Cüneyt Şaşmaz

Cüneyt Şaşmaz

Joe Biden Ak'landı, Ya Brett Kavanaugh?!

"Tüm gerçekler üç adımda gelirler:
Önce alay edilir.
İkinci olarak şiddetle karşı çıkılır.
Son olarak, zaten belli olan bir şey denir ve kabul edilir."

Arthur Schopenhauer
...
Demem o ki:
Tara Reade'nin, Demokratlar'ın Başkan adayı Joe Biden'e yönelik cinsel saldırı suçlaması gözden düştü.

Yani?!

Pek çok Amerikalı'nın bu olayı eski bir hikaye olarak gördüğü, itibar etmediği ortaya çıktı.

Hal böyleyken...
Bu tuhaf, destansı olay'ın birçok ironisi vardı.
Demem şu ki:
Reade hikayesinin ivme kazandığı birkaç haftada, iddiaların en azından bir kısmını doğrulayan kaynakların raporları vardı.
Nüans?!
Sadece Fox News değil, CNNNBCMSNBC ve CBS de canlı röportajlar için Reade'i davet ettiler.
Ama o, bunun yerine, Megyn Kelly'nin YouTube kanalına gitmeyi seçti.
Başka?!
Devrilme noktası, geçen cuma günü, PBS NewsHour ve Politico'nun, Reade'in spesifik iddiaları ve genel güvenilirliği için yıkıcı uzun makaleler yayınladığı zamandı.
Nitekim...
Daniel Bush ve Lisa Desjardins'in hikayesi, 74 eski Biden çalışanıyla (62'si kadın) yapılan röportajlara dayanıyordu.
Yani?!
Reade, iddia ettiği davranışın sadece cinsel saldırı değil, aynı zamanda geçen yıl Biden'ın çoğunlukla erkek bağışçılar için bir bağış toplama etkinliğinde içecek sunmasını istediği güzel bacakları olan güzel bir kız ile ilgili olduğunu da söyledi.
Hasılı:
İddia, Biden'in olağan davranışıyla dramatik bir şekilde çelişiyor.
Yani?!
Birincisi, büyük çoğunluk, çalışanların para toplama işlerine katılmadığını söyledi.
Başka?!
Hatta bazıları, Biden'in, erkeklerden kahve almasını ve benzer temel görevleri yerine getirmesini istediğini hatırlattı, çünkü 1992-1993 yıllarında senatör ofisinde çalışan bir adama göre, Biden "ona hizmet eden genç bir kadın personelin imajını" beğenmedi.
Netice:
Eski bir çalışan, Reade'nin, Biden'in ofisinde karşılaştığı sorunların düşük performanstan kaynaklandığını söyledi (ki bu kanıtlar ile tutarlı, ilk olarak Twitter'da geçen ay ortaya çıktı).
Sözün özü:
Çok sayıda insan, Reade'nin, Biden'ın onu ofisten Capitol Hill'e götürdükten sonra spor salonunda duvara ittiğini, eteğinin altına elini sokup parmağıyla cinsel organına saldırıda bulunduğunu anlattığını söyledi.
Bu, lojistik açıdan mantıklı değildi.
Çünkü güzergah, "senatörler ve çalışanlar için ana cadde" üzerinde olduğu için Biden'a yakıştırılan fiil, "görülme riski yüksek bir alanda yüzsüz bir saldırı" olurdu.
Reade’nin iddialarıyla ilgili hikayesinde en büyük sorun da bu?!
Ezcümle:
Politicogeçmişte Reade'yi bilen ve alışkanlıkları, aldatıcı davranışlarından bahseden çok sayıda kişinin hesaplarını inceledi.
Yani?!
Dört kişi, bağımsız olarak bu tür hikayelerle kayıtlara geçti.
Başka?!
Onları desteklemek için e-postalar ve metinler üretti.
Başka?!
Reade'nin gönüllü ilişkiye girdiği at çiftliği sahibi biri, ifadesinde onun "çok zeki, manipülatif" olduğunu söyledi"Sanırım yalancı."
Başka?!
Reade'ye bir ev kiralayan ve kendisini para karşılığı aldattığına inanan bir diğeri iseReade'nin televizyonda Biden'e karşı suçlamalarını görünce karısına; "Bak… büyük zaman geçti. Şimdi büyük balığın peşine düşüyor" dedi.
Hal böyleyken...
Reade'nin hikayesi için röportaj yaptığı beş kişi; "Biden’ı sık sık övdü ve onun işi için övünerek, Senato ofisinde daha uzun süre geçirdiği ve bilinenden daha belirgin bir tutum sergilediği izlenimini verdidediler.
Demem şu ki:
New York dergisinin köşe yazarı olan kıdemli siyasi yorumcu Jonathan Chait, Laura McGann'ın Vox’da yayınlanan daha önceki bir makalesinde Reade'nin inandırıcı olmadığına ikna olduğunu yazdı.
Yani?!
McGann'ın makalesi, Reade'nin hikayesini doğrulama çabalarının düşünceli ve nüans'lı bir açıklamasıdır.
Demem o ki:
McGann'ın makalesinden iki büyük çıkarım şu:
1. Reade'nin geçen yıl saldırıyı açıklamama nedenininmedyanın sadece Biden tarafından cinsel olmayan suistimalin "anlatımı" ile ilgilenmesi,
2) "Destekleyici tanıklar".
Onlara, yıllar önce Biden'ın cinsel tacizinden bahsettiğini iddia etti.
Bu iddiası da ciddi olarak şüpheli görüldü.
Böyle bir tanık, 2019'da Biden'in asla "öpmeye çalışmadığını" veya cinsel yolla temas etmediğini vurguladı.
Aynı tanık şimdi, Reade'in "1993'te gerçekleştiğini iddia ettiği cinsel taciz"den bahsettiğinde ısrar ediyor.
Yani?!
Reade'nin, "Biden'ın bu olayda sorumluluk almamasına saygı duymak istediğini" ve "olay, doğal olarak gelişti" dediğini açıklıyor.
Hülasa:
Bu listeye, Reade'nin iddialarıyla ilgili, çeşitli sorunları inceleyen ve bir kişinin dramatik olarak farklı versiyonlarını sunduğu önceki bir durumu inceleyen Politico ve NewsHour hikayelerinden önce yayınlanan erkek istismarı deneyimini ekleyeceğim.
Nitekim...
2009'da yayınlanan ("Alexandra McCabe" adı altında) Kadınların Uluslararası Perspektifler web sitesinin "Başparmak Kuralına Karşı Çıkmak" başlıklı makalesi, Reade'nin evliliğinin korkunç bir resmini çiziyor.
Başka?!
2009'da Reade (International of Perspectives'in web sitesinde yer alan)"Alexandra McCabe" adıyla yayınlanan bir makaledeWashington'daki bir Hill çalışanı olan "Tate"e de, evliliğinin korkunç bir resmini çiziyor.
Yani?!
Makalesinde Tate, Reade ve kızlarının eski kocası tarafından acımasız bir saldırıya uğradıklarını, bayılıncaya kadar dayak yediklerini, tehdit edildiklerini, "inanılmaz korkulara" maruz kaldıklarını yazdı.
Başka?!
Reade, ertesi gün çürüklerini gören bir işçinin onu bölge savcılığına götürdüğü ve kocasına verilen uzaklaştırma emrini aldığında kaçtığını söyledi.
Ayrıca daha sonra Tate, kocasının kendisini takip etmesi nedeniyle Reade'in Kaliforniya'yı çocuklarıyla birlikte terkettiğini ve kocasının ebeveynlik haklarının sona erdiğini yazdı.
FBI'ın, eski kocasını, iki kadının ortadan kaybolmasıyla ilgili olarak araştırdığını söyledi.
Bu makale, Reade'nin, Biden için çalışması ve aile içi şiddet konularında hakkında yazılan tek bir satır dışında çok az ilgi gördü.
Ancak Reade'nin, Kaliforniya'daki San Luis Obispo Yüksek Mahkemesi’ndeki boşanma kayıtları, bu ay Biden’e karşı suçlamalarını destekleme arayışı için de yeni bir önem kazandı.
1996-1997 yılları arasındaki bu dosyalargerçek adı Theodore Dronen olan Reade’nin, Biden’in ofisinde çalışırken kocası tarafından uğradığı saldırı ile ilgili açıklama içeriyor.
Nüans?!
Reade'nin kocası, gerçekten de 21 Şubat 1996'da ona saldırmaktan suçlu bulundu.
Reade, kocasını uyuşturucu nedeniyle şiddete meyilli ve öfkeye eğilimli olarak tanımlarken, 21 Şubat'tan önceki fiziksel istismar iddiası, üç ay önce bir tartışma sırasında onun koluna yumruk atmasıydı.
Ama boşanma dosyalarında veya diğer kayıtlarda, Reade'nin Kaliforniya'dan çocuğuyla birlikte ayrıldığı belli değil?!
Başka?!
Kocası Dronen, hiçbir zaman cinayet, adam kaçırma veya benzeri bir şeyle suçlanmadı?!
Ve de FBI şüphelisi olduğuna dair kanıt da yok?!
Nitekim...
Dronen ve Reade arasındaki boşanma ve velayet savaşı sırasında bu iddialar birçok suçlamayı değiştirdi.
Gerçeğin, en az yirmi yıldan önce ortaya çıkması imkansız!?
Yani?!
Sorun, şu anda Reade’nin davranışı değil.
Yani?!
1996-1997 yıllarındaki mahkemelere verdiği ifadeler yüzde 100 doğru olsa bile, 2009 hikayesi aslında bir uydurma'dır.
Buradaki model, Biden hakkındaki iddialarına gayet açık bir şekilde benziyor.
Spectator USA'da yazan bağımsız gazetecisolcu ve Biden hayranı olmayan Michael Tracey, Rearo’nun güvenilirliği ile ilgili sorunların mükemmel bir analizini yapıyor.
Başka?!
Reade'nin, 1995 veya 1996'da Biden tarafından uğradığı cinsel tacizden bahsettiğini iddia eden eski komşu Lynda LaCasse ile Business Insider'daki röportajına işaret ediyor?!
Ancak akıllarda hala bir soru var:
Yüksek Mahkeme'nin, Brett Kavanaugh gibi Cumhuriyetçi şahsiyetlere yöneltilen suçlamalara kıyasla, Biden hakkındaki suçlamanın ele alınmasında siyasi bir çifte standart var mı?!
Ezcümle:
Sadece "Trumpçılar" ve "Anti-Trumpçılar" için değil, David French gibi ilkeli muhafazakarlar için cevap, açık bir şekilde "evet"tir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.