İsveç ve Finlandiya’dan NATO açıklaması: Türkiye’nin talepleri…

İsveç ve Finlandiya’dan NATO açıklaması: Türkiye’nin talepleri…

İsveç ve Finlandiya'dan NATO üyelik süreci ve Türkiye ile ilgili önemli açıklamalar geldi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya NATO'ya resmi başvuru için adım atarken, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında yapılan mutabakat sayesinde iki ülkenin üyelik süreci başlamıştı.

Türkiye-İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakat kapsamında Ankara, Helsinki ve Stockholm yönetimlerinden ülkede PKK/YPG ve FETÖ ile ilintili isimlerin iadesini istemişti.

İki siyasetçi Helsinki’de açıklamalarda bulundu.

‘TÜRKİYE SON DERECE HAKLI’

Tüm bu süreç devam ederken, bugün İsveç ve Finlandiya’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. İsveç’in yeni Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’dan NATO mutabakatıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemesini son derece ‘haklı’ olarak nitelendirdi.

Klistersson, ‘Finlandiya ve İsveç’in NATO yolculuğunda birlikte olduğunu’ da dile getirdi. İsveç’in yeni seçilen Başbakanı, ‘Türkiye’nin uluslararası terörizm ile mücadelesine saygı duyuyoruz’ dedi.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin (soldaki), iki ülkenin birlikte NATO’ya girmesi gerektiğini dile getirdi.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin de Klistersson’a destek verirken, “Bizim için İsveç ve Finlandiya’nın el ele NATO’ya girmesi çok önemli” dedi.

ÜÇLÜ MUTABAKAT

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakat kapsamında, Türkiye, iki ülkenin NATO üyeliğine yeşil ışık yakmıştı. Türkiye’nin ‘terörle mücadele’ konusundaki beklentilerine genel olarak olumlu yanıt veren İsveç ve Finlandiya, mutabakat muhtırasında “örgüt” olarak bahsedilen PYD/YPG ve Türk tarafının 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutup “terör örgütü” olarak nitelediği Gülen yapılanmasına destek sağlamayacaklarını beyan etmişti.

İsveç daha sonraki dönemde ise Türkiye’ye silah ambargosunun kaldırıldığını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler