Kılıçdaroğlu: Veziri Vererek Şahı Kurtaramazsınız

Kılıçdaroğlu: Veziri Vererek Şahı Kurtaramazsınız

Berat Albayrak'ın istifasıyla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, "Sorunların büyük olduğunu ifade etmiştim. Veziri vererek şahı kurtaramazsınız" değerlendirmesini yaptı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dün İnstagram üzerinden duyurduğu istifası hakkında "Bir devlet krizi ile karşı karşıyayız. Açıklama yapılmıyor neden? Toplum bilgilendirilmiyor neden? İstifa kabul edildi mi edilmedi mi belli değil. İstifa eden neden çıkıp kendi düşüncelerini ifade etmiyor? Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir anonim şirketi midir, aile şirketi midir? Basit bir krizi yönetemeyenler ülkeyi yönetiyor. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor" dedi. Kılıçdaroğlu, "Sorunların büyük olduğunu ifade etmiştim. Veziri vererek şahı kurtaramazsınız" değerlendirmesini yaptı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da Bakan Albayrak'ın istifası hakkında "İnşallah hayra vesile olur. Böyle bir istifa müsbet gelişmedir. Biraz garip bir gelişme. Sayın Cumhurbaşkanı'nın hiçbir değerlendirmede bulunmaması dikkat çekicidir" dedi. 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu CHP Genel Merkezi'nde ziyaret etti. Karamollaoğlu ve Kılıçdaroğlu, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi, sorulara yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, "Güzel sohbetimiz oldu malum sorunlar fazla. İç politikayı dış politikayı değerlendirdik. Kendisine yürekten teşekkür ediyorum" dedi. 

Karamollaoğlu da "Bizim aslında gecikmiş bir ziyaretimiz. Erken gelmeyi arzu etmiştik ama mekan ile olan meseleler geciktirdi. Kendisine teşekkür ediyorum. Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Hepsinin üstesinden gelmeye ihtiyacımız var. Bunun için diyaloğa ihtiyacımız var. Düşüncelerimizi paylaşmak zenginliğimiz olarak kabul edilmeli. Ben gösterdikleri ev sahipliğinde dolayı teşekkürü görev biliyorum. İnşallah memleketin değişen şartlarda alacağı şekil çok önemli, bir bütçe hazırlığı da var şu an. Bütün dünya değişiyor. Amerika'da yeni seçimler var. Netice kesinleşmiş gibi görünmesine rağmen hala problemler var. Bizim en önemli konumuz bir zamanlar Libya öne çıkmıştı ama şu anda Azerbaycan’da işgal edilen toprakları yeniden kazanması önemli" diye konuştu. 

Bakan Albayrak'ın istifası hakkında Karamollaoğlu, "İnşallah hayra vesile olur. Böyle bir istifa müsbet gelişmedir. Biraz garip bir gelişme. Sayın Cumhurbaşkanı'nın hiçbir değerlendirmede bulunmaması dikkat çekicidir" dedi. 

 CHP Lideri Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Öncelikle üzgün olduğumu ifade edeyim. Türkiye'nin içinde bulunduğu şartları hepimiz biliyoruz. Ekonomik sıkıntılar herkesin evinde görülebiliyor. Böyle bir tabloda ekonomiden, Hazine'den sorumlu olan bir bakanın bu şekilde istifası Cumhuriyetimizde ilk. Bir devlet krizi ile karşı karşıyayız. Açıklama yapılmıyor neden? Toplum bilgilendirilmiyor neden? İstifa kabul edildi mi edilmedi mi belli değil. İstifa eden neden çıkıp kendi düşüncelerini ifade etmiyor? 2018 mayıs ayında İstanbul’da ekonomik krizi anlattım, neler yapılması gerektiğini 13 maddede saydım. 'Kriz geliyor, şu önlemleri alırsanız, kriz aşılabilir' dedim. 2020 mayıs ayında ekonomik kriz olmaktan çıktı ekonomik buhran. Madde madde saydım. 'Efendim saydığınız maddeler eksik', olabilir. Biz ülkemizi seviyoruz, Barış içinde yaşamak istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir aile şirketi midir? 2015'te Erdoğan, 'Bir anonim şirket nasıl yönetiliyorsa bir devlet öyle yönetilmelidir' diyor. Bana söyler misiniz? Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir anonim şirketi midir, aile şirketi midir? Berat Bey istifa etmiş, niye istifa etti? Sorumluluğu var mı? Yok. Erdoğan, 'Ekonominin sorumlusu benim ben' diyor. Doğru. Krizi yönetemiyorlar. Basit bir krizi yönetemeyenler ülkeyi yönetiyor. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. Bu ülkeye huzur gelene kadar mücadelemizi yapacağız."

Merkez Bankası'ndaki görevden almalara ilişkin gelen soruya Kılıçdaroğlu,"Merkez Bankası bağımsız bir kurum değil ki. Bir aile şirketinde liyakatına bakmadan görevlendirirsiniz. Niçin biz liyakat esastır diyoruz? Bunun için. Siz Merkez Bankası'na politikacı getirirseniz dünyada itibarı olmaz. Yeni başkan bankacılık konusunda ne yapmış bilmiyorum. Benim bildiğim ATM'den para çeker. Merkez Bankası gibi bankaya mutlaka işi bilen birisini getirmeniz gerekiyor. Benim bildiğim liyakat budur" yanıtı verdi.

Berat Albayrak'ın istifasında "At izi it izine karıştı" ifadesine yer vermesi hakkındaki soruya Kılıçdaroğlu,"Bunu sayın Erdoğan'a soracaksınız. Çok sert bir eleştiri. Bundan Sayın Bakanın neyi kastettiğini de o bilir" dedi. 

"VEZİRİ VEREREK ŞAHI ALAMAZSINIZ" 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden kaynaklı sorun olup olmadığı ve erken seçim tartışmaları hakkında gelen soruya Karamollaoğlu, "Bu istifanın hükümet politikalarında ciddi bir değişime vesile olma ihtimali yüksek. Artık politikaların oluşmasında Albayrak'ın etkisi olmayacak. Sırf bu değişiklikten dolayı ümit var bir tavır ortaya koyuyorum. Hakikaten ekonomik politikalar, Türkiye’yi perişan hale getirdi. Yeni bir dönem başlıyor gibi erken seçim vesilesi düşünmem. Politikalarda ciddi değişiklik meydana gelir düşüncesindeyim" dedi. 

Kılıçdaroğlu da "Sorunların büyük olduğunu ifade etmiştim. Veziri vererek şahı kurtaramazsınız" yanıtını verdi.

ABD Başkanı seçilen Joe Biden'ı erken kutladığı yönündeki eleştirilerin anısatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Her eleştiriye saygım var. Onlara da aynı süre içerisinde kutlama mesajı gönderdim" dedi. 

İstifanın iktidarı destekleyen medyada yer almamasına ilişkin gelen soruya Kılıçdaroğlu,"Medyanın ahvalini konuştuk. Medya haber yapar ama Türkiye'de medya maalesef saraydan talimat geldiği zaman haberi yapar. Doğrudan gazetecileri değil, haber yapmayacaksınız diyenlerin eleştirilmesi lazım" yanıtını verdi. 

Karamollaoğlu da "Türkiye'de medyanın hali biliniyor. Garipsemiyorum. Bizim memleketimizde birçok konuda ciddi sorunlarımız var. İnşallah bir gün bunlar düzelir" dedi. 

 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler