son kez hayat verdiği No Time to Die, Korona virüsü salgını nedeniyle ertelenen ilk büyük yapım oldu. 3 Nisan’da vizyona girmesi planlanan film, bu ayın başında alınan kararla kasım ayına ertelendi.

MipTV, Canneseries ve Series Mania

Televizyon dünyasının en önemli buluşma noktaları arasında yer alan ve bu ay sonunda Cannes’da düzenlenmesi planlanan MipTV iptal edilirken, Canneseries festivali de ertelenmek zorunda kaldı. Aynı şekilde merakla beklenen pek çok dizinin prömiyerini gerçekleştireceği Series Mania da iptal edilmek zorunda kaldı.

2020 SXSW Film Festivali

Bu ayın başında Korona virüsü salgınının ne kadar ciddi boyutlara ulaşabileceğinin anlaşılmaya başlaması ile birlikte Netflix, Apple, Amazon gibi şirketler SXSW Film Festivali’nden çekilme kararı aldı. Festival yönetimi ilk başta bu çekilme kararlarına rağmen festivali iptal etmekten kaçınsa da, sonraki günlerde Austin şehir yönetimi olaya müdâhil olarak şehirde alınan sağlık önlemleri kapsamında festivali iptal etme kararı aldı.

22. Selanik Belgesel Festivali

5-15 Mart tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 22. Selanik Belgesel Festivali, Yunanistan’da da etkisini hissettiren Korona virüsü salgını nedeniyle ertelendi. 22. Selanik Belgesel Festivali için yeni bir tarih belirlenmedi. Ancak festival yönetimi tarafından yapılan açıklamada, festivalin mayıs ayı sonunda ya da haziran ayı başında düzenlenebileceği belirtildi.

Aslan Hürkuş: Kayıp Elmas, Malazgirt 1071 ve Adanış: Kutsal Kavga

Türkiye’de ilk Korona virüsü vakasının resmi olarak açıklanmasının ardından, önümüzdeki günlerde vizyona girmesi beklenen Aslan Hürkuş: Kayıp Elmas, Malazgirt 1071 ve Adanış: Kutsal Kavga ertelendi. Bu cuma vizyona girmesi planlanan Aslan Hürkuş: Kayıp Elmas belirsiz bir tarihe ertelenirken, Malazgirt 1071‘in 18 Eylül’e ertelendiği açıklandı. 20 Mart’ta vizyona girmesi beklenen Adanış: Kutsal Kavga ise 18 Aralık’a ertelendi.

16. Akbank Kısa Film Festivali

Akbank Sanat’ta mart ayı içerisinde düzenlenmesi planlanan tüm etkinliklerin Korona virüsü salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmesine kadar verildi. Bu karar kapsamında 16. Akbank Kısa Film Festivali’nin film gösterimleri de ertelendi. 16. Akbank Kısa Film Festivali’nin yarışmalı bölümleri ise, jüri üyelerinin değerlendirilmeleri sonucunda gerçekleştirilecek. Ödül kazanan sanatçılar önümüzdeki günlerde açıklanacak ve ödüller sahiplerine ulaştırılacak.

9 Kere Leyla

Türkiye’de ilk Korona virüsü vakasının görülmesinin ardından ertelenen bir diğer yerli film de Ezel Akay imzalı 9 Kere Leyla oldu. 20 Mart’ta vizyona girmesi beklenen film ileri bir tarihe ertelendi. Filmin yeni vizyon tarihi henüz açıklanmadı. Demet Akbağ, Haluk Bilginer, Elçin Sangu, Fırat Tanış, Alican Yücesoy, Hakan Eke, Emre Kıvılcım, İhsan Ceylan gibi isimleri bir araya getiren 9 Kere Leyla, bu yılın en heyecanla beklenen yerli yapımları arasında yer alıyordu.

A Quiet Place Part II ve Fast & Furious 9

20 Mart’ta vizyona girmesi planlanan A Quiet Place Part II ve 22 Mayıs’ta vizyona girmesi planlanan Fast & Furious 9, Korona virüsü salgını nedeniyle ertelendi. 2018 yapımı A Quiet Place’in heyecanla beklenen devam filmi için yeni bir vizyon tarihi belirlenmedi. 22 Mayıs’ta vizyona girmesi planlanan yeni Fast & Furious filmi ise 2 Nisan 2021’e ertelendi.

2020 Tribeca Film Festivali

15-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 2020 Tribeca Film Festivali, tüm dünyada korku yaratan Korona virüsü salgını nedeniyle ertelendi. New York Valisi Andrew Cuomo‘nun eyalet çapında 500 veya daha fazla kişiyi aşan etkinlikleri yasaklaması, Tribeca Film Festivali’nin ertelemesine neden oldu. Festivalin kurucularından Jane Rosenthal, halkın sağlığını ve güvenliğini her şeyin önünde tuttuklarını ve festivalin geleceği ile ilgili kararları önümüzdeki dönemlerde açıklayacaklarını belirtti.

Disney; Mulan, The New Mutants ve Antlers’ı ErtelediKorona virüsü salgınına rağmen Mulan’ın planlandığı tarihte vizyona gireceği konusunda ısrarcı olan Disney, salgının çok daha ciddi boyutlara ulaşmasıyla birlikte bu kararını revize etmek zorunda kaldı. Üstelik Disney’in ertelemeye karar verdiği tek film Mulan olmadı. ABD’de 3 Nisan’da vizyona girmesi planlanan The New Mutants, 17 Nisan’da vizyona girmesi planlanan Antlers da vizyon takviminden çıkarıldı. Heyecanla beklenen bu üç film için henüz yeni vizyon tarihleri açıklanmadı.

Prodüksiyon sürecinde yaşanan sorunlar nedeniyle defalarca ertelenen The New Mutants, nihayet sinemaseverlerle buluşmanın eşiğine gelmiş olsa da bu kez de Korona virüsü salgınına takıldı.

1 Mayıs’ta vizyona girmesi planlanan Black Widow’un vizyon tarihinde şimdilik bir değişiklik yapılmadı. Ancak salgının kontrol altına alınamaması hâlinde Disney’in Black Widow’u da ertelemekten başka şansı kalmayabilir.

CinemaCon 2020 ve WonderCon

Her yıl sinema salonu işletmecilerini, dağıtımcıları ve stüdyo temsilcilerini bir araya getiren ve merakla beklenen pek çok filmden kliplerin ve tanıtım fragmanlarının ilk gösterimlerine ev sahipliği yapan CinemaCon da iptal edilmek zorunda kaldı.

1987 yılından beri düzenlenen ve son yıllarda yaklaşık 60 bin katılımcıya ulaşan WonderCon da ertelendi. WonderCon’un ertelendiğini duyuran Comic-Con, temmuz ayında düzenlenecek San Diego Comic-Con içinse henüz bir karara varmadı.

Disney, Nightmare Alley ve The Last Duel Gibi Filmlerinin Çekimlerine Ara Verdi

Korona virüsünün hızla yayılmasının ardından erteleme ve iptal haberleri üst üste gelirken, devam eden prodüksiyonlarla ilgili önlemler de sıkılaştırıldı. Bu konuda en önemli adım Disney’den geldi. Disney, hazırlık aşamasındaki neredeyse tüm live-action filmlerinin prodüksiyonunu durdurdu. Bu karar kapsamında çekimleri devam eden Guillermo del Toro imzalı Nightmare Alley ve Ridley Scott imzalı The Last Duel’in bir süre önce başlanan çekimlerine ara verildi. Disney’in aldığı kararla prodüksiyonu durdurulan diğer yapımlar arasında The Little Mermaid, Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings, Home Alone,‘Peter Pan & Wendy ve Shrunk da yer alıyor.

18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali

16 Mart’ta İstanbul’da başlayıp 10 Mayıs’a kadar yedi şehri ziyaret etmesi planlanan 18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali de ertelendi. Filmmor’un konuyla ilgili yayınladığı açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz:

“16 Mart’ta İstanbul’da başlayacağını duyurduğumuz 18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak tanımladığı koronavirüsün yayılması kontrol altına alındığında sizlerle olacak. O tarihe kadar online festival etkinliklerinde buluşmak üzere…”

39. İstanbul Film Festivali38. İstanbul Film Festivali

Bu yıl 10-21 Nisan tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 39. İstanbul Film Festivali, Korona virüsü salgını nedeniyle ertelendi. İstanbul Film Festivali yönetimi tarafından paylaşılan açıklamada, festivalin yıl içinde ileri bir tarihe ertelendiği, bu tarihin ise önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtildi. Türkiye ve komşu ülkelerden Köprüde Buluşmalar’a katılan proje ve filmlerin uluslararası sunumları ise internet üzerinden 14-17 tarihleri arasında yapılacak.

Disney+’ın Marvel Dizileri

İlk olarak The Falcon and the Winter Soldier’ın prodüksiyonunu durduran Disney, salgının daha da ciddi bir hâl almasıyla birlikte Loki ve WandaVision’ın da prodüksiyonunu durdurmak zorunda kaldı. Mecburi olarak verilen bu aranın dizilerin yayın tarihlerini nasıl etkileyeceği belirsizliğini koruyor. Disney+’ta yayınlanacak ilk Marvel dizisi olan The Falcon and the Winter Soldier’ın ağustos ayında izleyici ile buluşması bekleniyordu. Aranın uzaması durumunda bu yayın tarihi ertelenebilir.

Netflix, Kuzey Amerika’daki Tüm Prodüksiyonları Durdurdu

Disney’in neredeyse tüm live-action filmlerinin prodüksiyonunu durdurmasının ardından benzer bir karar da Netflix’ten geldi. Netflix, Kuzey Amerika’daki tüm prodüksiyonları durdurma kararı aldı. Bu karar kapsamında Stranger Things’in ön hazırlık aşamasında olan 4. sezonunun da prodüksiyonuna ara verilmiş oldu. Netflix yapımlarının prodüksiyonuna şimdilik iki hafta ara verildi. Bu sürenin sonunda yeniden bir durum değerlendirmesi yapılarak prodüksiyonların devam etmesine ya da aranın uzatılmasına karar verilecek.

The Batman’in Çekimlerine İki Hafta Ara Verildi

Matt Reeves’in yazıp yönettiği, Robert Pattinson’ın başrolünü üstlendiği The Batman’in prodüksiyonu da Korona virüsü salgını nedeniyle durduruldu. Çekimlerine ocak ayında Londra’da başlanan filmin çekimlerinin bu hafta Liverpool’a taşınması planlanıyordu. Ancak Warner Bros. bugün filmin çekimlerine iki hafta ara verilmesine kadar verdi. Stüdyo çekimleri devam eden bir diğer dikkat çekici filmi olan The Matrix 4’da ise şimdilik bir durdurma kararı almadı.

Beyoğlu Sineması

Salgının kontrol altına alınabilmesi için insanların kalabalık ortamlardan uzak durması elzem olsa da Türkiye’de hükumet henüz sinema salonlarının kapatılması yönünde bir karar almadı. Ancak Beyoğlu Sineması salgının yayılmasının önünü geçmek için bir süre için gösterimlere ara verme kararı aldı. Beyoğlu Sineması tarafından yapılan açıklamada: “Koronavirüs tedbirleri kapsamında gerekli hijyen koşulları sağlanmış olsa da son derece hassas olunması gereken bu dönemde gelişmeleri yakından takip ederek kısa bir ara diyoruz.”

Jurassic World: Dominion

Universal, başta heyecanla beklenen Jurassic World: Dominion olmak üzere, live-action filmlerinin neredeyse tamamının prodüksiyonuna ara verdi. Stüdyo salgının gidişatını takip ederek bu filmlerin prodüksiyonuna ne zaman devam edileceğini önümüzdeki haftalarda belirleyecek.

Fantastic Beasts 3 ve King Rirchard

Disney ve Universal’dan sonra Warner Bros da devam eden pek çok prodüksiyonu durdurma kararı aldı. The Batman’in İngiltere’de devam eden çekimlerine ara veren stüdyo, Fantastic Beasts’in bugün Londra’da başlaması planlanan prodüksiyonunu da durdurdu. Aynı şekilde Serena ve Venus Williams’ın babasına odaklanan, Will Smith’li King Richard’ın prodüksiyonu da durduruldu.

Los Angeles ve New York’ta Tüm Sinema Salonları Kapatıldı

Los Angeles, New York, Seattle, Philadelphia gibi şehirlerde düşen izleyici sayıları nedeniyle bağımsız sinema salonları kapanmak zorunda kalırken, büyük sinema salonu zincirleri faaliyetlerini sürdürüyordu. Ancak bugün alınan kararla birlikte Los Angeles ve New York’taki tüm sinema salonları devlet kararıyla kapatıldı.

Peaky Blinders 6. Sezon

Amerikan yapımı dizilerden sonra Birleşik Krallık yapımı diziler de Korona virüsü salgını nedeniyle prodüksiyonlarına ara vermeye başladı. BBC, en popüler dizileri arasında yer alan Peaky Blinders ve Line of Duty’nin prodüksiyonunu durdurdu. Her iki dizi de 6. sezonu için hazırlıklara başlamıştı. Dizilerin prodüksiyonuna ne zaman devam edileceği bilinmediği için bu aranın yayın tarihleri üzerindeki etkisi de şimdilik belirsizliğini koruyor.

The Lord of the Rings Dizisi

Amazon tarafından hazırlanan The Lord of the Rings dizisinin Yeni Zelanda’da devam eden prodüksiyonu, Korona virüsü salgını nedeniyle durduruldu. The New Zealand Herald’ın haberine göre Yeni Zelanda’nın yurt dışından gelen yolcuları 14 gün boyunca karantinaya almasının ardından Amazon prodüksiyonu durdurma kararı aldı. Heyecanla beklenen dizinin prodüksiyonuna şimdilik iki hafta ara verildiği belirtiliyor. Ancak salgının gidişatına göre bu sürenin uzatılabileceği belirtiliyor.

Türkiye’deki Tüm Sinema Salonları Kapatıldı

İçişleri Bakanlığı, salgını kontrol altına almak için insanların bir araya geldiği eğlence alanlarını kapatma kararı aldı. Bu karar kapsamında ülke genelinde tüm sinema salonlarının kapatılmasına karar verildi. Bu kararın geçici bir süre olduğu için belirtilse de kapatma kararının ne zaman kaldırılacağı belirtilmedi.

The Matrix 4

Daha önce The Batman ve Fantastic Beasts 3’nin prodüksiyonunu durduran Warner Bros., hazırlık aşamasındaki bir diğer büyük bütçeli yapımı olan The Matrix 4’un prodüksiyonunu da durdurdu. Heyecanla beklenen filmin çekimlerine Berlin’de devam ediliyordu.

Fargo’nun 4. Sezonunun Yayın Tarihi Ertelendi

Fargo’nun heyecanla beklenen 4. sezonunun 19 Nisan’da izleyici ile buluşması bekleniyordu. Ancak Korona salgını nedeniyle dizinin prodüksiyonu durdurulunca, bölümlerin tamamı çekilemedi. Hâl böyle olunca FX diziyi ertelemek zorunda kaldı. Fargo’nun 4. sezonunun yayın tarihi belirsiz bir tarihe ertelendi. Yeni yayın tarihine ise prodüksiyon yeniden başlandıktan sonra karar verileceği açıklandı.

Uncharted, The Card Counter, The Forgiven

Kamera arkasında yaşanan değişikler yüzünden daha önce defalarca ertelenen Uncharted filminin prodüksiyonu bu kez de salgın nedeniyle ertelenmek zorunda kaldı. Filmin önümüzdeki ay Berlin’de başlaması planlanan çekimleri süresiz olarak ertelendi. Marvel Sinematik Evreni’nde Spider-Man’e hayat veren Tom Holland oldukça yoğun bir takvime sahip olduğu için bu ertelemenin çok uzun sürmesi film için ciddi sorunlar yaratabilir.

Öte yandan Ralph Fiennes ve Jessica Chastain’in başrollerini üstlendiği The Forgiven ve Paul Schrader’ın Oscar Isaac, Willem Dafoe, Tiffany Haddish gibi isimleri bir araya getiren yeni filmi The Card Counter da salgın nedeniyle ertelenen yapımlara eklendi.

Avatar’ın Devam Filmleri

Avatar’ın devam filmlerinin Yeni Zelanda’da devam eden prodüksiyonuna Korona virüsü salgını nedeniyle süresiz olarak ara verildi. Avatar 2’nun 17 Aralık 2021’de vizyona girmesi planlanıyordu. Ancak bu durdurma kararının uzaması hâlinde daha önce defalarca ertelenen devam filminin bir kez daha ertelenmesi gerekebilir.

AMC, Regal ve Cinemark, ABD’deki Tüm Sinema Salonlarını Kapattı

Los Angeles ve New York’taki sinema salonlarının güvenlik nedeniyle kapatılmasının ardından, Amerika’nı en büyük sinema salonu zincirleri arasında yer alan AMC, Regal ve Cinemark, ülke genelinde tüm sinema salonlarını kapatma kararı aldı. Sinema salonlarını 6 ile 12 hafta arasında bir süre için kapalı kalması bekleniyor.

Black Widow, The Woman in the Window ve The Personal History of David Copperfield

Disney, dün aldığı kararla mayıs ayında vizyona girmesi beklenen Black Widow, The Woman in the Window ve The Personal History of David Copperfield‘ı süresiz olarak erteledi. Salgının ne zaman etkisini yitireceği belirsizliğini koruduğu için bu filmler için yeni vizyon tarihlerinin yakın zamanda belirlenmesi zor görünüyor.

Sidney Film Festivali İptal Edildi

Avustralya’nın en önemli sinema etkinlikleri arasında yer alan Sidney Film Festivali, Korona virüsü salgını nedeniyle iptal edildi. Festivalin bu yıl 3-14 Haziran tarihleri arasında düzenleneceği açıklanmıştı. Haziran ayında düzenlenecek bir festivalin şimdiden iptal edilmiş olması, sinema dünyasında Korona virüsünün etkilerinin yakın zamanda geçmeyeceği yönünde bir inanışın ortaya çıkmaya başladığını gösteriyor.

Netflix Is A Joke Fest

27 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında ilk komedi festivalini düzenlemeye hazırlanan Netflix, salgın nedeniyle Los Angeles’ta düzenlenecek bu festivali ertelemek zorunda kaldı. Netflix Is A Joke adını taşıyan komedi festivalinde; Dave Chappelle, Amy Schumer, David Letterman, Kevin Hart, Bill Burr gibi başarılı komedyenlerin sahne alması planlanıyordu. Festival için yeni bir tarih henüz belirlenmedi.

Spiral: From the Book of Saw ve Antebellum

2000’li yılların korku-gerilim sinemasına yeni bir soluk getiren Saw serisinin, Chris Rock öncülüğünde hazırlanan yeniden çevrimi Spiral: From the Book of Saw da Korona virüsü salgını nedeniyle ertelenen filmlere ekledi. 15 Mayıs’ta vizyona gireceği açıklanan film, süresiz olarak ertelendi.

Bir diğer Lionsgate yapımı olan Antebellum da ertelendi. Hidden Figures ve Moonlight ile tanınan Janelle Monáe’nin başrolünü üstlendiği, korku türündeki Antebellum’un 1 Mayıs’ta vizyon girmesi bekleniyordu.

Friends Özel Bölümü

Mayıs ayında açılacak olan HBO Max’te izleyici ile buluşacak Friends özel bölümünün çekimleri de salgın nedeniyle ertelendi. Friends ekibini yıllar sonra yeniden bir araya getirecek olan özel bölümün çekimlerine mayıs ayından sonra başlanacak.

Minions: The Rise of Gru

Salgın daha çok live-action filmlerin prodüksiyonunu etkilemiş olsa da, bazı animasyon filmler de salgın yüzünden prodüksiyonlarını durdurmak zorunda kaldı. Bu animasyon filmlerden biri de haziran ayında vizyona girmesi beklenen Minions: The Rise of Gru oldu. Filmin post-prodüksiyon süreci tamamlanmadığı için, vizyon tarihi süresiz olarak ertelendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler