Kan gölüne dönen Irak'ta Başbakan Abdulmehdi istifa etti

Kan gölüne dönen Irak'ta Başbakan Abdulmehdi istifa etti

Irak protestoculara güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanmasıyla kan gölüne dönerken, Büyük Ayetullah Sistani'nin hükümet değişikliği çağrısını Başbakan Abdulmehdi'nin istifası izledi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, milletvekillerinin yeni bir hükümet seçebilmesi için istifasını meclise sunacağını duyurdu.

Abdulmehdi'nin açıklamasından hemen önce, Iraklı Şiilerin en üst dini merci Büyük Ayetullah Ali es Sistani, liderlik değişikliği için çağrı yapmıştı.

Hükümetin son iki ayın olaylarıyla başa çıkma becerisinde görünmediğini dile getiren Sistani, "Görevdeki hükümeti ortaya çıkaran meclis, tercihlerini yeniden değerlendirmeli ve Irak'ın çıkarlarının gerektirdiğini yapmalı" demişti.

Daha öncesinde Irak meclisinde en büyük gruba sahip olan popülist Şii lider Mukteda Sadr, hükümetin istifasını ve erken seçim yapılmasını talep etmişti. 

Sadr son olarak bugün "Irak'ta olanlar, fasit bir hükümetle barışçılığa uymayan göstericiler arasında bir kör döğüşüdür" çıkışını yaptı.

Irak'taki siyasi gelişmelere koşut, Reuters'den polis ve hastane kaynaklarına dayanarak, '1 Ekim'den beri en az 408 kişinin öldürüldüğü, bunların çoğunun silahsız protestocular olduğu' haberi geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler