İSVEÇ (SAPO)

Sevgili okuyucularım trajik bir konuya değinmek istiyorum bugün.SAPO!

SAPO (İSVEÇ ASKERİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI),soğuk savaşın ve bugünün avrupa devletleri içindeki efsane istihbarat teşkilatı.
ABD istihbarat örgütlerinin SOVYETLER BİRLİĞİ şimdide RUSYA FEDERASYONU döneminde ön mevzisini tutan İSVEÇ devletinin başarılı ASKERİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI.
MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATIMIZ ile zaman zaman iyi ilişkileri olan fakat bazı dönemlerde PKK terör örgütünün isveç içindeki faliyetlerinden dolayı aramızın gerginleştiği bir kurumdur.
RUSYA FEDERASYONU istihbarat teşkilatları ile ciddi mücadele eden bir örgüttür.
Benim ZEKİ ARSLAN rumuzu ile yazdığım anılarımda bu teşkilat ile ilgili çok ilginç tesadüfi karşılaşmaları kaleme almışımdır.
Bugün buraya nerden geldim basında bir kaç aydır devamlı yayınlanan bir TÜRK KÖKENLİ İSVEÇ ordusu mensubu deniz kuvvetleri SAT biriminde görevli yüzbaşı DENİZ ARDA kaybolmuş,adeta sırra kadem basmış,
Tüm devletin ve ailesinin aramalarına karşı bulunamayan DENİZ ARDA isveç ordusunda çok başarılı,sevilen,kabiliyetli,yakışıklı,bir TÜRK KÖKENLİ komando subayı.
Hadise vuku bulduğundan beri takip ediyorum konuyu basından,İSVEÇ ve ordaki askeri,istihbari konular hep ilgimi çekmiştir,bir defasında internet üstünden orda yaşayan yine bizim ordumuz için uzun emek vermiş efsane itirafçı ve korucu ABDÜLKADİR AYGAN ile görüşmem olmuştu,AYGANI ve yaptığı görevleri kendisi ile görüştüğümde dahada çok taktir etmişimdir.UZUN YOL dediğimiz hadiseyi aygan gerçekleştirmiştir.
Deniz Arda konusuna döndüğümde kaybolduğundan beri aklıma gelen bir film var İSVEÇ’te geçen ABD yapımı bir film.
1985 veya1986 yapımı olan bu filmin ismini hatırlayamıyorum şimdi ama severek izlemiştim.
Konusunu anlatayım.
Yakışıklı sarışın bir deniz komandosu bulunduğu birimin yıldızı,STOKHOLM şehrinde sevgilisi ile aynı evde yaşıyor.
Bir hafta sonu spor salonunda antreman yaptıktan sonra şehir dışında ailesinin yanına gidecekken bilinmeyen ÖZEL BİR BİRİM tarafından kaçırılıyor.
Bütün evindeki birliğindeki özel eşyaları bu birimce yok ediliyor.
Birim amiri kaçırdıktan sonra görüştüğü yakışıklı komandoya ile şunları anlatıyor.
Çok özel bir göreve şeçildiğini artık ailesinin ve yakınlarının onu kayıp bileceği bu görev ve verilen vazifeyi tek başına icra edeceği masa sorumlusunun kendisi olacağını sahada onun çalışacağını söylüyor ve RUS ASKERİ İSTİHBARATI (GRU) bir büyük faliyetine karşı operasyona başlıyor.
Sevgilisine dönerek mutlu son ile film bitiyor.
Yüzbaşı DENİZ ARDA kardeşimizin olayı ile GİRİŞ,GELİŞME aynı olabilirmi?
Tanrı’dan talebim SONUÇ filmdeki gibi olur,bir TÜRK subayının başına kötü bir şey gelmeden yeniden AİLESİ ve İSVEÇ ordusu DENİZ ARDA kardeşimize kavuşur.
Her nerde olursa olsun,yeterki TÜRK olsun.
Saygılarımla,
ALP TUFAN

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.