KKTC'de Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İkinci Tura Kaldı

KKTC'de Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İkinci Tura Kaldı

Kuzey Kıbrıs'ta seçimler ikinci tura kaldı

Kuzey Kıbrıslılar gelecek 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını belirlemek üzere saat 08.00'den itibaren sandık başına gitti. Sandıklar saat 18:00 itibariyle kapandı.

İlk sonuçlara göre AKP'nin desteğini alan Başbakan Ersin Tatar yarışı önde götürdü. Tatar'ı mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı takip ediyor.

Yurttaşlar, cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra, yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği için de oy kullandı. Bu yıl seçim sandıklarında Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) görevlendirdiği toplam 2 bin 658 kişi görev yaptı.

Oy kullanma işlemi saat 18.00’e kadar sürdü. Kayıtlı 198 bin 867 seçmen 738 sandıkta oy kullandı. Oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ve sandıkların kapanmasının ardından sayıma geçildi.


Yüksek Seçim Kurulu, öğleden sonra yaptığı açıklamada Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Anayasa değişikliği halkoylamasında ilçeler bazında katılım oranınının yüzde 35.55 olduğu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin resmi sonuçları Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklandı. YSK, Ersin Tatar’ın oyların 32. 23’ünü, Mustafa Akıncı’nın ise oyların yüzde 29,84’ünün aldığını açıkladı.

YSK Başkanı Narin Ferdi Şefik yaptığı açıklamada, seçimde 11 adayın hiçbirinin yüzde 50'nin üzerinde oy alamadığını ve seçimin ikinci tura kaldığını aktardı. Şefik, seçime katılımın ülke genelinde yüzde 58,21 olduğunu ve ikinci turun 18 Ekim’de Ersin Tatar ile Mustafa Akıncı arasında olacağını açıkladı. YSK Başkanı, Tatarın oyların yüzde 32,34 ve Akıncı'nın ise yüzde 29,84 oy aldığını kaydetti.

Şefik, bugüne kadar seçimlere katılımın yüzde 60'ın üzerinde olduğunu ifade ederek, sonuçların açıklanmasının gecikmesinden dolayı özür diledi. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve referandum neticesinin halka hayırlı olmasını dileyen Şefik, sakin bir seçim geçirdiklerini, alınan tedbirlere uyulduğunu ve haftaya da yapılacak olan seçimin böyle olmasını temenni etti.

YSK Başkanı, halkoylamasında geçerli oyların yüzde 50,13’ünün “hayır”, yüzde 49,87’sinin ise “evet” çıktığını duyurdu. Şefik, "hayır" ve "evet" oyları arasındaki farkın sadece 283 oy olduğunu açıkladı. Şefik, halkoylaması için yanlış yönlendirmeler olduğunu kaydederek, yanlış yönlendirme yapanlara da teşekkür ettiğini dile getirdi.
Şefik ayrıca, YSK'ya bazı bilgilerin eksik ve geç verildiğini, haftaya işini tam yapmayanlara numara verilmeyeceğini vurguladı.

AKINCI: GÖRÜLMEMİŞ MÜDAHALELER OLDU

Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, seçim ofisinin önünde bekleyen kalabalığa hitap etti. Akıncı, ‘bugüne kadar görülmemiş müdahaleler görüldüğünü’ söyledi.

Akıncı şunları kaydetti: “Müdahaleler olmadı mı geçmişte? Oldu…Bütün bunlara rağmen Kıbrıs Türk halkı iradesini sandıkta yansıtmayı başardı. Kıbrıs Türk halkının gücünden büyük güç yoktur. Bırakınız, halk kimi seçeceğine karar verme yeteneğine sahiptir. Siz, ‘Sizin cumhurbaşkanınız bu olacak’ deme yetkisine zaten sahip değilsiniz. Bunu kabul edip sindirenler adına üzülüyorum. Bu şekilde göreve gelseniz kendiniz olamayacaksınız, sizi oraya getirenlerin gölgesinden başka bir şey olamayacaksınız. Önümüzdeki hafta, kaç haftadır yaşadığımız müdahaleler son bulsun. Çıkacak olan sonuç, halkın geleceğine ışık tutsun bu çağrımıza kulak verilir ya da verilmez, halk ne yapacağını biliyor.”

TATAR: BU HAFTA UYKU YOK

Lefkoşa'daki parti binasında açıklamalar yapan Ersin Tatar ise "Bize oy vermiş veya vermemiş tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

"Halkımız bizleri Saray'a götürecektir" diyen Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın zaferi kendisi kazanmış gibi konuşma yaptığını ifade etti. Başbakan Tatar, "Zafer bizimdir, Akıncı'nın değil. Bu hafta uyku yoktur. Sandığa gitmeyenleri sandığa götüreceğiz. Bütün dünyaya KKTC'nin demokrasisinin en iyi şekilde çalıştığını göstereceğiz. Cumhurbaşkanı olarak tüm halkı kucaklayacağım" dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika