İngiliz BBC yazarının gözünden bir zamanlar barış içinde birlikte yaşamın simgesi Kayaköy

İngiliz BBC yazarının gözünden bir zamanlar barış içinde birlikte yaşamın simgesi Kayaköy

İngiliz BBC Seyahat yazarı Elizabeth Warkentin, geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin hayalet köyü Kayaköy'ü merak etti ve yola koyuldu.

İngiliz BBC yazarının gözünden bir zamanlar barış içinde birlikte yaşamın simgesi Kayaköy - 1

İngiliz BBC Seyahat yazarlarından Elizabeth Warkentin, geçtiğimiz yıllarda hayalet köy Kayaköy'ü merak etti ve yola koyuldu...

İngiliz BBC yazarının gözünden bir zamanlar barış içinde birlikte yaşamın simgesi Kayaköy - 2

Kayaköy, Türkiye’nin güneybatı kıyılarında Fethiye yakınlarında bulunuyor. Hisarönü’ndeki İngiliz publarına, dans kulüplerine ve dövme salonlarına birkaç kilometre mesafede. Ancak oralar turistle kaynarken Kayaköy’e uğrayanların sayısı çok az. Beni oraya çeken ise bu terk edilmiş köyün tam da bu gizemli havasıydı.

İngiliz BBC yazarının gözünden bir zamanlar barış içinde birlikte yaşamın simgesi Kayaköy - 3

Köy, bir tepenin yamacında kurulmuş. Otlarla kaplı patikalardan geçip kırılmış taş basamakları tırmanırken, çam, nar ve incir ağaçları arasında, akşam güneşinin bal rengi ışığı altında 300-400 kadar taş evin kalıntılarını görüyorum. Yaşamın sürdüğü vadinin aşağı kısımlarından ise acıklı bir Türkçe şarkının yankıları ulaşıyor. Yunanistan’da duyduğum türküleri hatırlatıyor.

İngiliz BBC yazarının gözünden bir zamanlar barış içinde birlikte yaşamın simgesi Kayaköy - 4

Bir saati aşkın zorlu bir tırmanışın ardından yamacın diğer tarafına geçince Ölüdeniz kıyılarını ve göz alabildiğine uzanan Akdeniz’i görüyorsunuz.

İngiliz BBC yazarının gözünden bir zamanlar barış içinde birlikte yaşamın simgesi Kayaköy - 5

Kayaköy, eski adıyla Levissi, 1923’e kadar 10 bine yakın kişinin yaşadığı canlı bir bölgeydi. 14. yüzyılda kurulan köyde Anadolu Müslümanları ile Yunan Ortodoks Hristiyanları uyumlu bir yaşam sürdürüyordu.

Müslümanlar Kayaköy’ü çevreleyen vadinin aşağı kesimlerinde yaşıyor, geçimlerini çiftçilikten sağlıyordu. Yamacın üst kısımlarında yerleşmiş Hristiyanlar ise zanaatkarlıkla uğraşıyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler