İstanbul, Bir Kez Daha Şehrin Tamamında Hissedilen Bir Depremle Sarsıldı

İstanbul, Bir Kez Daha Şehrin Tamamında Hissedilen Bir Depremle Sarsıldı

5,8'lik deprem hakkında birçok uzmandan değerlendirme geldi. Depremin, döngülerle tekrarlanan ve 1999 Gölcük depreminden sonra beklenen büyük İstanbul depreminin riskini azaltıp azaltmadığı da tartışma konusu oldu.

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu "Büyük İstanbul depreminin habericisi olarak değil de bunun bağımsız ve yeni bir deprem olduğunu düşünüyorum" derken, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İstanbul'un güneyindeki 7.1 büyüklüğe varacak olan 70 kilometrelik fay, henüz kırılmış değil" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Artçı şoklar devam edecek

Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “İki fay parçasının toplam uzunluğu 120 kilometre. Bunlar tek parça kırılması halinde 7.1 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir.

Bu nedenle özellikle Avcılar gibi çürük zemin üzerinde yer alan binalarda hasar oluştu. Bu deprem, geçen günlerde 4.7 büyüklüğünde gerçekleşen depremin öncüsüdür.

Ana şok niteliğindedir ve artçı şoklar devam edecektir. O nedenle depremde binaları hasar görenler, AFAD yetkililerine haber vermeli. Özellikle 20 yıldır depremle ilgili çok ciddi çalışmalar yapılıyor.

AFAD'ın internet sitesinde depremden önce ve sonrasında neler yapılması gerektiği yazılı. Deprem çantası ve evde alınacak önlemler gibi. Devletin de depreme daha ciddi yaklaşması gerekiyor.

Prof. Dr. Tüysüz: Fay hattının enerjisini azaltmak söz konusu değil

İstanbul Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Marmara 20 yıldır deprem beklentisi olan bir bölge. 4.7’lik bir depremin ardından artçılar sürerken bugünkü deprem meydana geldi.

Bunun arkasından da şu ana kadar 4-5 tane artçı meydana geldi. Bunlardan en büyüğü de 4.3 büyüklüğünde. Bunun arkasından 5’e kadar varan artçı depremlerin olması gerekir.

Bunlar kısa sürede olabileceği gibi zamana da yayılabilir. Üzerinde deprem beklentisi olan fayın ve çevresindeki fayların meydana getirdiği bir deprem.

Bu açıdan da özellikle merak edilen geleceğe yönelik nasıl bir seyir izleyecek sorusunun net bir cevabı yok.

O yüzden bu deprem aktivitesini izlememiz gerekiyor. Hangi fay tarafından yaratıldığına dair gözlem evlerinden yayınlanacak bilgileri beklemek lazım. Fay hattının enerjisini azaltmak söz konusu değil çünkü depremler logaritmik olarak değişirler.

Yani 4.5’lik bir depremden 31 tane olursa 5,5’luk depremi, bin tane olursa da 6.5’luk bir depremi engeller. Onun enerjisini boşaltır.

Dolayısıyla olan bir depremin büyük bir depremi engellemesi ya da onun olmasını engellemesi gibi bir durum söz konusu değil" ifadesini kullandı.

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Nurlu: Hasarlı binalara girmeyin

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, "Bugün saat 14:00’de geçen gün Silivri’de yaşadığımız Kuzey Anadolu Fayı olarak isimlendirdiğimiz fay üzerinde yine bir deprem meydana geldi.

Bu 5.8 büyüklüğündeki depremin derinliği yaklaşık 7 kilometredir. Bu depremin artçıları olacaktır.

Hasarlı binalar varsa kesinlikle içeri girmeyin. AFAD Başkanlığı tarafından hasarlar tespit ediliyor.

Orta Marmara sırtı üzerinde bu deprem meydana geldi. Bugünkü deprem salı günü olan depremle aynı fay hattı üzerinde gerçekleşti. Şu anda kadar 4 artçı meydana geldi" dedi.

Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu: Bağımsız ve yeni bir deprem

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu bir TV kanalında depreme dair soruları yanıtladı.

Sucuoğlu, "Büyük İstanbul depreminin habericisi olarak değil de bunun bağımsız ve yeni bir deprem olduğunu düşünüyorum. Bu deprem, insanların binalarındaki kusurları fark edebilmesi için faydalı olabilir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler