Kaplan'dan polis şefine rüşvet suçlaması

Kaplan'dan polis şefine rüşvet suçlaması

Suç örgütü iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan'ın Emniyet ile yakın ilişkileri sorgu tutanağına yansıdı. Kaplan, bir polis şefinin kendisinden 250 bin dolar istediğini öne sürdü.

Ankara'da yapılan operasyonda tutuklanan suç, lider, şüpheli Ayhan Bora Kaplan'ın polislerle olan ilişkisine ilişkin ayrıntılar, ayrıntılar sorgulanmasında ortaya çıktı. Tutanakta, Kaplan'ın "Emniyet camiasında bulunan adamlar aracılığıyla Emniyet'e intikal eden eylemlerin ileri boyuta gitmesini engellediği" öne sürüldü. Kaplan ise sorgusunda dönemin Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Alp Aslan'ın kendisinden 250 bin dolar rüşvet istediğini öne sürdü.

DW'den Alican Uludağ'ın haberine göre, Ayhan Bora Kaplan'ın Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde 9 saat süren sorgusunda verdiği 137 sayfalık ifadeye DW Türkçe'ye ulaştı. Avukatı Doç. Dr. S. Sinan Kocaoğlu'nun da hazır içerdiği sorguda bütün soruları tek yanıt veren Kaplan, vücudunun sonunda "ayrıca ifademe seçebileceğim dosyayı söz konusu olmayan bir olay var" diyerek, polislerin kendisinden rüşvet istediği iddiasını dile getirdi. Kaplan, şu iddialarda bulundu:

"2017 yılında Albüm Bar'ın işletmeciliğini dönem boyunca Alp Aslan olarak öğrendiğim Organize Müdürü olarak kişilerle tanıştım. Bana mekanımıza gelirdi ve yanında öğrenilenm NK (kadın avukat) vardı. 2018 yılında Günay çalıştığım zaman benden 250 bin dolar rüşvet istedi. Ben bu kadar para vermediğimde, 'sana öyle bir dosya bölünmesi ki hayatını bitiririm' dedi. Ben de bir suç işlemediğimi söyledim. Ancak her gün yerini bastı ve iş yapmamı engellediler."
Asayiş polislerine suçlama
Kaplan, Asayiş Şube'ye bağlı polislerin ise Ankara'nın Gaziosmanpaşa iyileşme bulunan bir otel sahibinden haftalık 30 bin TL rüşvet dayanıklılığı da iddia etti. Kaplan'ın bununla ilgili "Yine Asayiş Şubesi'nde çalışıyor Serdar isimli ve Köroğlu Caddesi'nde bilmediğim oteli alan kayıtlı bize kalan haftalık 30 bin TL vermemiz durumunda Asayiş Şube'nin egzersiz yapmayacağını söylüyordi" sözleri tutanağa geçti.

Tartışmalı isim Alp Aslan kimdir
Kaplan'ın suçladığı Alp Aslan, uzun yıllar Ankara Emniyeti'nde yöneticilik yaptı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasında ihmali olduğu iddiasıyla yargılanan Aslan, dava sonunda beraat etti. Özellikle eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde yükselen Aslan, önce Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü, ardından ise Organize ve Mali Suçlar'dan sorumlu Ankara Emniyet Müdürü yardımcısı olarak atandı. Aslan, bu yıl birinci sınıf Emniyet Müdürü oldu ve Ali Yerlikaya'nın İçişleri Bakanlığı'na atanmasının ardından polis başmüfettiş olarak merkeze çekildi.

Aslan'ın adı ayrıca, yer altı dünyasının önde gelen isimlerinden Kürt Ahmet lakaplı Ahmet Turgut'un oğlu Şahin Turgut'un Ankara'da bir toplanma polisleri tarafından darp edilmesi ve şikayetlerinin geri çekilmesi olayında da geçti. Talimatın Aslan'dan geldiği savunulurken, bu olaydaki kamera görüntülerinin polisler tarafından yok edildiği iddia ediliyordu.

Ayhan Bora Kaplan'ın Emniyet ile ilişkisini tutanakta
Öte yandan sorgu tutanağında, Ayhan Bora Kaplan'ın darp ettiği müştekileri şikayetten vazgeçirmek için Emniyet'teki polisleri de devreye soktuğu iddia edildi. Buna ilişkin olarak 15 Temmuz 2016'dan 5 gün sonra büfe işletmecisi "Erkan Doğan'ın özel kişinin darp edilmesi ve alıkonulması olayı" Kaplan'a suçlama olarak yönetildi.

Ayhan Bora Kaplan'ın 20 Temmuz 2016'da onu yanından araçla geçerek Erkan Doğan, burada Kaplan'a ait Tren ve Albüm Bar'a gittiklerini kaydetti. Kaplan ve arkadaşları tarafından ilişkilerinde uzun süre devam eden Doğan, "Daha sonra tuvalete götürüldüm. Elim, ayaklarım burada tutuldu. Bu şekilde beni otoparka götürüp ağzımı bantladılar ve bir araba bagajına koydular. Akman Plaza'nın 21. dakikada götürüldüler" dedi.

REKLAM

Ayhan Bora Kaplan'a "işkence" iddiası
Burada iki gün boyunca elleri bağlı şekilde balkonda tutulduğunu kaydeden Doğan, "Evde bulunduğum yerde Ayhan Bora tarafından kerpetenle dört dişim çekildi" dedi. Doğan, kendisini tutanların çalıştırdığı sırada ellerini çözerek bir iple alt daireye indiğini ve çağrılan polisler sayesinde kurtarıldığını ifade etti.

Erkan Doğan, ilk olarak polisler tarafından 10 Nisan Polis Karakolu'na götürüldüğünü anlattı. Ancak bir telefon gelmesi üzerine bizzat Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğünü kaydeden Doğan, şunları anlattı:

O telefon alıkonulduğumda dışarıyı aramam için el koydukları telefonumdu. Telefonu veren, 'abi her şeyi ayarladı, avukatı evinde, sadece gidip imza atacaksın, eğer şikayetçi olursa ölünü kimse olmayacak' şeklinde sözler söyledi."

2018'de Ankara Adliyesi'ne yeniden şikayetçi olmak için açmak isteyen Doğan, ancak buradan bir sonuç alamadığını kaydetti. Doğan, 2019'da Kaplan'ın kendisini telefondan düzenlediği "Dişlerini yaptırmadıysan, IBAN'a" dediğini aktardı.

Ayhan Bora Kaplan ise Doğan'ı tanımadığını ve darp etmediğini, şikâyetlerden vazgeçirmesi için bir avukatın yanına gönderildiğini iddia etti.

Kaplan: Bunun sebebi 15 Temmuz'da rol almak için
Doğan'ın sebebi "FETÖ'cü olduğunu ve bana iftira attığını düşünüyorum" diyen Kaplan, "Bunun 15 Temmuz darbe girişimine karşı mücadelede aktif rol almak için olduğunu düşünüyorum" iddiasında bulundu.

Kaplan'a yönelik operasyon sırasında Erkan Doğan'ın çalıştığı dönemde Çankaya Emniyet Müdürü NAÇ. ve emekli bir komiser de gözaltına alındı. İki şüpheli sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Sorgu sırasında ayrıca Kaplan'ın Ankara'da eğlence mekânlarını ele geçirmek, adamların korku ve gözdağı vermek amacıyla saldırılar düzenlettirdiği iddia edildi. Polisin sorgulanmasında, bununla ilgili olarak "Adli mercilere yansıyan eylemlerin olması durumunda ise Emniyet camiasında bulunan adamlarınız ile Emniyet birimlerine intikal eden hareketlerin ileri boyuta gitmesini engellediğiniz, bu yer sahiplerine korku ve gözdağı veren eğlence mekanlarını ele geçirmeniz anlaşılamamıştır" ifadesi yer aldı.

Cinayetten hüküm giymiş
Bu arada sorguda polis, ilk olarak "etkinliğin hükümlerinden yararlanmak istiyor musun" diye sordu, Kaplan "hayır, istemiyorum" yanıtını verdi. 1983 yılında Ankara'nın Altındağ ilçesinde doğduğunu belirten Kaplan, 5 tane mağazası olan hamburger şirketi ile bir kafesinin olduğunu ve ayrıca gıda toptancılığı da yaptığını duyurdu. 2011 yılında cinayet suçundan yargılanan 7 yıl 6 ay hapis cezasını anlatan Kaplan, 3 yıl 4 ay sonra tahliye olduğunu, başka bir adli tahkikat geçirmediğini savundu.

Hangi yanıtı verin
Silahının olmadığını söyleyen Kaplan, "Herhangi bir bankada hesapları var mı" sorusuna "Buna devam etmek istemiyorum" yanıtını verdi. Kaplan, ayrıca Iphone marka telefonunun şifresini de Emniyet'te polislere vermek istemedi. Bu nedenle polisler telefonda inceleme yapamadı.

Valizinden ne çıktı?
Tutanaklardan, Esenboğa Havalimanı'nda alındığı sırada Kaplan'ın valizindeki bir ayakkabının içine gizlenmiş şekilde 50 bin Euro'ya çıktığı belirtildi. Ayrıca üst aramasında 10 bin 300 TL ile 800 Dolar'ın bulunduğu kaydedildi. Kaplan, bu parayı Almanya'da restoran yeri almak için yanına götürdüğünü, yurt hedefinin kaçma amacının olmadığını savundu. Ancak Kaplan'ın Köln'e tek yönlü bilet aldığı tespit edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler