Kamu Bankaları Döviz Satışına Devam Ediyor

Kamu Bankaları Döviz Satışına Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, üç kamu bankasının desteğiyle uygulanacak olan İvme Finansman Paketi ile sene sonuna kadar üç ana faaliyet alanına 30 milyar TL finansman sağlanacağını açıkladı.

Buna göre, ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı yüksek ve ihracat potansiyeli yüksek sektörler bu paket kapsamında finansman sağlayabilecek.

Dün güne 6.07’li seviyelerden başlayan dolar/TL TRYTOM=D3 6.1220 seviyesine kadar yükseldikten sonra 6.09’lu seviyelerde kapandı.

Bugün 6.15 seviyesine kadar yükselen dolar/TL saat 1805’te 6.1030/6.1070 seviyesinden işlem görüyor.

Sepet bazında TL ise 6.4560/6.4612, euro/TL 6.8266/6.8286 seviyesinden işlem görüyor.

Bir bankacı, “Dolar/TL 6.15 seviyesinde iken kamu bankalarının satışlarını gördük. Türk varlıklarına yönelik ilgi oldukça az, kamunun satışları kuru nereye kadar tutabilir?

Dalga boyunun bu kadar yükseldiği bir dönemde 6.15’lerden 6.10’lara gerileme çok da bir anlam ifade etmiyor.

Aslında yurtdışı piyasalarda hava bu kadar olumsuzken, pozitif haber yokluğunda TL’de makul bir değer kaybı gördük.

Başka bir bankacı da kamu bankalarının bugün döviz satışı yaptığını ancak bunun önceki haftalara göre görece daha güçsüz olduğunu söyleyerek, “Uzun pozisyonların kapandığını düşünüyorum.

Diğer taraftan ruble ve randda bir süredir devam eden pozisyonlar kapanıyor böylece TL lehine bir durum oluşuyor.

Pazartesi günü ABD kapalı, bir yandan da ay sonu yaklaşıyor. Bunlar da gevşemede etkili olabilir ancak yönü değiştiren şeyler değil.

BDDK ve TCMB’den gelen adımlar ekonomi yönetiminin aldığı kararlara yönelik piyasalarda soru işaretleri yaratırken, TL’de S-400 konusu baskı yaratmaya devam ediyor.

Bu alanda pozitif yönde bir gelişme olmadığı takdirde kurda yükseliş baskısının devam etmesi bekleniyor.

Üst düzey bir Türk yetkili Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump’ın yakında yüz yüze bir görüşme yapabileceğini belirtti.

CNBC’de yayımlanan bir haberde Washington’un Türkiye’ye S-400’ten vazgeçmesi ve ABD’den silah alması için iki hafta süre verdiğini, aksi halde Ankara’nın yaptırımlarla karşılaşacağı bildirilmişti.

ABD ile ilişkiler, devam eden seçim süreci, TCMB’nin rezervleri ve ekonomi yönetiminin attığı adımlar kaynaklı yurtiçinde devam eden risklerin yanı sıra ABD-Çin ticaret savaşları sebebiyle dolarda küresel güçlü seyir de piyasada baskı yaratıyor.

TCMB’nin net uluslararası rezervleri dün yayımlanan verilere göre 17 Mayıs’ta 1.78 milyar dolar düşüşle 24.88 milyar dolara geriledi.

Ekonomi yönetimi ise aldığı önlemlerle kurdaki baskıyı durdurmaya çalışıyor.

BDDK gerçek kişilerin 100,000 dolar üzeri döviz alımlarında dünden itibaren bankalar tarafından bir iş günü valör uygulamasına geçileceğini duyurdu.

Birçok bankacı BDDK kararı sermaye kontrolüne yönelik endişe yarattığına, mevcut sorunlara kısa vadeli bir bakış getirdiğine, etkisinden ziyade yarattığı izlenimin olumsuzluğuna dikkat çekti.

Bankacılar kısa vadeli adımlar yerine piyasalarda kaybolan güveni tekrar sağlayacak ve risk primini düşürecek adımlar atılması gerektiğini söylüyor.

Tahvil-bono piyasasında ise dün spot kapanışta %19.75 seviyesinde olan 10 senelik gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta %20.13, valörde son işlemde %19.67 oldu.

Dün %25.72 seviyesinden kapanan iki senelik gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta %25.92 seviyesindeydi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler