Japonya Çinli dev firmalar Huawei ve ZTE'ye yasak getiriyor

Japonya Çinli dev firmalar Huawei ve ZTE'ye yasak getiriyor

Reuters'in haberine göre Japonya istihbarat bilgi ağını güçlendirmek ve siber saldırılara karşı daha korunaklı bir bilgisayar veritabanı oluşturmak amacıyla ABD'den sonra, Çinli teknoloji devleri Huawei ve ZTE firmalarına yasak getiriyor.

Japonya hükümeti yasalarda bazı değişikliklere giderek söz konusu iki firmayı devlete teknolojik altyapı sağlayan ihalelere girmesini engelleyecek. Japon Yomiuri gazetesi Tokyo yönetiminin bu iki firmanın ismini doğrudan zikretmediğini ancak alacakları gerekli önlemlerle güvenlik altyapısını üst düzeye çıkarmayı istediğini yazdı.

Japonya hükümet sözcüsü Yoshihide Suga konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, ülkesinin siber güvenlik alanında ABD ile yakın ilişkilerde bulunduğunun altını çizdi. Suga "Siber güvenlik Japonya için önemli bir mesele haline gedi. Konuyla ilgili firma bazlı bazı önlemler alacağız." diye konuştu.

Çinli firmalar uzun süredir Washington yönetiminin de yoğun incelemesi altındaydı. ABD, Pekin yönetiminin söz konusu firmaları casusluk yaptıkları gerekçesiyle yasaklamıştı. Söz konusu firmaların 5G ağı kurması Avustralya ve Yeni Zelanda'da yasaklanmıştı. Huawei ise Pekin yönetimiyle hiçbir bağlantıları olmadığını yineliyor.

Özel sektörde bulunan Japon telekom şirketleri NTT Docomo ve KDDI Corp'a bazı ekipman desteği veren Huawei ve ZTE firmaları da konuyla ilgili yorum yapmadı. ABD'li Softbank ve İngiliz BT Group da, Çinli Huawei ve ZTE'den sağladıkları araç ve gereçlerin alımını durduracaklarını açıklamıştı.

Huawei 2018 yılında Apple'ı geçerek Güney Koreli Samsung'un ardından dünyada en çok satan akıllı telefon markası haline gelmişti. Huawei akıllı telefonun yanında, mobil internet altyapısı ve baz istasyonu gibi alanlarda önemli patentlere ve teknolojilere sahip. Yasakla birlikte Huawei'in önemli bir pazar ve gelir kaybı yaşaması bekleniyor.

ZTE ise uygun fiyatlı ve sağlam akıllı telefonlara sahip. Bu sebeple birçok devlet kurumu ZTE’yi tercih ediyordu. Ağustos ayı ortalarında ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı Güvenlik Yetkilendirme Yasası kapsamında, Çin merkezli Huawei ve ZTE markaları hükümet kurumlarında ve hükümet kurumlarıyla çalışan şirketlerce satın alınması ve kullanılması kesin olarak yasaklanmıştı.

Geçtimiz perşembe günü Çinli teknoloji şirketi Huawei'nin sahibinin kızı ve Mali İşler Direktörü Meng Wanzhou ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanada'da gözaltına alnmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler