Koca, Türkiye Genelinde Yoğun Bakım Doluluk Oranını Açıkladı

Koca, Türkiye Genelinde Yoğun Bakım Doluluk Oranını Açıkladı

Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 51 olduğunu belirten Koca, "Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68" dedi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 51 olduğunu belirtirken, "Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68" dedi. 

Bakan Koca, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlediği basın açıklamasında koronavirüse ilişkin değerlendirme yaptı. Virüsün son haftalarda yayılım gösterdiğine dikkat çeken Koca, "Hastanelerde tedavi edilmesi gereken hasta sayımız endişe verici şekilde yükseldi. Ağır hasta sayımızda artış var ama testi pozitif çıkan hasta sayımız aynı şekilde artış göstermiyor" dedi. 

Koronavirüs ile gribin benzer belirtiler gösterdiğini, bu yüzden de vatandaşların korona hastası olduğunu düşünebileceğini ifade eden Koca, "Bu şikayetlerin yaygın görülmesi durumunda Covid-19 şüphelisi hastamız artacak. Özetle, karşımızda artık iki virüs var. Elimizde ikisini de yenecek üç tedbir bulunuyor; temizlik, maske, mesafe" diyerek önlemlere vurgu yaptı. 

Bakan Koca, Samsun'un daha önceden korovirüs vakaları konusunda yükselişte olduğunu belirterek, "Son 1 haftada yüzde 30'dan fazla düşüş sağlandı. Vaka sayısındaki düşüş Amasya'da yüzde 40, Ordu'da yüzde 30, Sinop ve Tokat'ta yüzde 50" dedi. 

"Aşıyla ilgili haberler dünyanın eline tutulmuş bir teselli değil, gerçektir" ifadelerini kullanan Koca, salgından çıkışın birlikte olması gerektiğini belirtti ve ekledi: "Çok değil az yolumuz kaldı. Günlük test sayımız 110 binin üzerinde. Bu sayı, bizimle benzer şartlardaki bazı ülkelerin bir haftada yaptığı test sayısını aşıyor. Uyguladığımız tedavilerin isabeti yeni araştırmalarla belgeleniyor."

Koca'nın konuşması özetle şöyle: 

VİRÜSÜ HAFİF ALMAYIN: "Bulaşıcı hastalıkları hafife almayın, COVİD-19’u hiç hafife almayın. 1 milyon 600 bin sağlık çalışanı salgınla mücadele ediyor. Omuzlarındaki yükü azaltın."

SAĞLIKÇILARA YÖNELİK ŞİDDET: "Son günlerdeki şiddet olaylarıyla ilgili şunu söylemek istiyorum. Şiddet, maruz kalana fiziken zarar verir ama failini ruhen küçültür. Bu toplum sağlık çalışanına şiddet göstereni dışlar."

BÖLGEDE VİRÜSÜN DURUMU: "Samsun'da yatak doluluk oranı yüzde 62, yoğun bakım yüzde 77, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 40. Önümüzdeki aylarda olası viral enfeksiyon sebebiyle Samsun'a 74 yoğun bakım ilave ediyoruz.

-Amasya'da yoğun bakım doluluk yüzde 75. İlave olarak 36 yoğun bakım ilave ediyoruz.

-Çorum'da yatak doluluk yüzde 47, yoğun bakım yüzde 60, solunum cihazı yüzde 41. Çorum'da ise 27 yoğun bakım ilave ediyoruz.

-Ordu'da yatak doluluk yüzde 38, yoğun bakım yüzde 69. 76 yatak daha ilave ediyoruz.

-Sinop'ta yoğun bakım yüzde 71. Sinop için yoğun bakım ilavemiz 19 yatak oldu.

-Tokat'ta yoğun bakım yüzde 70, solunum cihazı yüzde 36. 18 yatak ilave ediyoruz." 

FİLYASON EKİBİ: "Türkiye'de filyasyon ekiplerimiz hastalık son bulana kadar önemini korumaya devam edecek. Bugüne kadar temaslıların yüzde 98,7'sine ulaştık. Bu ve benzer konularda tenkitler olabiliyor. Tenkitleri yapanlar yüzlerini yüzde 1,3'e çeviriyorlar. 6 ilimizin her birinde filyasyondaki gücümüzü daha da artırıyoruz."

FELAKET TELLALLIĞI: "Bir çalışma, kullandığımız ilacın, hastanede yatırılarak tedavi edilen hastalarda ölüm oranını yüzde 30 düşürdüğünü göstermektedir. Felaket tellallığı yapanlara ise maskemizin altından gülebiliriz. Bu tedbirler, bu milletin harcı değil diyenler de çıkıyor, bu kişilere aramızdaki dağlar kadar farkı gösterelim."
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler