Doğan Satmış

Doğan Satmış

Iphone 12, yenilikleri, fiyatı ve biz Türkiye’de yaşayanlara maliyeti

Apple yeni modeli Iphone 12’yi dün tanıttı. Tanıtım ‘zamanın ruhu’na uygun olarak YouTube’de canlı yayınlandı. Ben izlediğimde canlı yayını tüm dünyadan 2,5 milyon kişi birden izliyordu. Bir tanıtımı 2,5 milyon kişinin doğrudan izlemesi mükemmel bir başarı. Eskiden bu sayılara ulaşmak için televizyonlar, canlı yayın araçları, günler önceden hazırlıklar filan gerekiyordu. Şimdi eğer size bir merak veya eskilerin deyimiyle teveccüh varsa oturduğunuz yerden bu sayıya ulaşmanız mümkün.

Apple’ın dünkü tanıtımında öncekilere göre farklılıklar da dikkatimi çekti. Efsane Steve Jobs’un ‘herşeyi ben yarattım’ tarzına uygun ‘tek adam şovu’ yerine tanıtım bir ekiple yapıldı. Apple CEO’su Tim Cook tanıtımın başında ve sonunda başroldeydi ama kalan bölümlerin tümünü, ilgili birimlerin yöneticileri yaptı. Herkes gayet sıradan giysiler içindeydi, kimse kasılmıyordu.
Gelelim ürünlere. 
Iphone 12’yi birkaç çeşit olarak üretmişler. Öncelikle bir Iphone 12 normal ve mini var. Mini ıphone normallere göre biraz daha küçük ve ceplere daha rahatça girecek cinsten. Bir de Iphone 12 Pro modelleri var. Daha ucuz olan ilk iki modelde ikişer kamera dikkatimi çekti, Iphone Pro’da ise 3 ayrı kamera var.
Bildiğimiz Iphone özelliklerinin tümünün yanı sıra yeni modellerin en dikkat çekici yanı bana göre suya ve yere düşmeye karşı dayanıklı olmaları. Daha önceki modellerde uygulamaya konulan kablosuz şarj sistemi bunlarda da var. Kablosuz derken, temas şartı olduğunu hatırlatalım. -Çünkü henüz uzaktan kablosuz şarjı icat eden çıkmadı ve bunu yapan trilyonlar kazanacak.-
Ama yeni Iphone’ların en büyük özelliği kamera sistemlerindeki gelişme sanırım. Zaten kendileri de bunun farkındalar ki, en çok bu konu üzerinde durmuşlar.
Eğer fiyatı Amerika’da bile bin doların üzerinde olan Iphone Pro’nuz varsa, bununla bir sinema filmini rahatlıkla çekebilirsiniz. Hem kameraların yüksek görüntü kalitesi, hem düşük ışıktaki yüksek performans, hem ışığa karşı çekimlerde bile istenilen görüntüyü saptama imkanı, hem kendi üzerindeki ‘edit’ uygulaması yani montaj buna imkan veriyor.  Eskiden bir film çekmek için pahalı kameralar, pahalı filmler, ışık sistemleri, bunları taşımak için kamyonetler filan gerekiyordu. Şimdi sadece cep telefonu yetiyor. 
Tabii tüm bunlardan daha önemlisi Iphone 12’lerin 5G özelliği. GSM’de 5’inci jenerasyon yani 5G, internetin şimdiki hızlarının çok üzerinde olması demek. Bir filmi bile birkaç saniye içinde telefona indirmek artık mümkün. Ayrıca 5G, evinizdeki cihazların da internetle birbirlerine bağlanmasına imkân veriyor. 
5G hıza uygun olarak IPhone’lara özel oyunlar da var. Benim çok ilgimi çekmedi ama tanıtımda buna da çok yer verilmişti. 5G demişken Türkiye’de henüz bu altyapının olmadığını da hatırlatalım. 
Bu kadar yüksek özelliklere sahip Iphone’ların artık bizim kullandığımız gibi 16 GB, 32 GB olması da yetmiyor tabi. Bunu da 512 ve 1024 GB’a kadar çıkarmışlar. 
Yeni kutularda artık kulaklılar ve şarj adaptörü yok, sadece kablosuz şarj kablosu var. Yani adaptör ve kulaklıklar ekstra.
Haa bir de sonradan görmeler için değişik renklerde Iphone’lar da üretmişler, altın rengi bile var.
Bir de fiyat konusu var. Iphone 12 Pro’ların Türkiye’de 16 bin 120 TL’ye satılması bekleniyormuş.
Asgari ücretin 2300 küsur lira olduğu bir ülkede telefona 16 bin TL verip göstere göstere sokakta dolaşmak ise cesaret işi.a

Önceki ve Sonraki Yazılar