İSTİHBARAT SAVAŞLARI

LEVENT DEMİR

 

Bir dönem topla tüfekle, daha sonra James-Bond çantalarla, şimdilerde ekonomi savaşlarına şahitlik ediyoruz. Ama bu savaşların artık olmazsa olmazı para –silah değil: İSTİHBARAT!

Evet evet yanlış duymadınız ve yanlış okumadınız. Bugünün savaşlarının en önemli  silahı; istihbarat. En iyi istihbarat örgütü kimdeyse, en iyi bilgi de onda olacağından savaşın kazananı da o. Oyun kurucusu da o!…

İşte en yakın zamandan bir örnek: Avrupa baharı!

Fransa özelinde başlayan ve tüm Avrupa’yı kapsayan, bir nevi Avrupalıların ‘gezi parkı’ her geçen gün büyüyüp genişliyor. Gerekçe ne? Haksız vergiler ve yönetim. Buna başka gerekçeler de ekleyebiliriz. Bakarsınız yarın başka ülkelerde daha bir çok nedenle insanlar ‘sarı yelek’ giyebilir. Tüm Avrupa’yı dalga dalga saran gösterilerin arka planında ne var acaba?

Sakın NATO’nun, İsrail etkisiyle bölgede yaratacağı projelere ‘dur’ demek için kendi ordusunu ‘Avrupa Ordusu’nu kurmaya kalkışan Avrupa’ya atılmış bir tokat olmasın bu ‘sarı yelek’ operasyonları.

Öyle ya, ‘sen Avrupa Ordusu kurmadan önce, kendi ülkenin güvenliğini hallet’ denmiş olmasın. Bu nedenle her ülkenin vatandaşlarının sıkıntı ve hassasiyetleri üzerinden elde edilen birikim ve bilgiler bugün (ya da zamanı geldiğinde) işte böyle kullanılıp ‘sokak’a dökülüveriyor.

Ve yine aynı güç tarafından doğrudan müdahil olunmak istenince de Fransa’nın tepkisi, ‘iç işlerimize burnunu sokma Trump’ olabiliyor. Aslında Fransa ‘Burnunu iç işlerimizden çek’ demek istemiştir diye düşünmek yanlış olmaz.

Son zamanlarda yaşanan en önemli istihbarat savaşı aslında ‘Kaşıkçı cinayeti’ desek tam da 12’den vurmuş oluruz. Kuşkusuz başta ABD, İngiliz ve Suud istihbaratının doğrudan müdahil olduğu Kaşıkçı Cinayetinde Türk istihbaratının başarısını da unutmamak gerekir diye düşünüyorum. Ve elbette Kaşıkçı cinayeti ile ilgili çıkacak yeni belgeler ve Suud yetkililer ile yapılacak yeni anlaşmalar ortaya çıktıkça, biz de Kaşıkçı cinayetinin ne kadar derin ve kimler tarafından desteklendiğini öğreneceğiz. Hatta bu sayede cinayeti çözebileceğiz…

Keza bundan böyle bölgede olacaklar ve olabilecekler ile ilgili istihbarat bilgileri ve gücü, o ülkeye o güç oranında alan açacaktır dersek yanlış olmaz.

Kuşkusuz bundan sonraki süreçte bölgedeki emperyalist hayaller ve projeler ile ilgili istihbarat bilgisi ve gücü olanlar,  sınırlarını koruyup bölgedeki ekonomik modelli savaşlardan önemli miktarda kazanım elde edecekler. Ve bizler uzun bir süre istihbarat cinayetlerine ve istihbarat destekli sokak siyasetine hazır durumda olmalıyız. Allah korusun,  Arap ve Avrupa baharlarının arkasından bizdeki ‘sonbahar’ denemeleri kapalı kapılar ardında konuşulurken, Türk istihbaratının bunu da ortaya çıkarma gücü olduğunu düşünenlerdenim…

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar