İran’dan İlginç Hamle

İran’dan İlginç Hamle

İran 40 yıl aradan sonra kendi Kürtleriyle barışa oturdu.

Nevzat Bingöl/Özel haber

Türkiye’de yeni bir çatışmasızlık ve çözüm süreci yaşanacağı beklenirken, İran 1979 yılından bu ya ilk kez kendi Kürtleriyle müzakere sürecini başlattı.

Geçtiğimiz hafta Irak Kürt bölgesi başkenti Erbil’de bir araya gelen İran islam cumhuriyeti üst düzey yetkilileriyle dört Kürt parti temsilcileri, aralarındaki çatışmalara son vermenin yollarını konuştular.

En son 1979 yılında Almanya’nın Berlin kentinde İran yetkilileri ile İran KDP genel sekreteri Dr Abdurrahman Kasımlo bir araya gelmek için randevulaşmış ancak İran Kasımlo’yu tuzağa düşürerek öldürmüştü.

O günden bu yana taraflar arasında yaşanan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti. En son geçen ay içerisinde sınırdaki Kürt Kolberleri öldüren İran pastarlarına baskın düzenleyen silahlı Kürt peşmergeleri, 15 İran askerini öldürdü.

Kürdistan emekçiler partisi (Komala) Genel Sekreteri Ömer İlhanzade dört Kürt ana parti temsilcilerinin İslam Cumhuriyeti temsilcileriyle toplantı yaptığını doğruladı. İlhanizade, iki tane Kürdistan Demokrat Partisi, Komala ve PJAK üyesi olan partisi temsilcilerinin bir araya geldiğini doğruladı.

Görüşmelere Norveç Dışişleri bakanlığına (NOREF) yakın Norveç uyuşmazlıklara çözüm merkezi isimli bir Norveç STK'sının aracılık ettiği öğrenildi.

Görüşmelere İran adına dışişleri bakanlığı ve Ayetullah Ali Hamaney’in partisinin sekreteri olan üst düzey temsilcinin katıldığı idia edildi.

İslam İslam cumhuriyeti yetkilileri ise görüşme konusunda herhangi bir açıklama henüz yapmadı.

Görüşmelerde Kürt tarafının sözcülüğünü yapan İlhanzade "Müzakere için şartlarımız vardı" dedi.

İlk şartımız, müzakerelerin halka açık olması gerektiğidir. İkinci şart, Kürt meselelerini müzakere etmek, Kürdistan meselesini tanımak ve İslam Cumhuriyeti'nin liderliği ve kurumları adına yapıldığını ilan etmektir.

Üçüncü şartımız, güvenilir bir uluslararası organın bu görüşmeleri izlemesi. ”

İlhanizadeh, görüşmelerin henüz “müzakere” olmadığını ve “müzakere” yolunu açmak için sadece toplantı ve toplantılar yapıldığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler