Kapalıçarşı’da o halata 5 yıl hapis talebi

Kapalıçarşı’da o halata 5 yıl hapis talebi

Kapalıçarşı’da, zemine gömdükleri 2 tonluk çelik kasayı tarihi sütunlara bağladıkları halatla çıkaran döviz bürosu sahiplerine dava açıldı.

İkisi baba-oğul üç kişi hakkında hazırlanan iddianamede, tescilli kültür varlığı olan dükkâna büyük zarar verildiği kaydedilerek 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Yılda yaklaşık 50 milyon ziyaretçi ağırlayan Kapalıçarşı, asırlardır ticaretin de en işlek noktalarından biri olmayı sürdürüyor. Korunması gereken kültür varlığı olarak tescillenen Çarşı’daki dükkânlardan birinde ise geçtiğimiz haziran ayında ilginç bir olay yaşandı. Döviz bürosu olarak işletilen dükkânın tahliyesi sırasında, 2 tonluk çelik kasanın halatlar yardımımı ile çıkarıldığına ilişkin görüntüler tartışmalara yol açtı.

UZMANI RAPOR HAZIRLADI

Dükkânda, daha önce de alınan basit onarım iznine rağmen esaslı onarım yapıldığına ilişkin şikâyet ile birlikte savcılık harekete geçti. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun şikâyeti üzerine yürütülen soruşturma dosyasına giren rapor, tescilli eser niteliğindeki dükkâna büyük zarar verildiğini ortaya koydu.

Raporda, asma kat çıkılan dükkânda metal giydirme cephe yaptırıldığı, asılan tabelanın yanı sıra duvar ve zemin döşemesine zarar verildiği kaydedildi.Savcılık, Marmara Döviz AŞ’nin sahiplerinin ifadesini aldı.

Şirketin imza yetkilisi konumundaki emekli komiser Şevket Ural (63), yapılan tadilat işleri ile ortakları Ali Hastaoğlu’nun (37) ilgilendiğini söyledi. Baba Ural’ın ifadesine benzer bir ifade veren oğlu Orhan Ural (36) ise, tadilatın yapıldığı dönemde Çin’de olduğunu, yapılan işlerle ortakları Ali Hastaoğlu’nun ilgilendiğini kaydetti. Hastaoğlu tadilatta esere zarar vermediklerini öne sürdü.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler