Dursun Yıldız

Dursun Yıldız

İstanbul’da su sıkıntısı

İstanbul’da su yönetimi kısıtlama tedbirleri almaya başladı. Bahçe ve peyzaj sulamalarının durdurulması ,su sorununu evsel tüketicilere yansıtmadan alınan bir kısıtlama tedbiri olarak ortaya çıkıyor.

Kurak dönemler için acil su yönetim planlaması ve risk analizi ile önceden yapılır ve uzun döneme yayılırsa daha etkili sonuçlar alınır

İstanbul’da su kullanımı konforu geçmişteki gibi aynı anlayışla sürdürülemez. İklim değişikliği yağış rejimini değiştirdi.Su Kaynaklarımız baskı altında. Nüfus artıyor. İlave barajlar da yapsak özellikle Avrupa yakasında su sorunu sürebilir. Bu nedenle suda arz ve talebi birlikte yönetmeliyiz. Suda talep yönetimi için daha radikal tedbirleri alınmalı. Aşırıu su tüketimleri kontrol altına alınmalı. Ancak bu tedbirler İstanbul dahil birçok kentimizde sadece KRİZ ÖNCESİ DEĞİL DAHA UZUN DÖNEMLİ ve SÜREKLİ olarak uygulanmalı.

Daha önce de olduğu gibi barajlardaki su miktarı azaldıkça acil tedbir olarak “Su Tasarrufu” öne çıkıyor ve yağmur gelince de unutuluyor. Ancak suyu sürekli olarak verimli kullanma anlayışı daha kalıcı ve etkili çözümler sağlar. Bu nedenle toplumsal bilinç olarak SU VERİMLİLİĞİ ANLAYIŞI ‘nı yaygınlaştırmalıyız. Bakanlık bu yılın başında Su Verimliliği Seferberliğini başlattı. Su verimliliği seferberliği strateji ve eylem planı da yayınladı. Bu planda önerilen uygulamaları hızlandırmalıyız

Avrupa’ya su sağlayan sistemde arıtma tesisinin kapasitesi düşük kaldı

Melen Barajı’nın işletmeye alınamamış olması İstanbul’un su temin planının bozdu. İSKİ bu sorunu dengeleyebilmek ve abonelere yansıtmamak için çalışıyor. Ancak bunun su kullanıcıları tarafından desteklenen uzun dönemli bir su temin planı haline gelmesi gerekir. İstanbul ve çevresinin su kaynakları nüfusu artan bu kentin su talebini karşılamada yetersiz kalıyor. Ayrıca İstanbul’dan tersine göçün teşvik edilmesi gerekiyor.

İstanbul su temini güvenliği için Anadolu Yakasındaki Cumhuriyet İçmesuyu arıtma tesisi kapasitesi hızla arttırılmalıdır. Bu tesisin kapasitesi arttırılmadan Melen Barajı tamamlansa bile Avrupa yakasının yeterli temiz su ihtiyacı karşılanamaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.