IPSOS: Ekonomi Türkiye'nin en önemli sorunu, ülkenin sadece yüzde 17'si geleceğe umutlu bakıyor

IPSOS: Ekonomi Türkiye'nin en önemli sorunu, ülkenin sadece yüzde 17'si geleceğe umutlu bakıyor

Fransız araştırma firması IPSOS'un Türkiye Barometresi Yeni Yıl raporu açıklandı. Buna göre Türkiye'de şu anki durumdan memnuniyet duyanların oranı 2019 aralık itibarıyla yılın en düşük seviyesinde görünüyor

Merkezi Paris'te bulunan küresel bir pazar araştırma ve danışmanlık şirketi IPSOS, Türkiye Barometresi Yeni Yıl raporunu açıkladı. 

Rapora göre Türkiye'de şu anki durumdan duyulan memnuniyet ve yakın geleceğe yönelik beklentiler ele alındı. 

Ülkedeki gidaşattan aralık 2019 itibarıyla memnun olanların oranı yüzde 24 görünürken, geleceğe dair beklentisi olanların oranı yüzde 17 olarak dikkat çekti. 

Geleceğe dönük beklenti konusunda 2018'in aralık ayından (%28)  2019 aralık ayına (%17) uzanan süreçteki yüzde 11'lik bir düşüş gözlemlendi. 

RESİM.jpg

​24 Kasım-13 Aralık tarihlerinde yüz yüze görüşme yöntemi ile yapılan araştırma 15 kentte bin 320 kişi görüşülerek gerçekleştirildi. 

Hata payının yüzde 95 güven aralığında +/- 2,5 olduğunu vurgulayan IPSOS, ​katılımcılara "Ülkenin en önemli sorunu nedir?" diye sordu. 

​Soruya verilen yanıtlarda öne çıkan sorun ekonomi oldu. 

ıpsosss.jpg

Ekonomiyi terör, eğitim ve Kürt sorunu takip etti. 

Aralık 2019 verilerine göre eğitimden memnun olmayanların oranı yüzde 9, terörü en büyük sorun olarak tanımlayanların oranı yüzde 18, Kürt sorununu Türkiye'nin en mühim problemi olarak görenlerin oranı ise yüzde 2 olarak kayıtlara geçti.

2019'un şubat ayında ekonominin en büyük sorun olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 65 iken, bu oran aralık ayında yüzde 58'e düştü. 

Aralık ayı içinde eğitimin Türkiye'nin en önemli sorunu olduğunu düşünenlerin sayısı kasım 2019'a kıyasla yüzde üç artışla yüzde 9'a yükseldi. 

Altın, arsa, döviz, fon, hazine bonosu, hisse senedi, konut, vadeli hesap gibi yatırım ürünleri üzerinden hesaplanan yatırım endeksi bu ürünleri satın aldığını beyan edenlerin ortalamasının 100 ile çarpılmasıyla elde ediliyor. 

Buna göre aralık 2019 içinde her 10 bin kişiden 264'ünün yatırım ürünleri satın aldığını belirttiği görülüyor.

Dayanıklı tüketim ürünlerini baz alan tüketim endeksi de benzer bir metodla hesaplanıyor. 

Araştırmada sorulan dayanıklı tüketim ürünleri; Bilgisayar, bulaşık makinesi, buzdolabı, cep telefonu, çamaşır makinesi, klima veya ısıtıcı, koltuk takımı, kurutma makinesi, mutfak, otomobil (birinci el), otomobil (ikinci el), plazma-LCD televizyon, video kamera-dijital fotoğraf makinesi olarak sıralanıyor.

Buna göre Aralık 2019’daki tüketim endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre benzer seviyelerde kendini gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler