Kılıçdaroğlu: Ekonomik Kriz Buhrana Döndü

Kılıçdaroğlu: Ekonomik Kriz Buhrana Döndü

CHP Lideri Kılıçdaroğlu TÜRMOB'u ziyaretinde "Derin bir ekonomik kriz buhrana dönüşmüş durumda. Bu tablo kaldırabileceğimiz bir tablo değil. Bu tablo konusunda TÜRMOB’un çözümler üretmesini çok arzu ederim" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜRMOB ziyaretinde, ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, "Kendi SGK primini yatıramayan, vergi dairesine vergisini yatıramayan bir kişi sizin ücretlerinizi ödeyemez. Sorun bir ekonomik sorun. Yönetememe sorunu. Derin bir ekonomik kriz buhrana dönüşmüş durumda. Bu tablo kaldırabileceğimiz bir tablo değil. Bu tablo konusunda TÜRMOB’un çözümler üretmesini çok arzu ederim" ifadelerini kullandı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Burada TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu başkanlığındaki TÜRMOB heyetiyle de görüşen Kılıçdaroğlu, açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

TÜRMOB'UN ÖNCÜLÜK YAPMASINA İHTİYAÇ VAR: İzlenen ekonomik politika işsizlik yaratıyorsa başarısızdır. Bugün milyonlarca işsizimiz var. Üniversiteler diyelim ki 400 bin yeni mezun verecek. 400 bin kişiye nerede iş bulacaksınız? İki üniversite bitiren ve evlere temizliğe giden mezunlar var. Cumhuriyet tarihinde hiç karşılaşmadığımız tablolar. Bu tabloların bir sorumlusu var. O sorumlu da ülkeyi 19 yıldır kesintisiz yöneten siyasal iktidar. Bu gerçeklerin TÜRMOB çatısı altında söylenmesinin ayrı bir önemi var. Gerçekleri görerek yeni çözümler, yeni arayışlar üretmememiz lazım. TÜRMOB’un bu konuda öncülük yapmasının değerli olduğunu düşünüyorum. Devletin ekonomi ile ilgili bütün aktörleri aslında bu çatının altında. O zaman bu çatıya düşen görevler çok fazla.

TAHSİLAT SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ LAZIM: Pek çok sorununuz var. Bugün için en geçerli sorunlarınızdan birisi tahsilat sorunu. Hizmet veriyorsunuz, emek veriyorsunuz, her türlü hazırlığı yapıyorsunuz, yasal görevlerinizi yerine getiriyorsunuz ama hak ettiğiniz bedeli alamıyorsunuz. Bu sorunun çözülmesi lazım. Sorunun çözümü ile ilgili pek çok öneri sizler tarafından da dile getiriliyor, bizler de gerekirse bu konuda, eğer bir yasal düzenleme gerekiyorsa, her türlü desteği vermeye hazırız.

TÜRMOB'UN ÇÖZÜMLER ÜRETMESİNİ ARZU EDERİM: Defterini ve belgesini tuttuğunuz, kayda aldığınız kişi SGK primini yatıramaz noktaya gelebiliyor. Özellikle serbest muhasebeci arkadaşlarımız, serbest muhasebeci mali müşavir arkadaşlarımız bunun açık ve net tanığı çünkü yaşıyorlar. Kendi SGK primini yatıramayan, vergi dairesine vergisini yatıramayan bir kişi sizin ücretlerinizi ödeyemez. Sorun bir tahsilat sorunu olmaktan çok daha büyük. Sorun bir ekonomik sorun. Yönetememe sorunu. Derin bir ekonomik kriz buhrana dönüşmüş durumda. Bu tablo kaldırabileceğimiz bir tablo değil. Bu tablo konusunda TÜRMOB’un çözümler üretmesini çok arzu ederim. Ekonomide, maliyede, sosyal güvenlikte, ticari alanda neler yapılmalı? Esnaf perişan vaziyette, neler yapılmalı? Ekonomiyi kayda alan, ekonomiyle ilgili tüm verilere bir anlamda sahip olan bir kurumun ekonominin gidişatı üzerinde de görüş beyan etmesi, aksaklıkları beyan etmesi son derece değerlidir.

SGK'YI MASAYA YATIRINIZ: Sizden bir isteğim var. Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) bağımsız bir kurum olarak lütfen masaya yatırınız. SGK’ın tarihsel süreç içerisinde hangi açmazlarla karşılaştığını lütfen kayda alınız. Toplumu  aydınlatınız. SGK’nın açıkları kısır bir siyasi çekişme alanı olmaktan çıkarılıp nasıl ayakta kalacağının alt parametrelerinin ya da önerilerinizi ortaya koymanız lazım. Ben bunu eski bir sosyal güvenlik kurumu başkanı olarak istiyorum. Benim orada verdiğim mücadeleler, gösterdiğim çabalar tarihin yazdığı not defterinde duruyor ama o yeterli değil. Bugün çok daha büyük açıklar var. Gerekçelerini sizin ortaya koymanız, araştırmanız gerekiyor.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK KAĞIT TASARRUFU OLUR: Öteden beri düşündüğüm bir şey var. Bunu bürokratken de düşünüyordum. İktidar olduğumuzda da yapacağımıza söz veriyorum. Vergilerin toplanmasını Gelir İdaresi Başkanlığı yapıyor. SGK da primleri topluyor. Eskiden sosyal güvenlik kurumları primleri icra daireleri aracılığıyla toplardı. Şimdi doğrudan doğruya SGK’daki müdür vergi dairesindeki müdürün sahip olduğu yetkilere sahip. Gelir İdaresi’nin SGK primlerini de toplaması gerekiyor. Tek beyanname ile. Göreceksiniz Cumhuriyet tarihinin en büyük kağıt tasarrufu ortaya çıkacak. Muhtasar beyannameyi örnek alalım: aynı bilgiler var. Aynı rakamlar var. Dolayısıyla bütün bu çalışmalar iki ayrı mekanda ayrı ayrı yapılacağına tek mekanda yapılacak ve tek bir idare bu vergiyi toplayıp SGK primini SGK’ya aktaracak zaten. SGK’nın da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alınıp Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlanması lazım. Bu bir finans işidir. Finans işinin bir çalışma bakanlığı bünyesinde olması doğru değildir. Hazine’ye bağlanması lazım. Bu çerçevede sistem günlük sıcak politikanın malzemesi olmaktan çıkar.

KENDİMİ EVİMDE HİSSEDİYORUM: Kendimi evimde hissediyorum. Sizlerle beraber olmaktan son derece mutluyum. El birliği ile çalışmak zorundayız. Ülkesini seven, ülkesinde huzur isteyen insanlar olarak birlikte çalışmak zorundayız. Bizim eksiğimiz varsa rahatlıkla eleştirebilirsiniz. Sizin bize yönelik yapacağınız her eleştiri bizim için çok değerli. Biz eleştiriden ders çıkarmasını bilen bir siyasi anlayışa sahibiz. Biz bundan asla gocunmayız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler