IN GOD WE TRUST

ABD dolarının hem kağıt hem de madeni para versiyonlarında yer alan IN GOD WE TRUST ibaresinin, günümüzde gittikçe dalgalı bir hal alan küresel ekonomi için bir dua haline gelmesi hiç fena olmazdı. Türkçesi “Tanrı’ya Güveniriz” olan ibarenin tarihçesini okuyunca, din olgusunun siyasete ve ekonomiye dönük güçlü yansımalarını görürsünüz. 

İlk kez 1864 yılında Amerikan İç Savaşı (Kuzey-Güney Savaşı) sırasında bu ibarenin madeni paralara basılmasının altında yatan temel sebeb ise; Kuzeyli Birliklerin dindar Amerikan toplumuna daha inançlı olduklarını göstermek istemeleridir. 

Diğer bir sebep ise tarihsel olarak altın ve gümüş ile ticaret yapmaya alışmış ve altın bulmak için yeni kıtaya hücum etmiş yeni Amerikalıların, tedavüle sokulan madeni paraya güven duymamalarıdır. 

Hristiyan göçmenler açısından bu iki değerli maden, kutsal kitaplarında temel değer birimi olarak anlatılmıştır. Hatta cennette sunulacak ödüller arasında altından yapılma köşkler, takılar anlatılmıştır. Yani bir bakıma “altın Tanrı’nın insanlara bahşettiği” her iki cihanda da değerli addedilmiş bir madendir. Böylelikle dindar Hristiyanların başkasının yani fani insanoğlunun bastığı paraya da güven duymaları zorlaşmıştır. 

İşte bütün bunları aşmak için paraya Tanrısal bir koruma sağlamak adına bu ibarenin yerleştirildiğini görüyoruz.

Bununla da kalmayıp Başkan Nixon dönemine kadar ABD Doları zaten karşılığı kadar altınla yedeklendiği söylenen bir para birimi idi. 

Bu işten vazgeçeli neredeyse elli sene oldu ve ABD Merkez Bankası durmaksızın para basmaya devam etti. 

Geçen sene yazdığım bir makalede Altın’ın bugünkü herkesi şaşırtan yukarı bir hareket yapabileceğini, altın fiyatı dip noktadayken yazmıştım. 

Ne diyelim naçizane bu köşeyi okuyan kazanıyor. Buyurunuz geçen sene 21.Ağustos’ta yazdığım yazının linki:

https://www.ngazete.com/dolarin-yazi-altinin-kisi-158yy.htm

Hazır yeri gelmişken söyleyeyim, kutsal kitabımız Kur’an-Kerim’de de “altın’ın değer birimi” olarak ifade edildiği ve cennette müminlere ödül olarak verileceği ayetler bulunmaktadır. 

Altın’a sadece ehl-i kitap dinler değil Pagan’dan Hinduizm’e ve Budizm’e kadar tüm inanç akımları bir değerleme ölçüsü özelliği vermiştir.  

Ticaret savaşları gölgesinde ısınan dünya ekonomisi beraberinde ciddi endişeleri de getirdi. FED yeniden para basmaya döndü. Başkan Trump gelen tehlikeyi atlatmak için daha çok para basılmalı diye FED’i sıkıştıradursun, Altın sanki Tanrısal değerleme rolünü tarihten gelen gelenekle sürdürdüğünü anlatır gibi yükselmeye devam ediyor. 

Yazarın Notu: Bu yazıya ilham olan ODTÜ İşletme’99 Mezunları Whatsapp grubuna teşekkürlerimle.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.