Kerkük - Ceyhan petrol boru hattı, su ve askeri işbirliği mesajı

Kerkük - Ceyhan petrol boru hattı, su ve askeri işbirliği mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Abdülmehdi ile ortak basın toplantısında konuştu.

- Kardeş Irak halkının ve tüm İslam aleminin Ramazan-ı Şerif'ini tebrik ediyorum. Abdulmehdi ile ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla değerlendirdik. Bölgesel rolünü yeniden üstlenmesiyle Irak'ın barış ve istikrara daha önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. 

- Türk yatırımcılar Irak'tan vazgeçmedi, işçilerimiz, mühendislerimiz bu uğurda canlarını da verdi.

- Irak'ın yeniden imarı konusunda, DEAŞ işgalinden en çok zarar gören bölgelerin kalkındırılmasına ve Irak'ın güneyine uzanan bir ticaret koridoru tesis edilmesine öncelik verdiğimizi teyit ettik. DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının bir an önce faaliyete geçirilmesinin önemine işaret ettik.

- Türkiye-Irak arasında bir askeri işbirliği ve güven anlaşmasının yapılmasının isabetli olacağına karar verdik.

- Şu anda bildiğiniz gibi 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmini hedeflemiş bulunuyoruz. Bu hedefe iyice yaklaştık, ancak yeterli değil. Bu hedefi güncellemek durumunda olacağız, inşallah daha büyük bir hedefi işaret edeceğiz.

- Irak'ın kuzeyine uzanan bir ticaret koridorunun tesisine öncelik veriyoruz. Türkiye-Irak arasında bir askeri işbirliği ve güven anlaşmasının yapılmasının isabetli olacağına karar verdik.

- Çalışma grubumuzun Irak'ın en kısa sürede ziyaret etmesi konusunda mutabık kaldık.

Irak Başbakanı Abdülmehdi'nin açıklamaları şöyle;

- Türkiye ve Irak ortak tarihe sahip iki kardeş ülke. 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefimiz var. İki ülkenin çıkarına olacak birçok adım atabiliriz. Su, petrol, enerji konusu, sınır kapıları meselesi, ortak barajlar, sanayi alanında bizler ikili bağlamda birçok meseleyi ele aldık.

- Türkiye eskiden de olduğu gibi Irak'ın yakınında yer almaktaydı. En zor zamanlarında dahi Irak'ın yanında oldu. Özellikle canlarını feda eden Türk kardeşlerimiz oldu. Bundan dolayı bizler minnettarız ve müteşekkiriz.

- Hiçbir şekilde Türkiye topraklarına, bizim topraklarımızdan bir güvenlik tehdidinin oluşmasını kabul etmemiz mümkün değil.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler