Kıbrıs, Rusya’ya Olan Borcunu Vadesinden Önce Kapattı

Kıbrıs, Rusya’ya Olan Borcunu Vadesinden Önce Kapattı

Kıbrıs Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında, 2011’de Rusya’dan alınan kredinin son 1.56 milyar euro’luk diliminin ödenerek borcun tamamen kapatıldığı ifade edildi.

Kıbrıs ekonomisi, 2011 yılında, komşu Yunanistan’daki borç problemleri yüzünden ciddi sıkıntılar yaşamıştı. Ama Kıbrıs yönetimi, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’in yaptığı gibi Avrupa Birliği ve IMF’den tasarruf tedbirleri karşılığında maddi yardım istemek yerine Rusya’dan 2.5 milyar euro’luk kredi almıştı.

Kıbrıs, bütçe üzerindeki yükü azaltmak amacıyla 2013’te borcun yeniden yapılandırılması talebinde bulunmuştu. Rusya, kredi vadesini 2016’dan 2018-2021 yıllarına aktarmayı kabul etmişti. Ayrıca faiz de 4.5’ten 2.5’a indirilmişti.

Kıbrıs geçtiğimiz nisan ayında toplam 1.25 milyar euro tutarında iki tahvil ihracı gerçekleştirmişti.

Maliye Bakanı Haris Georgiadis, elde edilen tüm paranın tamamıyla Rusya’ya olan kredi borcunu kapatmaya yönlendirileceğini açıklamıştı.

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Sergey Storçak, Kıbrıs ile olan anlaşma gereği, gelecek dönemlerden faiz gelirlerini kaybetmelerine rağmen erken ödemeyi kabul etmek zorunda olduklarını bildirmişti.

Kıbrıs, Rusya’ya olan borcunu 2018-2019 döneminde 4 dilim şeklinde ödedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler