Sadullah Özcan

Sadullah Özcan

İntiharlar ve Aynı Yöntem

Genelde çok fazla bilmediğim konuları ve gelişmeleri kaleme almak istemiyorum. Bu nedenle İstanbul’da Fatih’te yaşanan 4 kardeşin intiharı haberlerini hem sosyal medyadan hem de medyadan önüme düştüğü oranda izledim. 

İntihar kararı çok zor bir cinnet halidir. Bu kararın alınması imkânsız derecesindedir. İntihar noktasına gelinmesi için tek bir neden tek bir sebep hiçbir şekilde yeterli değildir. İntiharları sadece bardağı taşıran sebepler açısından bakılacak olursa yanılırız. 
Hele hele geçim sıkıntısı, yoksulluk veya işsizlik gibi nedenler ancak bardağı taşıracak son sebeplerdir. 

Çağımız çok farklı toplumsal problemleri beraberinde getirdi. Bugün için refaha ulaşmış, maddi sıkıntıdan uzak batı toplumunun önemli bölümünde yeni toplumsal problemler o kadar artı ki bu problemlerin çözümü için mesela İngiltere “Yalnızlık Bakanlığı” kurdu. Bu da yetmedi toplumda artan intihar girişimleri üzerine hem sebeplerinin araştırılmasını, hem de önüne geçilmesi için yeni birler kurdu. 

Çağımızın getirdiği kişisel ve toplumsal problemler yaşam sevincimizi ciddi derecede etkilediği kaçınılmazdır. Bir taraftan kuru soğan-kuru ekmekle hayat sürerken, diğer taraftan bir eli yağda bir eli balda tabirini aşan imkânlar içinde yaşayanların ters oranda yaşam sevinçleri farklılıklar gösterebiliyor. 

O nedenle hangi sebeplerin intihara sürüklenen ruh halinin son mertebesinde bardağı taşırdığından başlayarak her zaman bütün sebepleri ile araştırılması gerekmektedir. 
İstanbul Fatih’te yaşları 40’ın üzerinde dört kardeşin toplu intiharı tam olarak açıklanamadığı bir süreçte Antalya’dan 4 kişilik ailenin intihar haberi ve babanın 9 aydır işsiz olduğuna yönelik benzer notu ‘neler oluyor? Sorusunu akla getirdi. Çünkü iki intiharda aynı metotla ve aynı gerekçelere dayandığı görülüyor. İntiharlarda kullanılan yöntemler ve gerekçeler aynı olunca mecburen soru işaretlerini beraberinde getiriyor. İşte bu noktada devletin sorumluluğu artmaktadır. 

Devletin ilgili birimlerinin öncelikle Antalya’daki toplu intiharın sebebinden yönteminden arkada bırakılan nottan yola çıkarak neden yaşandığını çözmek zorundadır. Gerçekten bir babanın cinnet geçirme hali midir? Yoksa bıraktığı nottaki gibi işsizliğin sebep olduğu bir durum mudur? 

Bu ailenin intihar yöntemi İstanbul Fatih’teki 4 kardeşin intihar yöntemine benzediğine göre medya ve sosyal medyada bu kadar gündem olmasının ve özellikle tartışılmasının örneklik etkisi var mıdır? Eğer yöntemde örneklik teşkil eden durum yok ise bu ölümler intiharın ötesinde neler olabilir? 

Çünkü yaşanan bu ölümler toplumsal tartışmaları ve toplumsal bloklaşmaya da neden olmaktadır.  Bu tür olayları toplumda huzursuzluğu, toplumsal ayrışmayı körükleyici etkileri geçmiş dönemlerde dünyada ve ülkemizde kullanıldığı bilinir. Toplumu harekete geçiren bu tür yöntemleri hangi şer güçlerin sıklıkla kullandığı üzerinde durularak gerekli önlemlerin alınması kaçınılmazdır.

İntihar olaylarının sebep olduğu toplumsal travmalara dikkat etmekte yarar vardır. Devlet olarak millet olarak intihara götüren sebeplerin ortadan kaldırılması konusunda çalışılması kaçınılmazdır. 

Şunu da açık olarak ortaya koyacak olan devlet ve gerekli birimlerin görevi ve sorumluluğudur. Bu ölümler intiharın ötesinde intihar süsü verilmiş farklı amaçları ve hedefleri olan olaylar ise devletin bunları araştırıp gerekli önlemleri alması kaçınılmazdır.

Kalın sağlıcakla...

Not: Bugün 10 Kasım. Gazi Mustafa Kemal’in ölüm yıl dönümü. Bu vesile ile bugün yaşadığımız toprakları vatan olarak bırakan şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar