KARAMANIN KOYUNU SONRA ÇIKAR OYUNU

NURAY BAŞARAN

Aslında daha ilk günden belli olan İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararı,  YSK tarafından dün akşam saatlerinde açıklandı. YSK kararına kadar bir çok merak edilen vardı. Ve herkes birbirine, 'Ne olacak?' diyordu. Nedendir bilinmez ama YSK kararını açıklamasına rağmen yine herkes birbirine, 'Ne olacak?' diye soruyor.

Evet bundan sonra ne olacak? Aslında ne olmuştur?

Doğrusunu isterseniz bugünü ve neler olduğunu anlatan güzel bir atasözü ve deyimimiz var. Malum yazımızın başlığına taşıdım:

Karaman'ın koyunu, sonra çıkar oyunu!

Dilerseniz bunun hikayesine bir bakalım. Ki hikaye şöyle:

Eski zamanlarda Moğol orduları her şeyi yakıp yıkarak Anadolu’nun içlerine kadar ilerle­miş. Konya’yı da aldıktan sonra sıra Karaman’a gelmiş. Bu sıralarda Karaman, Karamanoğulları Beyliği’nin idaresindeymiş. El kadar beylik, kos­koca zalim Moğol ordusu karşısında ne yapa­bilir ki? Karamanoğlu Bey düşünmüş, taşınmış, Moğollara bir oyun oynamaya karar ver­miş. O sıralarda Moğol ordusu yakınlarda­ki Karadağ’da çadır kurmuş dinleniyormuş.

Karamanoğlu Bey’in emri üzerine büyük bir koyun sürüsü hazırlanmış, Karadağ’a doğru sürülmüş. Sürünün arkasına da koyun postuna bürünmüş askerler yerleştirilmiş. Moğollar kendilerine gelen koyun sürüsü­nü görünce pek sevinmişler. Hemen ateşler yakılmış, ziyafetler çekilmiş. Gecenin ilerleyen saatlerinde sızıp kalmış koca ordu.

Onların etkisiz hâle geldiğini görünce koyun postlarının altından Karaman askerleri çıkıp daha Moğollar neye uğradıklarını anlamadan hepsini alt etmişler. Moğol ordusu toparlanamadan Karaman ordusu da yetişmiş. Moğollara kaçıp gitmek düşmüş.Onlar kaçmışlar ama arkalarında bu deyim kalmış: “Karaman’ın koyunu sonra çıkar oyunu.”

Ben şimdi soruyorum:

Koyun postuna giren askerler kimin? Bu askerleri koyunun postuna kim sakladı? Truva kimin?

 Sizi bilmem ama son 17 yıldır seçim tarihleriyle Türkiye'nin seçim  kaderine MHP Lideri Devlet Bahçeli karar veriyor. Daha ilk günden beri seçimin yenilenmesi gerektiğini de söyleyen Devlet Bahçeli. Ve bu kez de söylediği oldu.

Peki her zamanki soruyu soralım. Bu sonuç kime yarar?

YSK kararı ile elinden mazbatası da alınan Ekrem İmamoğlu bugünün siyasi 'mağduru mudur? Mağduru ise, bir zamanlar bir şiir okuduğu için siyasi mağdur olan Tayyip Erdoğan gibi bu mağduriyetten bir kariyer mi elde edecektir? Ya da bugüne kadar girdiği bütün savaş ve kavgalardan galip çıkan Erdoğan mı yine kazanacaktir?

Aslında bu soruların bazılarının cevabı net:

Kararları sorgulanmayan ve yargılanmayan YSK'ya göre; yapılan seçimlerde yasal olmayan unsurlar var. Güvenilirlik ve yasal olmayan unsurlar var. Ve yine aynı YSK,  bu kişiler için suç duyurusunda bulunulduğuna da dikkat çekiyor. Yani seçim aynı zamanda sadece sandığa değil, mahkemeye de taşınıyor.

Ancak unutmamak gerekir ki; bugünün iktidarı ve başkanı olan kişi de bu ülkede hem yargıdan, hem de devletin katı müdahaleleriyle dayak yiye yiye güçlendi... V e bugün 'demir kızgın soğuması gerekir' cümlesinden saatler sonra,  neden yeniden demiri kızgın hale getirdiğini anlamak mümkün değil! Peki o zaman bir düşünelim:

Bugün Karaman'ın koyunundan hangi oyun çıkar?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.