İsrail'in "Yahudi ulus devlet" yasasına Türkiye'den tepki

İsrail'in "Yahudi ulus devlet" yasasına Türkiye'den tepki

İsrail Meclisi tarafından kabul edilen tartışmalı "Yahudi ulus devlet" yasasına Türkiye'den yanıt gecikmedi.


Dışişleri Bakanlığı İsrail Parlamentosunda Kudüs'ün başkent olarak ilan edilmesine "yok hükmünde" diyerek tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada İsrail Parlamentosunda bugün Kudüs'ün başkent olarak ilan edilmesine tepki gösterilerek şöyle denildi: "İsrail Parlamentosunda bugün kabul edilen Yahudi Ulus Devleti yasası evrensel hukuk ilkelerini ayaklar altına almakta ve İsrail vatandaşı Filistinlilerin haklarını hiçe saymaktadır. Yasada İsrail'in işgal altında tuttuğu Kudüs'ün başkent olarak ilan edilmesi uluslararası toplum bakımından yok hükmündedir. Aynı yasada BM kararlarıyla hukuk dışılığı defaten tescillenmiş yerleşimlerin teşvik edilmesi ise asla kabul edilemez. Yasada kendi kaderini tayin hakkının sadece Yahudilere yönelik bir hak olarak tanımlanması ise çağ dışı ve ayrımcı bir zihniyetin ürünüdür. İsrail Hükümeti tarafından Filistin'de sürdürülen işgale ve hukuk dışı uygulamalara kılıf bulunmasını ve iki devletli çözüm vizyonunun ortadan kaldırılmasını amaçlayan söz konusu yasaya uluslararası toplum tarafından da gerekli tepki gösterilmelidir."


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Irkçı adımı kınıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan da tepki mesajı geldi. "İsrail Parlamentosunda kabul edilen 'Yahudi ulus devleti' kanununu en sert biçimde kınıyoruz. Filistin halkını kendi anavatanlarından yasal olarak da silme çabasını ifade eden bu ırkçı adımın kabul edilmesi kesinlikle mümkün değildir. (Yahudi ulus devlet yasası) Uluslararası toplumu, tüm dünyanın gözlerinin önünde yaşanan bu adaletsizliğe tepki vermeye çağırıyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler