İngiltere Büyükelçisi'nden bomba iddia: CIA Başkanı Erdoğan'ı tehdit etti

İngiltere Büyükelçisi'nden bomba iddia: CIA Başkanı Erdoğan'ı tehdit etti

Türkiye'ye gelen CIA Başkanı Haspel, yanında getirdiği Kanal İstanbul projesiyle ilgili üst düzey isimlerin yolsuzluklarına dair istihbarat ile Cemal Kaşıkçı konusundaki bilgilerin açıklanmaması için tehditte bulundu

İngiltere'nin eski büyükelçilerinden Craig Murray, Türkiye'ye gelen CIA Başkanı Gina Haspel'in yanında Kanal İstanbul projesiyle ilgili üst düzey isimlerin yolsuzluklarına dair istihbarat getirdiğini, Cemal Kaşıkçı konusundaki bilgilerin açıklanmaması için tehditte bulunduğunu öne sürdü.
 


İngiltere'nin eski büyükelçilerinden Craig Murray, Cemal Kaşıkçı olayına ilişkin perde arkası bulgular aktardı.

Murray'ın craigmurray.org.uk bloğunda kaleme aldığı bilgiler şöyle:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kaşıkçı ile ilgili anlattıklarının "tüm detaylarıyla doğru olduğunu" savunan Murray, olayın video ve ses kaydının bulunduğunu, bunların ABD, İngiltere, Rusya, Almanya ve Türkiye'nin ilişki içerisinde olduğu diğer ülkelerin istihbaratlarıyla paylaşıldığını söyledi.

Videodan görüntüleri kişisel olarak da gördüğünü öne süren Murray, bu kanıtlar sebebiyle Avrupa ülkelerinin "isteseler bile" Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a destek açıklaması yapamadıklarını ifade etti.

'KAŞIKÇI'NIN KENDİSİ TEMİZE ÇIKARILMAMALI'

Yazısında Kaşıkçı'nın kendisinin de kirli bir geçmişi olduğunu belirten eski İngiliz diplomat, Cemal Kaşıkçı'nın "uzun süredir Suudi güvenlik güçleriyle profesyonel iletişimi olduğunu, bunun onu on yıllarca işkenceciler ve katillerle aynı safta bulundurduğunu" söyledi.

Kaşıkçı'nın "temize çıkarılmaması" gerektiğini savunan Murray, Suudi yönetimiyle uzun süre birlikte olmuş bir ismin "demokrat kimliğinden derin şüphe duyulmasının doğru olduğunu" belirtti.

Murray, bunların kendisi de işkencelere gözetim yapmış bir isim olarak bilinen CIA Başkanı Gina Haspel için de geçerli olduğunu söyledi. Haspel'in onlarca işkenceye talimat verdiği doğrulanmış durumda.

'HASPEL ERDOĞAN'IN SUÇLAMALARINI ENGELLEMEK İÇİN GÖNDERİLDİ'

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kaşıkçı soruşturmasının kanıtlarını açıklayacağı konuşması öncesinde gönderilmişti. Erdoğan, konuşmada beklenen kanıtları açıklamadı.

Murray'e göre Haspel, Trump tarafından Erdoğan'ın Muhammed bin Selman'a karşı suçlamalarını engellemek için gönderildi. Suudi Veliaht Prensi, İran karşıtı tutumu ve İsrail'le yakın ilişkileriyle biliniyor.

Trump bu sebeple Muhammed bin Selman ile ilişkilerine önem veriyor.

'HASPEL KANAL İSTANBUL İSTİHBARATINI KULLANDI'

Eski İngiltere büyükelçisine göre Haspel, yanında Kanal İstanbul'da "üst düzey devasa yolsuzluklara" dair istihbaratı getirdi. 

CIA Başkanı, "Erdoğan'ın bu istihbaratın kamuya açık hale gelmesini iyi bir fikir olarak görmeyeceğini" söyleyerek tehditte bulundu.

"Erdoğan'ın konuşmasında kendisini tutmasına Haspel'in müdahalesi mi sebep oldu bilmiyorum" diyerek imada bulunan Murray, konuyla ilgili bilgiyi "güvenilir bir kaynaktan" aldığını, ancak "Türklerin Haspel'e ne cevap verdiğini bilmediğini" söyledi.

Murray, "Muhammed bin Selman'ın kişisel olarak dahil olmuş olmasının" ve "Haspel'in Türkleri daha fazla delil açıklamamaya ikna etmesinin" çok mümkün göründüğünü belirtti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika