Kayaların kucakladığı kasabalar

Kayaların kucakladığı kasabalar

İnsanlar tarih boyunca, çok farklı ihtiyaçlar ve nedenlerden ötürü bazen hiç umulmadık coğrafyalara sıra dışı yerleşim veya ibadet yerleri inşa etmiş.

 Ülkemiz bu konuda Kapadokya, Sümela Manastırı ve Kaunos Antik Kenti Kaya Mezarları gibi destinasyonlarıyla öne çıkarken Ürdün'deki Petra Antik Kenti gibi lokasyonlar da dünyada büyük bir üne sahip. Avrupa'da da, özellikle de güney kesiminde, doğal kayaların içine veya dimdik yükselen yamaçlara benzersiz şekillerde inşa edilmiş kasabalara rastlayabiliyoruz. Brandlifemag.com, insanla doğanın mükemmel uyumuyla ortaya çıkan eşsiz kasabaları derledi.

Kayaların kucakladığı kasabalar - 1

İşte doğayla insanın mükemmel işbirliğiyle ortaya çıkan büyüleyici Avrupa kasabaları…

Kayaların kucakladığı kasabalar - 2

Setenil de las Bodegas, İspanya

Sadece 3 bin nüfuslu minik bir kasaba olmasına rağmen, dev bir kayanın altına inşa edilmiş benzersiz görüntüsüyle popüler bir turist destinasyonu Setenil de las Bodegas. Her ne kadar yerleşmek için son derece alışılmadık bir görüntü çizse de kasabanın ilk sakinleri bu tercihi biraz da pratik nedenlerden dolayı yapmış. 

Kayaların kucakladığı kasabalar - 3

Sadece insan elinden çıkan bir cephe haricinde doğal mağaraların içine inşa edilen evler, taşın  oluşturduğu yalıtım sayesinde yazın serin kışın sıcak kalıyor. Bazı sokaklar üstü tamamen dev kayalarla örtülü tüneller şeklinde..

Kayaların kucakladığı kasabalar - 4

Monsanto, Portekiz

Engel tanımayan bir başka kasaba halkı ise evlerini yuvarlak şekilli dev kayaların arasına inşa eden Monsanto sakinleri. Bu Ortaçağ kasabasında kayalar bazen bir duvar, bazen bir çatı bazen de zemin görevi görüyor.

Kayaların kucakladığı kasabalar - 5

Günümüzde canlı bir müze niteliğinde olan kasaba aynı zamanda bir dağın tepesindeki konumuyla eşsiz manzaralar da sunuyor ziyaretçilerine.

Kayaların kucakladığı kasabalar - 6

Rocamadour, Fransa

Güneybatı Fransa’da yer alan bir küçük kasaba olan Rocamadour Alzou Nehri’nin oluşturduğu bir vadinin yükseklerine, kayalık bir duvarın üzerine inşa edilmiş. Sarp kayalıkta basamaklar halinde yükselen yapıların oluşturduğu görüntü sürreal bir kartpostala benziyor. 

Kayaların kucakladığı kasabalar - 7

Geçmişi 12. yüzyıla dayanan ancak Fransız Devrimi sırasında tamamen boşalan kasaba, tahmin edebileceğiniz gibi günümüzde turistlerin çok sık uğradığı bir lokasyona dönüşmüş.

Kayaların kucakladığı kasabalar - 8

Ronda, İspanya

İspanya’nın Malaga bölgesinde yer alan Ronda da uçurumlarıyla ünlü bir şehir. Deniz seviyesinden yaklaşık 760 metre yükseğe kurulu bu ilginç şehrin mimarisi bir zamanlar burada hüküm sürmüş Romalılar ve Mağribilerden esintiler taşıyor.

Kayaların kucakladığı kasabalar - 9

Guadalevin adlı nehrin ikiye böldüğü Ronda’da şehrin bir tarafından diğerine geçmek için inşa edilmiş üç görkemli köprü bulunuyor.

Kayaların kucakladığı kasabalar - 10

Matera, İtalya

Yontma taş devrinde Romalılar’ın inşa ettiği ve milattan önce 3. yüzyıldan beri bir yerleşim yeri olan Matera, mimarisinin ilginçliğini bir kanyonda bulunmasına borçlu. 

Kayaların kucakladığı kasabalar - 11

Kasabanın eski bölümündeki tüm evler kayaların içine oyularak yapılmış. İnsanlar bu evlerde 1950’lere dek yaşamışlar, ardından Matera’nın mağara evleri bir restorasyon sürecine girmiş. Buralar günümüzde daha çok restoran, otel gibi turistik mekanlar olarak hizmet veriyor. 9 bin yaşındaki büyüleyici Matera’da mağara evleri ve kiliseleri ziyaret edebilir, mağaralara yapılmış otellerde konaklayabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler