Irkçılık ve ayrımcılıkla mücadeleyle geçen bir hayat: Muhammed Ali

Irkçılık ve ayrımcılıkla mücadeleyle geçen bir hayat: Muhammed Ali

Muhammed Ali, siyahilerin birçok temel haktan mahrum olduğu dönemin ABD'sinde ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etti

Efsanevi boksör ve ünlü ırkçılık karşıtı Müslüman aktivist Muhammed Ali, vefatının 4. yılında yarın anılacak 17 Ocak 1942'de dünyaya gelen Cassius Marcellus Clay, 22 yaşında İslam dinini seçerek Muhammed Ali adını aldı Ali, amatör olarak katıldığı 167 maçın 161'ini, profesyonel olarak çıktığı 61 maçın 56'sını kazanarak kırılması güç bir rekora imza attı Muhammed Ali, siyahilerin birçok temel haktan mahrum olduğu dönemin ABD'sinde ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etti

Spor dünyasında "tüm zamanların en büyüğü" olarak anılan, ömrünü ırkçılık ile ayrımcılıkla mücadeleye adayan efsanevi boksör ve Müslüman aktivist Muhammed Ali vefatının 4. yılında yarın anılacak.

ABD'nin Kentucky eyaletinin Louisville kentinde 17 Ocak 1942'de dünyaya gelen Muhammed Ali, İslam dinini seçmeden önce Cassius Marcellus Clay Jr. adını taşıyordu.

Orta sınıf Afro-Amerikan bir ailenin 6 çocuğu arasında yer alan Ali'nin boksla tanışması, hırsızlık olayıyla başladı. 12 yaşındaki Muhammed Ali, bisikletinin çalınmasının ardından karakola başvurdu. Karakolda, sinirlerini kontrol altına almakta zorlanan Ali'ye boks yapması tavsiyesinde bulunuldu.

Sonraki 4 yıl boyunca boks antrenörü Chuck Bodak tarafından çalıştırılan Muhammed Ali, bu süre zarfında bölgesel birçok turnuvada "Altın Eldiven" kazandı. Ali, amatör olarak çıktığı 100 maçın 95'ini aldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler